Παγκόσμια Ημέρα Πιγκουίνου: 10 σύντομες πληροφορίες #WorldPenguinDay

#WorldPenguinDay σήμερα όπως μας υπενθυμίζει η WWF! Σήμερα λοιπόν είναι η Παγκόσμια Ημέρα Πιγκουίνου, μια ημέρα αφιερωμένη σε αυτούς τους ατρόμητους κατοίκους της άκρης του κόσμου, της Ανταρκτικής.

Διαβάστε 10 σύντομες αλλά ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον αυτοκρατορικό πιγκουίνο:

  1. Οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι ζουν αποκλειστικά στην παγωμένη γη της Ανταρκτικής, εκεί ζευγαρώνουν, αναπαράγονται και περνούν όλη τους τη ζωή.
  2. Υπάρχουν σήμερα στον κόσμο 18 είδη πιγκουίνου. Από αυτά, οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι είναι οι πιο μεγαλόσωμοι με ύψος περίπου 1,20 μ. (δηλαδή το ύψος ενός παιδιού περίπου 7 ετών) ενώ το βάρος τους αγγίζει τα 40 κιλά.
  3. Ωστόσο, θα έμοιαζαν νάνοι μπροστά στους υπερ-πιγκουίνους της προϊστορικής περιόδου: οι πιγκουίνοι που ζούσαν πριν από περίπου 37.000.000 (!) χρόνια είχαν ύψος 2 μέτρα και βάρος πάνω από 110 κιλά!
  4. Ο πληθυσμός τους αριθμεί 595.000 πιγκουίνους.
  5. Οι επιστήμονες κατάφεραν να μετρήσουν όλες τις αποικίες πιγκουίνων της Ανταρκτικής από το διάστημα!! Σύμφωνα με την απίστευτη αυτή έρευνα του 2012, υπάρχουν 54 αποικίες αυτοκρατορικών πιγκουίνων στην Ανταρκτική. Πάνω από τις μισές βρίσκονται σε μέρη της Ανταρκτικής που δεν έχει πατήσει ποτέ άνθρωπος!
  6. Οι πιγκουίνοι κλωσσούν τα αυγά τους στη διάρκεια του μακρού και σκοτεινού πολικού χειμώνα. Η θηλυκιά γεννά το αυγό (περίπου το Μάιο, θυμηθείτε μιλάμε για νότιο ημισφαίριο) και στη συνέχεια το δίνει στο αρσενικό να το κλωσήσει. Το αρσενικό κρατά τον μελλοντικό του απόγονο (μέσα στο αυγό), ανάμεσα στα πόδια του για περίπου 75 μέρες.
  7. Οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι είναι προσαρμοσμένοι στη ζωή σε ακραίο ψύχος: ζουν σε μέση θερμοκρασία – 50 βαθμών Κελσίου και ανέμους 200 χλμ/ώρα. Το διπλό στρώμα πούπουλων που διαθέτουν και το λίπος του σώματός τους είναι η τέλεια μόνωση. Έχουν λίπος ακόμη και στα πόδια για να προστατεύονται από το παγωμένο έδαφος.
  8. Οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι είναι κολυμβητές Ολυμπιακών επιδόσεων! Η βαθύτερη βουτιά πιγκουίνου που έχει καταγραφεί ποτέ έχει γίνει σε βάθος 564 μέτρων (δηλαδή περίπου το διπλάσιο του ύψους του ψηλότερου κτιρίου της Ευρώπης. Και έχει μείνει κάτω από το νερό για περίπου 28 λεπτά! Ανάσαααα...
  9. Οι αρσενικοί πιγκουίνοι δεν τρώνε τίποτε για περίπου 4 μήνες, από τη στιγμή που μπαίνουν στο “σώμα” της αποικίας για να κλωσήσουν το αυγό τους, μέχρις ότου η σύντροφός τους, και μητέρα του αυγού να επιστρέψει με φαγητό για να τους θρέψει. Σε αυτό το διάστημα χάνουν περίπου το μισό του σωματικού τους βάρους και συντηρούνται αποκλειστικά με το λίπος τους.
  10. Εκτός από καλοί κολυμβητές είναι και δεινοί αναρριχητές: ανεβαίνουν το εξαιρετικά ολισθηρό παγωμένο έδαφος και αν τυχόν ο πάγος υποχωρήσει μέσα στη θάλασσα, σκαρφαλώνουν ακόμη ψηλότερα για να εξασφαλίσουν τα αυγά τους. Ωστόσο κινδυνεύουν πολύ από την άνοδο της στάθμης των υδάτων που προκαλεί η υπερθέρμανση του πλανήτη.
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα