Τσελέντης για σεισμό στη Ζάκυνθο: Τα ψάρια μίλησαν. Θέλω να γίνει τώρα ο μεγάλος μετασεισμός

Τσελέντης για σεισμό στη Ζάκυνθο: Τα ψάρια μίλησαν. Θέλω να γίνει τώρα ο μεγάλος μετασεισμός

Ο σεισμός των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είναι το θέμα συζήτησης σε όλη την Ελλάδα. Η Ζάκυνθος άντεξε ευτυχώς και αυτό που μετράνε όλοι είναι υλικές ζημιές. Σήμερα σχολεία και υπηρεσίες παρέμειναν κλειστά. Κλιμάκιο μηχανικών πραγματοποιεί ελέγχους αρχικά στα δημόσια κτήρια και στην συνέχεια σε κτήρια για τα οποία οι ιδιώτες ενημερώνουν για ζημιές.

Αποκαλυπτικά είναι όλα όσα είπε στο newsit.gr ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Άκης Τσελέντης. Όπως αναφέρει, θα ήθελε ο μεγάλος μετασεισμός να μην γίνει σε μεγάλη χρονική απόσταση από σήμερα, γιατί τώρα είναι σε εγρήγορση οι κάτοικοι. Ο κ. Τσελέντης λέει ακόμα ότι ο μετασεισμός μπορεί να είναι και 6 Ρίχτερ και προσθέτει και κάτι άλλο πολύ σημαντικό. Όπως αναφέρει, έχει παρατηρήσει στο Ιόνιο αλλά και σε άλλες περιοχές ότι πριν από μεγάλους σεισμούς ελαττώνεται η παροχή αλιευμάτων και αυτό γιατί. Γιατί το ψάρι έχει τη νηκτική κύστη – αυτή είναι ευαίσθητη σε μικροτριγμούς – σε πολύ μικρές, όπως λέμε υπέρηχους. Αυτό, μάλλον, τα τρομάζει και φεύγουνε.

«Ξεκινάμε με μια αρχή, ότι μακάρι όλες οι ελληνικές πόλεις να άντεχαν όπως άντεξε η Ζάκυνθος. Αυτή η ευχή είναι ανεκπλήρωτη. Ο σεισμός ο οποίος έγινε θα έλεγα κατά βεβαιότητα, πλέον, ότι ήταν ο κυρίως σεισμός και είμαστε τυχεροί διότι έγινε στη θάλασσα, έγινε σε ένα ρήγμα με κατεύθυνση προς την Ιταλία και οι επιπτώσεις, βέβαια, στο νησί και λόγω του καλού αντισεισμικού κανονισμού που έχει η Ζάκυνθος και ότι είναι πολύ καλά χτισμένα τα κτίρια, ήταν αμελητέες», λέει ο κ. Τσελέντης.

Και συνεχίζει ο κ. Τσελέντης: «Δηλαδή που ξανακούστηκε 6,4 Ρίχτερ σε 30 χιλιόμετρα από μια πόλη και να μην ανοίξει μύτη. Αυτό είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση. Τώρα οι κάτοικοι θα είναι ήσυχοι ως προς το μέγεθος. Αλλά να είναι ανήσυχοι και οφείλω να τους κρατάω σε μία εγρήγορση γιατί θα έχουμε μία πλούσια μετασεισμική ακολουθία η οποία θα κρατήσει εβδομάδες μπορεί και μήνες, δηλαδή δε σημαίνει ότι θα γίνονται όπως γίνονται σήμερα και αύριο, αλλά μπορεί κάθε 5 μέρες να έχουμε και κάποιον ισχυρό μετασεισμό. Θα ησυχάσω όταν έχουμε ένα μετασεισμό πάνω απ΄το 5,5. Έχουμε ήδη 5,1, έχουμε 4,9. Ένας σεισμός της τάξης του 6,4 πρέπει οπωσδήποτε να μας δώσει έναν ισχυρό μετασεισμό, ο οποίος μπορεί να φτάνει ακόμα και το 6. Αυτός αν δεν γίνει δε σημαίνει ότι δεν ήταν ο κύριος σεισμός ο νυχτερινός, απλώς θα γίνει πιο μετά – μπορεί να γίνει μετά από 8 μήνες, από 9 μήνες. Εγώ θέλω να γίνει τώρα. Για ποιο λόγο; Γιατί τώρα ο κόσμος είναι σε επαγρύπνηση, είναι ψυλλιασμένος, όπως λέμε».
Το ρήγμα αυτό δεν έχει σχέση με το ρήγμα της Κεφαλλονιάς

«Το άλλο το οποίο θέλω να πω», λέει ο κ. Τσελέντης, «είναι, το ρήγμα το οποίο ενεργοποιήθηκε σήμερα δεν έχει καμία σχέση με το ρήγμα της Κεφαλλονιάς, που έδωσε μεγάλους σεισμούς. Όπως, επίσης, δεν έχουμε παρατηρήσει μετατόπιση. Ένας σεισμός του 6,4 είναι πιθανό να επηρεάσει τεκτονικά ρήγματα. Δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο. Εμείς, το Δυναμικό, στέλνει αύριο ένα κλιμάκιο – 14 όργανα για να ζώσουμε τη περιοχή – να παρακολουθούμε ακόμα και τις μικροδονήσεις στη περιοχή, να δούμε μήπως έχουμε καμία μετατόπιση αλλά δε βλέπω κάτι τέτοιο. Επομένως, νομίζω ότι το δύσκολο πέρασε και θα δώσω και μια ευχή – μακάρι να μοιάσουνε στη Ζάκυνθο και άλλες πόλεις».
Το ραδόνιο και το VAN – Τα ψάρια «μίλησαν»

Ο κ. Τσελέντης εξηγεί ότι συνεργάζεται με τα δίκτυα VAN αλλά όπως επισημαίνει «Τα δίκτυα VAN- έχουν σταματήσει να δουλεύουν στη Ζάκυνθο που είχανε, δε δουλεύουνε τα δίκτυα VAN στο Πύργο, που πιάναμε τη περιοχή αυτή, δε δουλεύουνε στα Γιάννενα και έχουν περιοριστεί μόνο στην Αττική. Εκεί, λοιπόν, δεν είχαμε ένδειξη. Εμείς έχουμε αναπτύξει ένα δίκτυο γεωδυναμικό με ραδόνια. Το ραδόνιο είναι ένα αέριο το οποίο βγαίνει πριν από σεισμούς κάποιες μέρες πριν. Δυστυχώς με τη τελευταία καταιγίδα η οποία έγινε – το είχαμε αυτό το δίκτυο στη Μεθώνη – μας το ξήλωσε το δίκτυο ραδονίου αυτό και δεν είχαμε και εκεί ένδειξη. Επομένως, η μόνη ένδειξη η οποία είχαμε είναι – και μη γελάσετε – είναι ότι εδώ και δύο μέρες μίλαγα με έναν ψαρά στη Κεφαλλονιά και μου έλεγε ότι σταματήσαμε να βγάζουμε ψάρια εδώ και 3 μέρες. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο έχω παρατηρήσει εγώ στο Ιόνιο αλλά και σε άλλες περιοχές έχει παρατηρηθεί πριν από μεγάλους σεισμούς ελαττώνεται η παροχή αλιευμάτων και αυτό γιατί. Γιατί το ψάρι έχει τη νηκτική κύστη – αυτή είναι ευαίσθητη σε μικροτριγμούς – σε πολύ μικρές, όπως λέμε υπέρηχους. Αυτό, μάλλον, τα τρομάζει και φεύγουνε.


Το χρονικό του σεισμού

Ο σεισμός των 6,4 Ρίχτερ έπιασε τους κατοίκους στον ύπνο. Ήταν όμως τόσο δυνατός που βγήκαν όλοι στους δρόμους. Το επίκεντρο ήταν 44 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Ζακύνθου και προκάλεσε εκτεταμένες υλικές ζημιές στο νησί. Ήταν ο ισχυρότερος σεισμός στο νησί από το 1953!

Οι μετασεισμοί είναι δεκάδες και συνεχείς.

Νωρίτερα, το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο USGS είχε εκτιμήσει ότι ο σεισμός -η οποία έγινε αισθητός στην Αθήνα και άλλες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, αλλά και στη γειτονική Ιταλία- ήταν μεγέθους 6,8 βαθμών. Το ίδιο μέγεθος έδωσε το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο. Ο σεισμός, αναφέρουν οι μαρτυρίες, είχε μεγάλη διάρκεια και βουή!

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα