Αγαπημένη Θεία Λένα: Η ζωή και το έργο της Αντιγόνης Μεταξά. Βίντεο

Διπλό αφιέρωμα στην Αντιγόνη Μεταξά, την αγαπημένη «Θεία Λένα» των παιδιών κατά τις δεκαετίες 1940-'50 και '60, με ντοκιμαντέρ και έκθεση. Πρόκειται για μια θρυλική μορφή του νεοελληνικού πολιτισμού, την πιο σημαντική παιδαγωγό στην Ελλάδα, η οποία προσέφερε στον τόπο και στα Ελληνόπουλα τον πρώτο μόνιμο θεατρικό οργανισμό για παιδιά στην Αθήνα.

 

Στη δημοσιότητα ο φάκελος πολιτικών φρονημάτων του Γιάννη Ρίτσου


Η «Θεία Λένα» έγραφε η ίδια και σκηνοθετούσε παραστάσεις για παιδιά στο πλαίσιο του «Θεάτρου του Παιδιού» για ένα διάστημα εννέα χρόνων (1933-1942). Επιμελήθηκε και εκφώνησε 4.500 ραδιοφωνικές εκπομπές για παιδιά από το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (1939-1966). «Η Θεία Λένα στα μικρά παιδιά» και «Καλημέρα Παιδάκια» είναι οι δύο εκπομπές της που άφησαν εποχή. Επίσης έγραψε 53 βιβλία (ανάμεσα τους την γνωστή εγκυκλοπαίδεια του παιδιού και την μυθολογική εγκυκλοπαίδεια), πρωτοπαρουσίασε σειρά δίσκων βινιλίου με παραμύθια και τραγούδια, καθώς και τις πρώτες τηλεοπτικές εκπομπές για παιδιά.

Το ντοκιμαντέρ για τη «Θεία Λένα» είναι συναρπαστικό, καθώς μιλούν ακροατές των εκπομπών της σε διαφορετικές δεκαετίες, όπως ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος, ο κριτικός Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο ιστορικός της ραδιοφωνίας Γιώργος Χατζηδάκης, ο δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος, η σκηνοθέτιδα Κάρμεν Ρουγκέρη, η παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών στο Τρίτο πρόγραμμα Κάτια Καλιτσουνάκη, η αρχιτέκτων Ελένη Σαλουβάρδου και η σκηνοθέτιδα της ταινίας, Μαρία Ηλιού.

Παράλληλα με τις προβολές του ντοκιμαντέρ, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπανάκη, στην οδό Κουμπάρη 1, θα παρουσιάζεται η ομώνυμη έκθεση στο ίδιο κτήριο, στην αίθουσα Ευριδίκης Κωστοπούλου. Εκεί θα εκτίθενται φωτογραφίες που βρέθηκαν από τις ραδιοφωνικές εκπομπές και τη ζωή της Αντιγόνης Μεταξά στο παραθαλάσσιο οικογενειακό σπίτι, αλλά και φωτογραφίες από το αρχείο του Μουσείου Μπενάκη, έκθεση των βιβλίων της κ.α.

Πληροφορίες: Διάρκεια από 20/01/2017 έως 12/03/2017. Εισιτήρια 7 και 5 ευρώ. Ενιαίο εισιτήριο για το ντοκιμαντέρ και την έκθεση: 12, 9. Προπώληση από 23/11/2016, στα στα ταμεία του Μουσείου Μπενάκη (Κουμπάρη 1, Αθήνα. Τηλ. 210 3671000.

protothema

dailymotion

Υπερκινητικός Δάσκαλος~Αντιγόνη Μεταξά~Η θεία Λένα

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα