Ηράκλειο: Αυλαία για το φεστιβάλ γλυπτικής άμμου

Τις βάσεις για ένα ακόμα μεγαλύτερο και πλουσιότερο φεστιβάλ έβαλε το πρώτο φεστιβάλ γλυπτικής στην άμμο που πραγματοποιήθηκε στην Αμμουδάρα.

Ήδη η δημοτική αρχή της περιοχής δηλώνει ενθουσιασμένη από την έκβαση του φεστιβάλ, ενώ εξετάζει κάθε πιθανότητα, προκειμένου την επόμενη χρονιά να πραγματοποιηθεί κατά μήκος όλων των παραλιών του Δήμου Μαλεβιζίου και να λάβει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις.

Επίσημα το φεστιβάλ ολοκληρώθηκε χθες με τη συμμετοχή του καταξιωμένου γλύπτη Μανώλη Χαρκούτση, του Ουκρανού πανεπιστημιακού καθηγητή Γλυπτικής Yuriy Mysko και της διεθνώς αναγνωρισμένης γλύπτριας Lyudmyla Mysko.

Οι καλλιτέχνες παρουσίασαν ολοκληρωμένες τις εντυπωσιακές δημιουργίες τους, οι οποίες και θα παραμείνουν στην παραλία της Αμμουδάρας, δίπλα στην κεραία της ΕΡΤ, για όσο διάστημα επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες. Το φεστιβάλ επισκέφτηκε πλήθος κόσμου κατά την περίοδο δημιουργίας των γλυπτών ενώ ήδη ο προγραμματισμός για το καλοκαίρι 2017, έχει ξεκινήσει.

Μιλώντας στην εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ η γλύπτρια Lyudmyla Mysko αναφέρθηκε στις δυσκολίες του εγχειρήματος, αλλά και στην θεματική του φετινού φεστιβάλ.

«Το να διαλέξουμε ένα θέμα δεν ήταν καθόλου δύσκολο» αναφέρει η γλύπτρια για να διευκρινίσει πως η «ελληνική μυθολογία έχει τόσο μεγάλο εύρος και τέτοια σύνδεση με τη θάλασσα, που η επιλογή ήταν σχεδόν αυτονόητη».

Όπως υποστηρίζει η Lyudmyla Mysko, το να δουλεύεις ένα γλυπτό κοντά στην παραλία έχει τις δυσκολίες και τις ιδιαιτερότητες της πολύ μεγάλης ζέστης και του καυτού ήλιου, όπως επίσης και του «κυβισμού» του ως προς το σχήμα.

«Η άμμος ως υλικό είναι πολύ περισσότερο ρευστό από την πέτρα ή το μάρμαρο» εξηγεί και προσθέτει:

«Οπότε η διαδικασία πρέπει να αρχίσει στη λογική της πυραμίδας, διαφορετικά το γλυπτό είναι πολύ εύκολο να καταστραφεί. Πέρα από αυτή τη δυσκολία δεν υπήρξε κάποια άλλη και θεωρούμε πως το αποτέλεσμα είναι αρκετά ικανοποιητικό».

Αναφέρεται ότι ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης, βρέθηκε για μια ακόμα φορά στο χώρο της παραλίας του Ξηροποτάμου και σε δηλώσεις του τόνισε: «Ολοκληρώθηκε έπειτα από δυο περίπου εβδομάδες δημιουργίας, ένας ακόμα πρωτοποριακός θεσμός στο Δήμο μας. Ένα φεστιβάλ – γιορτή για τον πολιτισμό, για το περιβάλλον και την τέχνη, μια εκδήλωση που προβάλλει και προσθέτει αξία στην περιοχή της Αμμουδάρας και στο Μαλεβίζι γενικότερα.

Αξίζουν πολλά μπράβο και πολλά συγχαρητήρια στους καταξιωμένους εικαστικούς, στον Μανώλη Χαρκούτση, τον Yuriy Mysko, την Lyudmyla Mysko και τον Emmanouil Mysko για την καταπληκτική δουλειά που έκαναν, όπως επίσης και στον πρόεδρο της Πολιτιστικής Επιτροπής του Δήμου μας Κώστα Τριγώνη, τον αντιδήμαρχο Άρη Σαλούστρο, την πρόεδρο της ΜΑΕΔΗΜ Εύη Αποστολάκη και τον πρόεδρο της Δ.Κ. Γαζίου Γιάννη Κοτσυφό για την υποστήριξη του Φεστιβάλ».

patris

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα