Ο Κώστας Βαρώτσος για τη Σύρο. Βίντεο

Ηταν μέρος μιας ομαδικής έκθεσης που εγκαινιάστηκε το Σάββατο 9 Ιουνίου στην Πινακοθήκη Κυκλάδων με τίτλο «Διαστρωματώσεις».. Ομως, ο Κώστας Βαρώτσος αποφάσισε να τοποθετήσει το γλυπτό - με τον ομώνυμο τίτλο - στην παραλία της Ερμούπολης (φωτογραφία). Αποτέλεσμα, εδώ και λίγες ώρες να κοσμεί ένα από κεντρικότερα σημεία του νησιού και να προβλέπεται να παραμείνει εκεί μόνιμα ύστερα από απαίτηση και κινητοποίηση των κατοίκων του, όπως λέει στη συνομιλία του με το TheTOC.

Και μπορεί το νησί της καρδιάς του Κώστα Βαρώτσου να είναι η Αίγινα - όπου διατηρεί σπίτι και μένει περνά ένα μεγάλο μέρος του χρόνου του - εμείς, όμως, του ζητήσαμε να μας εξηγήσει ποιες είναι οι χάρες της Σύρου που γνώρισε, θαύμασε και συνδέθηκε με την ευκαιρία της νέας έκθεσης.

«Η Σύρος είναι ένα νησί με ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο κατοίκων», μας λέει. «Υπάρχει πολιτισμός, κουλτούρα και καλή αισθητική. Η Σύρος είναι ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα». Τι θα πρότεινε στον επισκέπτη του νησιού κατά προτεραιότητα; «Να βαδίσει στα σοκάκια και να νιώσει την νεοκλασσική της κουλτούρα. Η Σύρος είναι ένα νησί με διαστρωμάτωση, ένα αρχοντικό νησί, ένα νησί που δεν μπορείς να μην επισκεφθείς ξανά  και ξανά».

Οχι, ο ίδιος δεν έχει προλάβει να γνωρίσει τις παραλίες του νησιού λόγω φόρου εργασίας εν όψει της έκθεσης - οπότε δε έχει να κάνει προτάσεις επ' αυτού. Μπορεί να μιλήσει, όμως, με απόλυτη βεβαιότητα για την κουζίνα του νησιού που έχει να προσφέρει από τις τοπικές λιχουδιές σε πολύ όμορφες ταβέρνες μέχρι και πιο «ψαγμένες» επιλογές. Κι όσο για τα ξενοδοχεία; «Η Χώρα διαθέτει μικρά ξενοδοχεία κουκλίστικα και πολύ ποιοτικά καταλύματα όπως το ξενοδοχείο "Ερμής" δίπλα στη θάλασσα. .

Σε σχέση με την Αίγινα πως βρίσκει τη Σύρο; «Η Αίγινα έχει τοπίο περισσότερο συνδεδεμένο με την Αττική φύση. Εχει κι εκείνη νεοκλασσική σφραγίδα αρχιτεκτονικής διότι αναπτύχθηκε οικιστικά όπως και η Σύρος τον 19ο αιώνα. Είναι πιο "ήπιο" νησί. Μην ξεχνάμε ότι η Σύρος είναι Κυκλάδες!».

Η έκθεση στην Πινακοθήκη Κυκλάδων

Ο Κώστας Βαρώτσος παρουσιάζει στην Πινακοθήκη Κυκλάδων στην Ερμούπολη Σύρου γλυπτά που βασίζονται σε «αρχέτυπες» φόρμες του έργου του –όπως ο ορίζοντας, ο λαβύρινθος, η σπείρα, η κολόνα– στον ιδιαίτερο χώρο των πρώην Αποθηκών Διαμετακόμισης, σε διάλογο με τον χαρακτήρα του τόπου. Η επιμέλεια είναι της Χάρις Κανελλοπούλου, ενώ η έκθεση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Αντώνιος Ε. Κομνηνός και του κ. Στέλιου Νιώτη.

Info:

Διάρκεια έκθεσης: 10 Ιουνίου – 31 Ιουλίου 2017

Ώρες λειτουργίας Πινακοθήκης Κυκλάδων:

Καθημερινά 11:00-13:00 και 18:30-22:00, εκτός Δευτέρας και Τετάρτης

Ο Κώστας Βαρώτσος μιλά για την έκθεση - ΒΙΝΤΕΟ

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα