Ποιό είναι το αντίδοτο της καθιστικής ζωής σύμφωνα με τους επιστήμονες;

Ποιό είναι το αντίδοτο της καθιστικής ζωής σύμφωνα με τους επιστήμονες;

Η επιστημονική κοινότητα έχει εκατοντάδες φορές ασχοληθεί με τις συνθήκες που μας στερούν χρόνια ζωής, απομακρύνοντας μας από τον επιθυμητό στόχο της μακροζωίας. 

Η κακή διατροφή και η έλλειψη ύπνου αποτελούν βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν το προσδόκιμο ζωής μας, οι ειδικοί όμως τονίζουν πως υπάρχει και κάτι άλλο, εξίσου σημαντικό που θα πρέπει να έχουμε στον νου μας στην περίπτωση που επιθυμούμε να ζήσουμε πολλά πολλά χρόνια. Ποιο είναι αυτό; Το γεγονός ότι η καθιστική ζωή δεν αποτελεί σύμμαχό μας.

Έρευνα διάρκειας 8 ετών στην οποία συμμετείχαν 8.000 Αμερικανοί ηλικίας από 45 ετών και πάνω, κατέληξε στο συμπέρασμα πως ακόμα και μισή ώρα λιγότερη «καθισιού» και χαλαρής δραστηριότητας ημερησίως, μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 17%.

Το ποσοστό ανεβαίνει στο 35% με μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα καθημερινά για μόλις 30 λεπτά από εκείνα που θα καθόμασταν στον καναπέ ή μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή μας

«Εάν έχεις μια καθιστική δουλειά ή έναν γενικότερο καθιστικό τρόπο ζωής μπορείς αν κινείσαι συχνότερα να μειώσεις τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου για όσο διάστημα θέλεις και όπως σου επιτρέπει η σωματική σου κατάσταση - είτε αυτό σημαίνει μια ώρα έντονης γυμναστικής ή κάποια δραστηριότητα χαμηλότερης έντασης, όπως το περπάτημα», δήλωσε ο επικεφαλής σχετικής μελέτης και επίκουρος καθηγητής συμπεριφορικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, Keith Diaz.

Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος της ώρας που οι Αμερικανοί εργαζόμενοι κάθονται ανέρχεται στις 8 ώρες ημερησίως, χρόνος που σίγουρα μόνο σύμμαχός μας δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Οι επιστήμονες, πάντως, συμβουλεύουν να προσπαθήσουμε να αντικαταστήσουμε αρκετά λεπτά της ημέρες με λίγη άσκηση –έστω και περπάτημα- προκειμένου όχι μόνο να μειώσουμε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, μα επιπλέον να αισθανόμαστε και πιο υγιείς.

 

 

newsmessinia

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα