Women's Rights Are Human Rights: Διεθνής Έκθεση Αφίσας στη Θεσσαλονίκη

Διεθνής Έκθεση Αφίσας για την Ανισότητα, τη Βία και τις Διακρίσεις με βάση το Φύλο.

“Τα δικαιώματα των γυναικών είναι ανθρώπινα δικαιώματα” ήταν ο τίτλος μιας σημαντικής ομιλίας που έδωσε η Χίλαρυ Κλίντον στην 4η Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ για τις Γυναίκες που έγινε στο Πεκίνο το 1995. Από τότε, έγινε ο ύμνος ενός κινήματος. Στην ομιλία της, η κυρία Κλίντον ανέφερε ότι “αν ο όρος ‘δικαιώματα των γυναικών’ ήταν εναλλάξιμος με τον όρο ‘ανθρώπινα δικαιώματα’, τότε η παγκόσμια κοινότητα θα γινόταν ένα καλύτερο μέρος, γιατί τα ανθρώπινα δικαιώματα επηρεάζουν τις γυναίκες που μεγαλώνουν τα παιδιά του κόσμου, φροντίζουν τους ηλικιωμένους, διοικούν επιχειρήσεις, εργάζονται σε νοσοκομεία, διεκδικούν καλύτερη παιδεία και καλύτερη υγειονομική περίθαλψη.”

Ωστόσο, οι ανισότητες με βάση το φύλο παραμένουν βαθιά ριζωμένες στις περισσότερες κοινωνίες. Σε ολόκληρη την υφήλιο, οι γυναίκες στερούνται την πρόσβαση σε αξιοπρεπείς ευκαιρίες απασχόλησης και αντιμετωπίζουν εργασιακές διακρίσεις και μισθολογικές ανισότητες. Οι γυναίκες συχνά δεν έχουν πρόσβαση σε στοιχειώδη εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη, γίνονται θύματα βίας και διακρίσεων, και δεν εκπροσωπούνται επαρκώς στις διαδικασίες λήψης πολιτικών και οικονομικών αποφάσεων.

Η έκθεση περιλαμβάνει αφίσες που έχουν σχεδιαστεί τόσο από γυναίκες όσο και από άνδρες, προκειμένου να τιμήσουν και να αναγνωρίσουν τον καίριο ρόλο που παίζουν όλοι οι πολίτες στην προστασία και την προαγωγή των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Αμφισβητώντας την ανισότητα και τα στερεότυπα των φύλων, προάγοντας τα δικαιώματα της σεξουαλικότητας και της αναπαραγωγής, προστατεύοντας τις γυναίκες και τα κορίτσια από την κτηνωδία, οι αφίσες αυτές προωθούν την ενδυνάμωση, την εκπαίδευση και την κοινωνική συμμετοχή των γυναικών. Οι σχεδιαστές, χρησιμοποιώντας δυναμικά κείμενα και εικονογραφήσεις, αμφισβητούν θρησκευτικά και κοινωνικά πρότυπα και πατριαρχικές αντιλήψεις που υποβιβάζουν, στιγματίζουν ή περιορίζουν τις γυναίκες από το να πραγματώσουν το σύνολο των δυνατοτήτων τους.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα