Σε δημοπρασία οι Δέκα Εντολές των Σαμαρειτών

Μια μαρμάρινη επιγραφή με τις «Δέκα Εντολές των Σαμαρειτών», η οποία υπολογίζεται να είναι 1.500 ετών, βγαίνει σε δημοπρασία τον επόμενο μήνα από τον Οίκο δημοπρασιών Heritage  του Ντάλας.

Η επιγραφή - με μέγεθος 60 x 60 εκατοστά, και βάρος περίπου 50 κιλά -, χρονολογείται μεταξύ 4ου και 8ου αιώνα μ.Χ. και ανακαλύφθηκε το 1913 κατά τη διάρκεια εκσκαφών στο Ισραήλ.

Πρόκειται για μία από μόλις πέντε συνολικά διασωθείσες πλάκες του «Δεκάλογου των Σαμαρειτών» πριν την εισβολή των Μουσουλμάνων και η τιμή εκκίνησης υπολογίζεται στις 250.000 δολάρια. Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί στις 19 Νοεμβρίου, αλλά διαδικτυακά οι προφορές είναι ανοικτές από τις 28 Οκτωβρίου.

Αν κοιτάξει κανείς τις εντολές θα παρατηρήσει πως δεν είναι ακριβώς δέκα και αυτό γιατί απουσιάζει εκείνη που λέει «Ου λήψει το όνομα Κυρίου του Θεού σου επί ματαίω». Στη θέση της και στο τέλος υπάρχει μία άλλη που αναφέρεται στο χτίσιμο του ναού στο όρος Γαριζίν για να φυλαχθούν οι επιγραφές.

Η προέλευση της επιγραφής είναι ασαφής, αλλά σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στη δεκαετία του ’40, ανακαλύφθηκε το 1913 από  εργάτες που δούλευαν στην κατασκευή ενός δρόμου κοντά στην πόλη Yavneh, εκεί που κάποτε ήταν η Παλαιστίνη. Εικάζεται πως είτε χαρίστηκε είτε δόθηκε σε έναν πλούσιο ντόπιο, ο οποίος με τη σειρά του την έβαλε στο έδαφος, μπροστά από μια πόρτα του σπιτιού του. Με τον καιρό, το κέντρο της επιγραφής σβήστηκε από τα βήματα όσων το πατούσαν, αλλά με κατάλληλο φωτισμό είναι ευκρινή όσα αναγράφονται.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα