Θα "κάψουμε" τον εγκέφαλό μας με τόσες πληροφορίες

Ανησυχητική υπερφόρτωση ακόμα και σε ένα φορητό υπολογιστή θα προκαλούσε μέσα σε μία εβδομάδα ο καταιγισμός των πληροφοριών που δέχεται ο ανθρώπινος εγκέφαλος από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και άλλες πηγές. Ερευνητές του πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο στην Καλλιφόρνια εκτιμούν ότι κάθε μέρα οι πληροφορίες που λαμβάνει κάθε μέρα ένας άνθρωπος ισοδυναμεί με όγκο 34 Gb (gigabytes), αρκετή ποσότητα για να υπερφορτώσει ένα φορητό υπολογιστή μέσα σε μια εβδομάδα.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι άνθρωποι δέχονται καθημερινά περίπου 100.500 λέξεις ή 23 λέξεις ανά δευτερόλεπτο κατά τη μισή μέρα (12 ώρες) που είναι ξύπνιοι και «καταναλώνουν» πληροφορίες. Αν και οι άνθρωποι μπορεί να μην διαβάζουν πραγματικά αυτές τις 105.000 λέξεις κάθε μέρα, τόσος υπολογίζεται ότι είναι ο αριθμός που φθάνει στα μάτια και τα αυτιά τους καθημερινά. Αν προσθέσει κανείς τις εικόνες, φθάνουμε στον όγκο των 34 gigabytes κάθε μέρα κατά μέσο όρο.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο εγκέφαλος μας δεν απειλείται άμεσα. Ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρχει επιζήμια επίδραση ή το ενδεχόμενο η πληροφοριακή «πλημμύρα» να οδηγήσει σε διαφορετική οδό εξέλιξης του ανθρώπινου εγκεφάλου, μέσα από τη δημιουργία νέων νευρωνικών συνδέσεων. Άλλωστε, είναι πλέον γνωστό ότι ο εγκέφαλός μας έχει αποδειχτεί πια ότι είναι «εύπλαστος» και μπορεί να «καλωδιωθεί» κάθε φορά με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με την ποσότητα και την ποιότητα των ερεθισμάτων που δέχεται.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ