Νέο τεστ διάγνωσης για όγκο στο πάγκρεας με Ελληνική σφραγίδα

Νέο πειραματικό αιματολογικό τεστ, που εντοπίζει τον καρκίνο του παγκρέατος σε πρώιμο στάδιο με διπλάσια ακρίβεια από την υπάρχουσα εξέταση αίματος, ανέπτυξαν ερευνητές στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και ελληνικής καταγωγής επιστήμονας.

Πρόκειται για τεστ αίματος που αποκαλείται «υγρή βιοψία» και ανιχνεύει τόσο το DNA του όγκου όσο και πρωτεϊνικούς βιοδείκτες του καρκίνου στο αίμα του ασθενούς.

Η ομάδα, στην οποία συμμετείχε και ο καθηγητής Ογκολογίας του Johns Hopkins University Νικ Παπαδόπουλος, παρουσίασε τα αποτελέσματα των ερευνών της στο περιοδικό «PNAS» της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ.

Το αιματολογικό τεστ που χρησιμοποιείται έως σήμερα κάνει διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος εντοπίζοντας μόνο το γενετικό υλικό (DNA) του καρκίνου στο αίμα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, όταν η διάγνωση γίνεται εντοπίζοντας τον συνδυασμό DNA και βιοδεικτών, το αιματολογικό τεστ είναι πολύ πιο αποτελεσματικό.

Διάγνωση

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες δοκίμασαν και τα δύο τεστ σε 221 ασθενείς με παγκρεατικούς καρκίνους πρώτου και δεύτερου σταδίου, καθώς και σε 182 υγιή άτομα. Ανιχνεύοντας μόνο το DNA του καρκίνου, οι ερευνητές πέτυχαν την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος στους 66 ασθενείς, ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου στο ένα τρίτο των 221 καρκινοπαθών. Δοκιμάζοντας αιματολογικό τεστ που ανιχνεύει μόνο έναν πρωτεϊνικό βιοδείκτη για τον καρκίνο, που αποκαλείται CA19-9, έκαναν σωστή διάγνωση του καρκίνου σε 109 από τους ασθενείς, καταγράφοντας ποσοστό επιτυχίας 49%.

Οταν όμως δοκίμασαν το δικό τους αιματολογικό τεστ, για την ανίχνευση του DNA και πρωτεϊνικών βιοδεικτών, όπως ο CA219-9 και άλλοι τρεις, κατάφεραν να κάνουν σωστή διάγνωση στους 141 από τους 221 ασθενείς. Το ποσοστό αντιστοιχεί στο 64% των ασθενών, δηλαδή σχεδόν στα δύο τρίτα των περιπτώσεων.

Το αιματολογικό τεστ, δεν είναι ακόμη έτοιμο για κλινική χρήση. Οταν θα τεθεί σε κυκλοφορία, ο καθηγητής Παπαδόπουλος εκτιμά ότι το κόστος του θα κυμαίνεται μεταξύ του κόστους της μαστογραφίας και της κολονοσκόπησης.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα