Από τι πέθανε ο Μέγας Αλέξανδρος. Η νέα θεωρία

Από τι πέθανε ο Μέγας Αλέξανδρος. Η νέα θεωρία

Μία νέα έρευνα έρχεται να δώσει νέες διαστάσεις σχετικά με τα αίτια του θανάτου του Μέγα Αλέξανδρου.

Το The Ancient History Bulletin δημοσίευσε άρθρο καθηγήτριας της Ιατρικής, της Κάθριν Χολ, η οποία διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Οτάγκο της Νέας Ζηλανδίας σύμφωνα με την οποία ο Μέγας Αλέξανδρος πέθανε από το σύνδρομο Guillain – Barré, μια νευρολογική ασθένεια.

Η ίδια εκτιμά ότι κόλλησε μια παραλλαγή του GBS που προκαλούσε παράλυση και σε συνδυασμό με τη δυσκολία που υπήρχε για τη διαπίστωση του θανάτου στην αρχαιότητα, εκτιμά πως ο Μακεδόνας βασιλιάς πέθανε ημέρες μετά από τη στιγμή που θεωρήθηκε νεκρός.

Το σύνδρομο Guillain – Barre είναι αυτοάνοσο νόσημα άγνωστης αιτιολογίας και παρουσιάζεται σε οποιαδήποτε ηλικία και αφορά τόσο το γυναικείο όσο και το ανδρικό φύλο. Είναι σπάνια ασθένεια και εμφανίζεται με συχνότητα 1 ή 2: 100.000 ανθρώπους.

Τα συμπτώματα αφορούν αρχικά σε μούδιασμα και αδυναμία των ποδιών, τα οποία συμμετρικά διαχέονται σε όλο το σώμα και τα άνω άκρα. Σε σπάνιες περιπτώσεις τα άτομα οδηγούνται σε παράλυση και προβλήματα σε αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα, οπότε χρήζουν άμεσης ιατρικής παρακολούθησης συνήθως σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα