Καθηγητής Πανεπιστήμιου Φλωρεντίας: Η καταστροφή στο Μάτι θα μπορούσε να αποφευχθεί

Καθηγητής Πανεπιστήμιου Φλωρεντίας: Η καταστροφή στο Μάτι θα μπορούσε να αποφευχθεί

Την άποψη ότι η καταστροφή στο Μάτι θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί ή τουλάχιστον να έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό, εξέφρασε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας Φάμπιο Σαλβιτάνο, στο περιθώριο του διεθνούς Συνεδρίου «Δράση και Δημόσια Υγεία» που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ''ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ'', ο Ιταλός καθηγητής εκτίμησε ότι «υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αντιμετωπίσεις τις δασικές πυρκαγιές, αντιπυρικά συστήματα, εξοπλισμός, δημιουργία water- spots, από τα οποία αντλούνται άμεσα μεγάλες ποσότητες νερού, συστήματα άμεσης ειδοποίησης και το κυριότερο ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών έτσι ώστε να μπορούν να αναγνωρίσουν το μέγεθος της καταστροφής και του ρίσκου παραμονής κοντά στις εστίες φωτιάς. Τίποτα από αυτά δεν έγινε στην περίπτωση της Ελλάδας».
Μάλιστα, ο κ. Σαλβιτάνο υπενθύμισε τα ασυναγώνιστα πλεονεκτήματα που απορρέουν από την ύπαρξη ενός περιαστικού δάσους ώστε να μην το δαιμονοποιούμε σε καμία περίπτωση. «Δεν γίνεται να κατηγορούμε τα δάση για το γεγονός ότι υπάρχουν, όταν συμβαίνουν τέτοιες καταστροφές. Τα αστικά δάση μπορούν να απορροφήσουν από 20% εώς 50% της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ιδίως σε μεσογειακές χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Όμως για να φυτέψεις ένα δάσος στην πόλη σου, θα πρέπει να έχεις πάρει τα κατάλληλα μέτρα προστασίας: ορισμένα δέντρα καίγονται πολύ δύσκολα, αλλά υπάρχουν πολλές μέθοδοι για να καταστήσεις ένα αστικό δάσος ασφαλές», κατέληξε.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα