Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης μιλά για τον σεισμό της Μυτιλήνης

Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 11 χλμ., χαρακτηρίζεται επιφανειακός. Περιμένουμε για αρκετές μέρες-εβδομάδες ή μήνες να συνεχιστεί η μετασεισμική δραστηριότητα, όπως έγινε στην Κεφαλονιά και τη Λευκάδα. Χρειάζεται προσοχή, πρέπει να γίνουν έλεγχοι και να αποφασιστεί ποια σπίτια είναι κατοικήσιμα. Οι κάτοικοι δεν πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους εάν δεν γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι, χρειάζεται υπομονή, λέει ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας.

Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, τόνισε ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό, λέγοντας ακόμη ότι είναι βέβαιος πως θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί, με ορισμένους από αυτούς να είναι αρκετοί ισχυροί, δημιουργώντας προβλήματα σε ήδη καταπονημένα κτίρια.

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Ακης Τσελέντης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην πρόκειται για τον κύριο σεισμό, εφιστώντας ιδιαίτερη προσοχή. Θα μπορούσε μάλιστα, επισήμανε, να εκδηλωθεί νέος σεισμός έντασης ακόμα και 5,7 Ρίχτερ. Χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη περιοχή του Βορειοανατολικού Αιγαίου μία από τις πιο επικίνδυνες σεισμικά μετά τα Ιόνια νησιά, καθώς έχει μεγάλα ενεργά ρήγματα.

Ο Καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης μιλάει για τον σεισμό της Λέσβου. Εξι ερωτήσεις - απαντήσεις για την επόμενη ημέρα από τον φονικό σεισμό.

1) ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ;
Η περιοχή έχει ρήγματα με μεγαλύτερο σεισμικό δυναμικό. Το προηγούμενο αιώνα είχαμε αρκετούς πάνω από 6.7 και έναν 7.0. Μελετώντας όμως την εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας φαίνεται μάλλον φυσιολογική (θέλω μερικούς πάνω από 4 ακόμα για να ησυχάσω τελείως, μέχρις τώρα έχουμε μόνο ένα 4.6 και ένα 4.1) η πιθανότητα να έχουμε μεγαλύτερο ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΑΙ.

2) ΑΡΑ ΗΣΥΧΑΣΑΜΕ ΠΕΡΑΣΕ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ;
ΟΧΙ!!! Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα έχουμε ισχυρούς μετασεισμούς, ίσως μεγαλύτερους και από το 5 οι οποίοι στον ήδη λαβωμένο αστικό ιστό μπορεί να έχουν ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ από ότι ο κυρίως 6.1.

3) ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ ΑΠΟΨΕ;
Αν το σπίτι σου είναι φτιαγμένο με τους τελευταίους αντισεισμικούς κανονισμούς και μετά το 1980 και δεν έχει εμφανή σημεία βλαβών (ρωγμές στα φέροντα στοιχεία δεν ενώ μικρορωγμές στη τοιχοποιία) να πας και να κοιμηθείς άνετα (για τα αυθαίρετα αυτό δεν ισχύει). Αν το σπίτι σας είναι χωρίς αντισεισμικό, πχ από τα παλιά πέτρινα αποφύγετε το, περιμένετε μερικές ημέρες να ολοκληρωθεί η ισχυρή μετασεισμική φάση και συμβουλευτείτε κάποιο μηχανικό από το κλιμάκιο που έχει αποστείλει ο ΟΑΣΠ).

4) ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ;
Τα γνωστά, έχω βαρεθεί να τα επαναλαμβάνω α) ελαχιστοποιούμε τον σεισμικό κίνδυνο στο εσωτερικό των σπιτιών μας δηλ. Στερεώνουμε βαριά αντικείμενα με τάκους), κατεβάζουμε βαριά αντικείμενα από ψηλά ράφια πχ βάζα, βάζουμε κολλητική ταινία στα ντουλάπια με τα γυαλικά μας, προσέχουμε πάνω από τα κρεβάτια των παιδιών να μην υπάρχουν βιβλιοθήκες, κλπ β) Έχουμε οπωσδήποτε ένα φακό στο κομοδίνο. γ) Όταν κυκλοφορούμε έξω αποφεύγουμε απότομα πρανή που μπορεί να αποκολληθούν βράχια, δεν αφήνουμε τα παιδιά να παίζουν κοντά σε μάντρες.

5) ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΟΤΑΝ ΚΟΙΜΑΜΑΙ ΚΑΙ ΓΙΝΕΙ ΣΕΙΣΜΟΣ;
Κυλάμε και ξαπλώνουμε δίπλα στο κρεβάτι έχοντας το μαξιλάρι στο κεφάλι μας. Προς Θεού δεν τρέχουμε πανικόβλητοι μέσα στη νύκτα.

6) ΝΑ ΚΟΛΥΜΠΗΣΩ, ΚΙΝΔΥΝΕΥΩ ΑΠΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ;
Η πιθανότητα να προκληθεί τσουνάμι (ξεχάστε τις εικόνες από Σουμάτρα και Ιαπωνία) είναι πολύ μικρή. Αν καταλάβετε σεισμό ενώ είστε στη παραλία και δείτε τα νερά να αποσύρονται τότε κινηθείτε προς κάποιο ψηλότερο σημείο. Το ποιο πιθανό είναι να παρατηρηθούν διακυμάνσεις της στάθμης της θάλασσα λίγων εκατοστών που πρακτικά δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα.
.tanea

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα