Οι πρώτες εικόνες από την επιφάνεια του αστεροειδή Ριούγκου. Τι κατέγραψαν τα ιαπωνικά ρόβερ

Οι πρώτες εικόνες από την επιφάνεια του αστεροειδή Ριούγκου. Τι κατέγραψαν τα ιαπωνικά ρόβερ

Τα δύο μικροσκοπικά ρόβερ Minerva του ιαπωνικού σκάφους Hayabusa2, τα οποία χοροπηδάνε αντί να κυλάνε πάνω στον αστεροειδή Ριούγκου, όπου προσεδαφίσθηκαν προ ημερών, έστειλαν στη Γη το πρώτο σύντομο βίντεο και νέες φωτογραφίες.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που ένα κινούμενο ρομπότ κάνει επιτόπιες παρατηρήσεις ενός αστεροειδούς.

Στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η ιαπωνική διαστημική υπηρεσία (JAXA) από τον κινούμενο αστεροειδή, φαίνεται ο Ήλιος να κινείται στον μαύρο ουρανό του Ριούγκου και το εκτυφλωτικό φως του να αντανακλάται στα βράχια της επιφάνειας του αστεροειδούς.

 «Παρακαλούμε σταθείτε για μια στιγμή προκειμένου να απολαύσετε, σαν να 'στέκεστε' πάνω σε αυτό το νέο κόσμο» έγραψαν οι υπεύθυνοι της JAXA στο Twitter.

Οι φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί καθώς τα Minerva, τα οποία δεν διαθέτουν τροχούς ή ερπύστριες, κάνουν άλματα στον αέρα σε απόσταση έως 15 μέτρων, ενώ χάρη στην πολύ μικρή βαρύτητα του Ριούγκου, μπορούν να αιωρούνται μέχρι 15 λεπτά, προτού αγγίξουν ξανά το έδαφος.

Τον Οκτώβριο το «μητρικό» σκάφος Hyabus2, που έχει αποτραβηχτεί σε μια απόσταση από τον αστεροειδή, ακολουθώντας τον κατά πόδας, θα ρίξει σε αυτόν τη διαστημοσυσκευή Mascot, ενώ το 2019 θα στείλει ένα ακόμη Minerva. Τελικά, κάποια στιγμή μέσα στο επόμενο έτος, το ίδιο το Hayabusa2 θα κατέβει στον Ριούγκου για να συλλέξει δείγματα και να τα φέρει πίσω στη Γη για ανάλυση εντός του 2020.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα