Ανακοινώθηκαν οι Βάσεις Εισαγωγής 2010-2011

Πανελλαδικές 2012, Αποτελέσματα: Εκτιμήσεις, αναλύσεις

Ανακοινώθηκαν οι βάσεις 2011. H πτώση φτάνει ως και τα 2.000 μόρια

Οι τρομακτικές αδικίες που κυριάρχησαν στις φετινές εξετάσεις, οδηγούν τώρα το υπουργείο Παιδείας στην αναζήτηση νέων λύσεων για το διαρκές εξεταστικό πρόβλημα της χώρας.

Η ελεύθερη πτώση των βάσεων, το χάσμα βαθμολογιών που εμφανίστηκε ανάμεσα στους υποψήφιους της κανονικής σειράς και των ειδικών κατηγοριών για εισαγωγή στην ίδια σχολή και ένα λάθος στα μηχανογραφικά που άφησε εκτός ΑΕΙ εκατοντάδες υποψηφίους ήταν τα τρία βασικά χαρακτηριστικά των εφετινών αποτελεσμάτων.

Ρεκόρ δεκαετίας σημειώθηκε φέτος στην πτώση των βάσεων καθώς οι περισσότερες σχολές κατρακύλησαν έως και πάνω από 3.500 μόρια. Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια από όλες τις Ιατρικές, μόνο στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας η βάση ξεπέρασε τα 19.000 μόρια. Πέρα από τις επιδόσεις των υποψηφίων, βασική αιτία της καθίζησης των βάσεων στις περιφερειακές σχολές είναι και η οικονομική κρίση που διαφοροποίησε εφέτος τις επιλογές, με περισσότερους υποψηφίους να επιλέγουν σχολές κοντά στον τόπο κατοικίας τους ώστε να μην αναγκαστούν σε υπέρογκα έξοδα διαβίωσης. Ο πρώτος των πρώτων, με επιδόσεις κοντά στο απόλυτο άριστα και 19.904 μόρια (19,88) εισήχθη στην Ιατρική Αθηνών ενώ ο έσχατος των τελευταίων, με 3.668 μόρια (βαθμός 2,9) μπήκε στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Ρόδου.

Υπάρχει όμως και υποψήφιος που ενώ τυπικά δεν θεωρείται τελευταίος των τελευταίων (αφού αυτός ο υπολογισμός γίνεται με κριτήριο τη βασική κατηγορία υποψηφίων του 90%) κατόρθωσε να μπει στο πανεπιστήμιο με βαθμό ακόμα μικρότερο από το 2,9, συγκεκριμένα με... 2,04, και μάλιστα στην περιζήτητη Σχολή Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθήνας, όπου η βάση για τους υποψηφίους της κανονικής σειράς είναι 17,55! Πρόκειται για υποψήφιο της μιας εκ των τριών ειδικών κατηγοριών που αντικατέστησαν τη διαδικασία των μετεγγραφών, αυτής των πολυτέκνων. Και δεν είναι η μόνη περίπτωση. Το νέο σύστημα ανέδειξε τρομακτικές ανισότητες στην πρόσβαση των υποψηφίων, γι' αυτό και το υπουργείο Παιδείας μελετά ήδη και νέα αλλαγή του για τις επόμενες εξετάσεις.
Από τη χαρά της επιτυχίας στην πίκρα της διαπίστωσης ότι ένα τεχνικό λάθος τους αφήνει εκτός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης πέρασαν περίπου 1.000 υποψήφιοι σε όλη τη χώρα. Είχαν ξεχάσει να οριστικοποιήσουν τα μηχανογραφικά τους δελτία - που για πρώτη φορά εφέτος κατατέθηκαν αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικής διαδικασίας - με αποτέλεσμα να μείνουν εκτός... «Ο γιος μου συγκέντρωσε 19.025 μόρια και έπρεπε να εισάγεται στην Οδοντιατρική Θεσσαλονίκης», λέει στα «ΝΕΑ» η μητέρα του υποψηφίου από τη Λαμία Δημ. Τιμπλαλέξη. «Ομως δεν είδαμε το όνομά του στις ανακοινώσεις, καλέσαμε το υπουργείο και μας είπαν ότι δεν είχε οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό του! Μα είναι δυνατόν; Και το υπουργείο γιατί δεν είχε μια δικλίδα ασφαλείας σε μια τόσο καινούργια διαδικασία, ώστε όσα παιδιά ξεχνούν την οριστικοποίηση να ενημερώνονται;» λέει με παράπονο η μητέρα...

Βάσεις 2011: Εκτός ΑΕΙ αριστούχοι από λάθος στο μηχανογραφικό

Εξόφθαλμες ανισότητες! Με 4,6 στη Σχολή Αρχιτεκτόνων

Βάσεις 2011: Η πτώση των περιζήτητων τμημάτων

Βάσεις 2011: Η πτώση και ο απολογισμός

Μεγάλη πτώση των βάσεων σε όλες τις σχολές και κυρίως σε αυτές τις περιφέρειας. 
Η Αρχιτεκτονική Αθηνών φαίνεται να πέφτει πάνω από 550 μόρια και της Πάτρας πάνω από 1.000 μόρια. Η Ιατρική Αθηνών πέφτει κατά 300 μόρια και διατηρείται πάνω από 19.000 μόρια ενώ μεγάλη πτώση έχουν οι Ιατρικές της επαρχίας.

Πάνω από 200 μόρια πέφτει η Νομική Αθηνών. Πάνω από 1.500 μόρια το Μαθηματικό της Αθήνας. Μεγάλη η πτώση σε Παιδαγωγικά, ειδικά στην επαρχία.

Πάνω από 1.800 μόρια πέφτει η Πληροφορική και πάνω από 2.000 μόρια η Πληροφορική Πειραιά. Κατά 300 μόρια πέφτει η Κοινωνιολογία στο Πάντειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 500 μόρια κάτω έπεσε η βάση εισαγωγής στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ και η μεγαλύτερη πτώση καταγράφεται στις φιλολογικές σχολές. Η φιλολογία Αθηνών πιθανόν να πέσει πάνω από 500 μόρια.Άνοδος θα υπάρξει στη σχολή της Γερμανικής Φιλολογίας.

Ειδικότερα, μόνο η Ιατρική Αθήνας –με 19.153 μόρια- και πτώση 300 μόρια διασώζεται πάνω από τα 19.000 μόρια, ενώ η τελευταία Ιατρική, της Θράκης χάνει 642 μόρια, φτάνοντας τα 18.369. Ιδιαίτερη πτώση έχουν και τα Πολυτεχνικά τμήματα, με το τμήμα Μηχανολόγων-Μηχανικών του ΕΜΠ να χάνει 413 μόρια, το Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ να χάνει 758 μόρια.

Συντριπτική είναι και η πτώση και στα Παιδαγωγικά Τμήματα δασκάλων, με το Παιδαγωγικό Αθήνας να παρουσιάζει πτώση 744 και το Παιδαγωγικό Θεσσαλίας να παρουσιάζει πτώση 1.257.

Άνοδο παρουσιάζουν μόνο ορισμένα τμήματα με ειδικό μάθημα και ορισμένα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ.

ΔΕΊΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΙΝΑΚΕΣ

Η πτώση των Αρχιτεκτονικών Σχολών που υφαίνεται από τους χαμηλότερους βαθμούς πρόσβασης στην κλίμακα 15-20 στα γενικά μαθήματα προφανώς θα φρεναριστεί λίγο από τις καλύτερες φετινές βαθμολογίες στα ειδικά μαθήματα.
Οι σχολές που απαιτούν τα ειδικά μαθήματα της Αρμονίας και του Ελέγχου Μουσικών Ικανοτήτων είναι δύσκολο να ρίξουν τις βάσεις εισαγωγής τους καθώς οι φετινοί υποψήφιοι έχουν καλύτερους βαθμούς πρόσβασης από τους περσινούς στα παραπάνω ειδικά μαθήματα. Στα πλαίσια αυτά αναμένεται ακόμη και άνοδος στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ενώ καθαρότερα φαίνεται η άνοδος στις βάσεις εισαγωγής των υπόλοιπων τριών Τμημάτων Μουσικών Σπουδών (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα). Στα τμήματα αυτά και ιδιαίτερα στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών Ιονίου (Κέρκυρα) και στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών Αθήνας η άνοδος των βάσεων εισαγωγής μπορεί να είναι σημαντική.
Πτώση αναμένεται στα τρία πανεπιστημιακά τμήματα ΜΜΕ (Επικοινωνίας & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Αθήνας, Επικοινωνίας Μέσων & Πολιτισμού Παντείου και Δημοσιογραφίας & Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας Θεσσαλονίκης) τα οποία φέτος προσφέρουν τις ίδιες θέσεις εισακτέων με πέρσι. Η πτώση πριμοδοτείται τόσο από τις χειρότερες επιδόσεις των φετινών υποψηφίων στα γενικά μαθήματα της Θεωρητικής Κατεύθυνσης (από όπου οδηγείται κάποιος στα τμήματα ΜΜΕ) στην κλίμακα 16-20, η οποία τροφοδοτεί με επιτυχόντες τα παραπάνω τμήματα. Παράλληλα και στο ειδικό μάθημα Αγγλικά (το οποίο επιλέγει η πλειονότητα των υποψηφίων για τα τμήματα ΜΜΕ) στην κλίμακα 12-20 οι φετινοί υποψήφιοι είναι λιγότεροι από τους περσινούς.
Πτώση σημαντική αναμένεται στα δυο Τμήματα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας καθώς φέτος έχουμε χειρότερες επιδόσεις από πέρσι στη βαθμολογική κλίμακα 16-20 τόσο στα γενικά μαθήματα της Θεωρητικής Κατεύθυνσης όσο και στο ειδικό μάθημα Αγγλικά.
Μικρότερη αλλά ορατή θα είναι η πτώση και στα δυο Τμήματα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας. Αντίθετα δεν αναμένεται πτώση στο Τμήμα Ισπανικής Φιλολογίας καθώς έχουμε και μείωση των θέσεων εισακτέων κατά περίπου 10% και καλύτερες βαθμολογίες τόσο στη βαθμολογική κλίμακα των γενικών μαθημάτων της Θεωρητικής Κατεύθυνσης που εξυπηρετεί την είσοδο στο τμήμα αυτό όσο και στο ειδικό μάθημα Ισπανικά.
Πάνω από 8.000 θέσεις σε δεκάδες ΤΕΙ θα ανοίξουν τις εισόδους τους σε υποψήφιους με βαθμολογίες κάτω από 10.000 μόρια, ενώ αναμένεται ότι πάνω από 3.000 θέσεις θα μείνουν ακάλυπτες.
Τα υψηλόβαθμα ιατρικά, οδοντιατρικά, φαρμακευτικά, πολυτεχνικά (Μηχανικών Η/Υ, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών κ.λπ.), νομικά, παιδαγωγικά και οικονομικά τμήματα, των δυο μεγάλων αστικών κέντρων και ακόμη περισσότερο της περιφέρειας, θα χαμηλώσουν σημαντικά τις βάσεις εισαγωγής τους. Ιδιαίτερα τα ιατρικά, οδοντιατρικά και φαρμακευτικά τμήματα αναμένεται να τραβήξουν τις βάσεις τους από τα σύννεφα όπου είχαν ανέβει τα προηγούμενα χρόνια και να τις επαναφέρουν κοντύτερα στη γη.
Ωστόσο στη γενική εικόνα της πτώσης θα υπάρχουν νησίδες ανόδου κυρίως στα κεντρικά τμήματα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη) με μεσαίες, χαμηλές έως και πολύ χαμηλές βαθμολογικά βάσεις εισαγωγής κυρίως του 1ου και 3ου Επιστημονικού Πεδίου. Είναι φανερό ότι βάσεις σαν τις περσινές που άρχιζαν από τα 868 μόρια σε ΤΕΙ του 4ου Επιστημονικού Πεδίου ή από τα 1.000 έως 1.164 μόρια σε ΤΕΙ του 2ου ή του 5ου Επιστημονικού Πεδίου δεν θα δούμε φέτος. Παράλληλα, και ορισμένα τμήματα με ειδικά μαθήματα θα ακολουθήσουν αντίστροφη πορεία παρουσιάζοντας άνοδο στις βάσεις εισαγωγής τους.

 

1ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ  διαβάστε αναλυτικά

Η Βαθμολογία των υποψηφίων των Πανελληνίων Εξετάσεων Γενικού Λυκείου και ΕΠΑΛ Β' 2011 ανακοινώθηκαν την Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011.

Βάσεις 2011: Πτώση βάσεων αλλά και μεγάλες παγίδες!

Βάσεις 2011: Ανεβοκατέβασμα βάσεων με ειδικά μαθήματα

Η χθεσινή ανακοίνωση της κλιμάκωσης των βαθμών πρόσβασης των υποψηφίων στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις δείχνει τη συντριπτική μείωση του αριθμού των αριστούχων (18-20) που ανοίγει τον δρόμο για σοβαρή πτώση των βάσεων στις περιζήτητες σχολές. Στα υψηλόβαθμα ιατρικά, οδοντιατρικά, φαρμακευτικά, πολυτεχνικά (μηχανικών Η/Υ, πολιτικών μηχανικών, μηχανολόγων μηχανικών κ.λπ.), νομικά, παιδαγωγικά και οικονομικά τμήματα, τόσο των δύο μεγάλων αστικών κέντρων όσο και της περιφέρειας, θα πέσουν σημαντικά οι βάσεις εισαγωγής. Αντίθετα, με διαφορετικές ταχύτητες θα κινηθούν οι βάσεις στα τμήματα με ειδικά μαθήματα, καθώς για παράδειγμα αναμένεται πτώση στα τμήματα Αγγλικής Φιλολογίας και ΜΜΕ όχι όμως και στα τμήματα Μουσικών Σπουδών.
Ο αυξημένος βαθμός δυσκολίας των θεμάτων είχε ως αποτέλεσμα τον μικρότερο αριθμό αριστούχων της τελευταίας πενταετίας. Με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας για φέτος οι αριστούχοι είναι 6.178, περίπου το 60% των περυσινών και προπέρσινων (10.571 και 10.688 αντίστοιχα). Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αριστούχοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης είναι 1.009 λιγότεροι από πέρυσι, οι αριστούχοι της Θετικής Κατεύθυνσης είναι 1.630 λιγότεροι, ενώ οι αριστούχοι της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης ΙΙ είναι φέτος 1.683 λιγότεροι.

1ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Μεγαλύτερη η μείωση στα Παιδαγωγικά, μικρότερη στις Νομικές
Η Νομική Σχολή της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που θεωρούνται ναυαρχίδες των υψηλόβαθμων τμημάτων του 1ου Επιστημονικού Πεδίου, καθώς και τα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ) αναμένεται φέτος να μειώσουν ορατά τις βαθμολογικές απαιτήσεις τους και να δεχθούν υποψηφίους με χαμηλότερες βαθμολογίες από ό,τι πέρυσι. Η εκτίμηση είναι ότι η πτώση των βάσεων στα παιδαγωγικά τμήματα θα είναι μεγαλύτερη από εκείνη στις νομικές σχολές, καθώς τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας είναι ότι έχει μειωθεί η ζήτηση για τα ΠΤΔΕ, ενώ αντίθετα είναι σταθερή, ίσως και λίγο αυξημένη η ζήτηση για τις νομικές σχολές. Εξω από κάθε υπολογισμό είναι το Τμήμα της Νομικής Θράκης καθώς εδώ έχουμε σοβαρή μείωση εισακτέων (-100). Το Παιδαγωγικό Θεσσαλονίκης αναμένεται να βρεθεί ανάμεσα στα 18.400 έως 18.600 μόρια, το Παιδαγωγικό Αθήνας κάτω από τα 18.400 μόρια, ενώ το Παιδαγωγικό της Θεσσαλίας και της Πάτρας κάτω από 18.100 μόρια.

2ο ΚΑΙ 4ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΕΔΙΑ
Βουτιά σε όλα τα Πολυτεχνικά
Πλέον των 200 μορίων θα πέσουν οι βάσεις στα υψηλόβαθμα πολυτεχνικά τμήμα του 4ου Επιστημονικού Πεδίου. Στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ και στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Η/Υ ΕΜΠ αναμένεται να διαμορφωθούν περίπου στα 19.000 μόρια. Λίγο χαμηλότερη αναμένεται να είναι η βάση στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ, ενώ στο αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης δεν φαίνεται να μπορεί να ξεπεράσει τα 18.700 μόρια. Τα όρια για τα Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Η/Υ αναμένεται να είναι 18.250 – 18.500 μόρια. Στα Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών Θράκης, Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών Πάτρας και Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών ΕΜΠ, είναι ενδεχόμενο να πέσουν κάτω από 18.000 μόρια.

3ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ ΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ, ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΩΝ,
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ
Η συντριπτική μείωση του αριθμού αριστούχων στη Θετική Κατεύθυνση θα γκρεμίσει τις υψηλές βάσεις που παρουσιάζονταν τα τελευταία χρόνια κυρίως στις ιατρικές σχολές και δευτερευόντως στις φαρμακευτικές και οδοντιατρικές. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος στην κλίμακα 19-20 (βαθμός πρόσβασης) οι υποψήφιοι είναι μόνο 488, ενώ πέρυσι ήταν 1.217 και πρόπερσι 1.337. Το γεγονός αυτό προδιαγράφει τις βάσεις εισαγωγής στις ιατρικές σχολές. Στη βαθμολογική κλίμακα 18-19, στην οποία στηρίζονται ουσιαστικά οι βάσεις εισαγωγής για τις οδοντιατρικές και φαρμακευτικές σχολές, οι υποψήφιοι είναι 1.455, ενώ πέρσι ήταν 2.355. Η εκτίμηση είναι ότι στην Ιατρική Αθήνας θα κινηθούν βεβαίως κάτω από τα 19.350 μόρια, αλλά μπορεί να κατέβουν και μέχρι τα 19.100. Στην Ιατρική Θεσσαλονίκης αναμένεται να κινηθούν ανάμεσα στα 19.000 – 19.200 μόρια. Από εκεί και πέρα, δεν είναι καθόλου απίθανο σε όλα τα άλλα τμήματα της Ιατρικής να βρεθούν κάτω από τα 19.000 μόρια.

5 ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Πτώση στα υψηλόβαθμα
150 – 350 μόρια
Στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο οι υποψήφιοι κατευθύνονται είτε από τη Θεωρητική είτε από την Τεχνολογική Κατεύθυνση. Αρα και εδώ ισχύουν όσα αναφέρονται για τις επιπτώσεις από τη μείωση του αριθμού των αριστούχων. Παράλληλα, στην κίνηση των βάσεων παίζουν ρόλο ακόμη τρία στοιχεία, σε σχέση με πέρυσι. Πρώτον, ο μειωμένος αριθμός των υποψηφίων που επέλεξαν το μάθημα Αρχών Οικονομικής Θεωρίας που οδηγεί στο 5ο Πεδίο. Δεύτερον, οι χαμηλότερες βαθμολογίες στο μάθημα αυτό που είναι αυξημένης βαρύτητας. Τέλος, οι χαμηλότερες επιδόσεις στο δεύτερο μάθημα αυξημένης βαρύτητας που είναι τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας. Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων θα ωθήσει τις βάσεις του Πεδίου προς τα κάτω. Η εκτίμηση είναι ότι στα περισσότερα υψηλόβαθμα τμήματα του 5ου Πεδίου θα έχουμε πτώση των βάσεων, που θα αρχίζει από τα 150 μόρια και θα φτάνει μέχρι και τα 350 κατά μέσο όρο.

ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Διαφορετικές ταχύτητες στην κίνηση των βάσεων
Με διαφορετικές ταχύτητες θα κινηθούν οι βάσεις στα τμήματα με ειδικό μάθημα καθώς οι επιδόσεις των υποψηφίων στα ειδικά μαθήματα δεν είναι μιας κατεύθυνσης. Για παράδειγμα, στις σχολές όπου απαιτούνται τα ειδικά μαθήματα της Αρμονίας και του Ελέγχου Μουσικών Ικανοτήτων είναι δύσκολο να μειωθούν οι βάσεις εισαγωγής καθώς οι φετινοί υποψήφιοι έχουν καλύτερους βαθμούς πρόσβασης από τους περσινούς σε αυτά τα μαθήματα, που είναι αυξημένης βαρύτητας. Αντίθετα, στα Τμήματα Αγγλικής Φιλολογίας και άλλα που έχουν μάθημα βαρύτητας τα Αγγλικά (π.χ., ΜΜΕ κ.λπ.), είναι βέβαιο ότι θα μειωθούν οι βάσεις εισαγωγής αφού για παράδειγμα στην κλίμακα 15-20 (βαθμός πρόσβασης) βρίσκονται πολύ λιγότεροι υποψήφιοι (2.900) σε σχέση με πέρυσι (4.743!).
Θολά είναι τα πράγματα για τις αρχιτεκτονικές σχολές για τις οποίες έχουν ενδιαφέρον πολλές εκατοντάδες υποψήφιοι. Φέτος στην κλίμακα 15-20 (βαθμός πρόσβασης) στο ειδικό μάθημα Ελεύθερο Σχέδιο βρέθηκαν 958 υποψήφιοι, ενώ πέρσι 1.078.

Η ευφορία που καλλιεργείται λόγω πτώσης των βάσεων εισαγωγής εξαιτίας των βαθµολογικών επιδόσεων, που φέτος σε σχέση µε πέρυσι διαγράφονται χαµηλότερες, υπάρχει περίπτωση να ανατραπεί σε κάποιες περιπτώσεις µε την επίσηµη ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής και αυτό µπορεί να δηµιουργήσει µια πολύ δυσάρεστη κατάσταση σε χιλιάδες υποψηφίους

Η φετινή κίνηση των βάσεων εισαγωγής αναµένεται να έχει πολλά απρόοπτα και ανατροπές, τέτοιες που δεν έχουµε ξαναδεί τα τελευταία χρόνια. Και αυτό καθώς φέτος υπάρχουν δύο νέοι παράγοντες οι οποίοι µπορούν να φρενάρουν σε κάποιο βαθµό τις πτωτικές τάσεις που δηµιουργούν τα στοιχεία για χαµηλότερες επιδόσεις των φετινών υποψηφίων.

Η ανακοίνωση των βαθµολογιών των υποψηφίων από το υπουργείο Παιδείας καταγράφει αριθµητική µείωση αριστούχων σε σχέση µε πέρυσι και βαθµολογικά «ναυάγια» σε µία σειρά από µαθήµατα τόσο της Τεχνολογικής και Θετικής Κατεύθυνσης όσο και της Θεωρητικής.

Οφείλουµε να είµαστε πολύ επιφυλακτικοί φέτος. Στη συµπλήρωση του Μηχανογραφικού ∆ελτίου οι υποψήφιοι δεν χρειάζεται να λάβουν υπόψη καµιά πρόβλεψη για την κίνηση των βάσεων, καθώς δεν µπορεί, ακόµη και αν «πέσουν µέσα», να βοηθήσει σε «εξυπνότερες κινήσεις».

Η πιο σίγουρη και σωστή επιλογή τµηµάτων στο Μηχανογραφικό ∆ελτίο γίνεται όταν ο υποψήφιος σηµειώνει τις σχολές µε τον τρόπο που θα τις σηµείωνε προτού καν δώσει εξετάσεις, προτού πάρει τη βαθµολογία του. Απλώς, φέτος οφείλει να γνωρίζει πως δεν µπορεί να πάρει µετεγγραφή, όπου εισαχθεί εκεί θα µείνει.

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ.

Αναµένεται πτώση των βάσεων στα υψηλόβαθµα τµήµατα των πανεπιστηµίων της περιφέ ρειας. Σε όλα τα Επιστηµονικά Πεδία. Σε όλα τα τµήµατα; Οχι βεβαίως. Ορισµένα που προσφέρουν φέτος αρκετά λιγότερες θέσεις από πέρυσι (για παράδειγµα το Τµήµα Πολιτικών Μηχανικών Θράκης) είναι δύσκολο να χαµηλώσουν τις βάσεις τους. Για τα υπόλοιπα όµως, όσα δεν έχουν µειωµένο αριθµό εισακτέων ή η µείωση είναι ελάχιστη, ηπτώση των βάσεων πρέπει να θεωρείται δεδοµένη (για παράδειγµα η Ιατρική Ιωαννίνων ή Θράκης). Είναι φανερό ότι εδώ θα «βάλει το χέρι» της, εκτός των άλλων (χαµηλότερες επιδόσεις), η κατάργηση των µετεγγραφών που µέχρι πέρυσι «έφερνε» κάποιες εκατοντάδες υποψηφίων από το Λεκανοπέδιο και τη Θεσσαλονίκη σε σχολές της περιφέρειας, η ένταξη στις οποίες οδηγούσε αµέσως µετά, στα αντίστοιχα τµήµατα του Λεκανοπεδίου και της Θεσσαλονίκης. Οπως γίνεται κατανοητό, η διαδικασία των µετεγγραφών ανέβαζε τις βάσεις πολλών τµηµάτων της περιφέρειας και αυτό µπορεί κανείς να το δει στην εξέλιξη των βάσεων εισαγωγής για παράδειγµα στα Τµήµατα Μηχανικών της Κοζάνης ή του Βόλου αλλά και σε πολλά άλλα τµήµατα των περιφερειακών πανεπιστηµίων. Παράλληλα, κάποια µεσαίας και χαµηλής βαθµολογίας τµήµατα των πανεπιστηµίων της περιφέρειας φαίνεται να ισορροπούν στα περσινά επίπεδα ή ακόµη και να «τσιµπάνε» προς τα πάνω οι βάσεις εισαγωγής τους καθώς έχουµε µεγάλη µείωση των θέσεων εισακτέων (για παράδειγµα το Τµήµα Πληροφορικής Ιονίου Πανεπιστηµίου, Ιστορί ας Ιονίου Πανεπιστηµίου, Κοινωνιολογίας Πανεπιστηµίου Αιγαίου, Φιλολογίας Πανεπιστηµίου Πελοποννήσου κ.λπ.).

Δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών εξετάσεων. Τα συμπεράσματα έχουν ως εξής:

Οι μαθητές που έφτασαν το άριστα , δηλαδή ανάμεσα στο 18 και το 20, φέτος ήταν μόλις το 11,09%  σε αντίθεση με το 15,51% το 2010.

Ενώ λοιπόν το άριστα ήταν πιο δύσκολο, τα γραπτά που βαθμολογήθηκαν μεταξύ 15-18 κυμάνθηκαν στα περσινά επίπεδα δηλαδή το 18,08% των γραπτών έναντι 19% για το έτος 2010.

Συμπερασματικά η κλιμάκωση της βαθμολογίας έχει βελτιωθεί στα περισσότερα μαθήματα σε σχέση με το 2010, με την έννοια ότι επιτρέπει την καλύτερη κατάταξη των υποψηφίων.

Στα επιμέρους μαθήματα η κατανομή της βαθμολογίας "βελτιώθηκε" σε όλα τα μαθήματα εκτός της Φυσικής Γενικής Παιδείας, όπου το ποσοστό των «αριστούχων» αυξήθηκε σε σχέση με πέρυσι και έφτασε στο 47,27%.

Στις εξετάσεις προσήλθε το 98,37% του συνόλου των υποψηφίων (85478 από 86924 υποψηφίους). Το 2010 είχε προσέλθει το 98,4% του συνόλου των υποψηφίων (90593 από 92081 υποψηφίους).

Τέλος φέτος αναβαθμολογήθηκαν, λόγω διαφοράς α’ και β’ βαθμολογητή, 36.538 γραπτά (ποσοστό 6,83%). Παρατηρείται δηλαδή μείωση σε σχέση με το 2010, καθώς το 2010 είχαν αναβαθμολογηθεί 40.089 γραπτά (ποσοστό 7,08%)).

Οι υψηλόβαθμες σχολές του 2ου και του 4ου επιστημονικού πεδίου, δηλαδή οι Φυσικομαθηματικές σχολές, η Πληροφορική και οι Πολυτεχνικές, αναμένεται να χαμηλώσουν εφέτος τις βάσεις εισαγωγής τους.

Επίσης πτώση των βάσεων θα έχουν οι σχολές του 3ου επιστημονικού πεδίου, δηλαδή οι Ιατρικές και Οδοντιατρικές σχολές και τις Φαρμακευτικές, καθώς και οι Παιδαγωγικές και Νομικές σχολές του 1ου επιστημονικού πεδίου.

Η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, συνεχάρη όλους τους υποψήφιους, λέγοντας πως «μία σελίδα γυρνά σήμερα για το μέλλον τους».Υπενθύμισε, δε, ότι οι βαθμολογίες προκύπτουν από τη συμμετοχή των μαθητών σε έναν διαγωνισμό, καθώς οι πανελλήνιες δεν είναι εξέταση, αλλά διαγωνισμός.

Τόνισε ακόμη ότι με την ανακοίνωση των βαθμολογιών «μπαίνουμε στη δεύτερη φάση των εξετάσεων, που είναι και η πιο κρίσιμη. Στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου. Μία επιλογή με γνώμονα τις προσωπικές προτιμήσεις, αλλά και τις εθνικές ανάγκες, καθώς κριτήριο πλέον οφείλει να είναι και η επαγγελματική αποκατάσταση μέσα στις νέες αναπτυξιακές προοπτικές, που θα πρέπει να δημιουργήσει η χώρα.

Φέτος, εισάγουμε μία αυτονόητη καινοτομία. Την ηλεκτρονική συμπλήρωση του μηχανογραφικού. Για τον λόγο αυτόν και για την επιτυχία της πρώτης εφαρμογής, σημαντικό ρόλο καλούνται να παίξουν οι εκπαιδευτικοί και οι Διευθυντές των Λυκείων. Από πλευράς του υπουργείου έχει γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξυπηρέτηση των υποψηφίων».

Στην ιστοσελίδα του υπουργείου υπάρχουν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες και οδηγίες για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού από τους υποψηφίους, καθώς και ένα βίντεο με προσομοίωση συμπλήρωσης, ώστε οι μαθητές να είναι απολύτως σίγουροι ότι συμπληρώνουν το μηχανογραφικό με τον σωστό τρόπο.

Τα σχετικά στοιχεία επισυνάπτονται εδώ.

Βάσεις 2011: Μεγάλη πτώση και οι βάσεις της 10ετίας

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ. Αυτό που αναµένουµε µε βάση τα παραπάνω στοιχεία είναι:

Α. Πτώση στα περιζήτητα και υψηλόβαθµα τµήµατα του 2ου και 4ου Επιστηµονικού Πεδίου. Ταπρώτα στοιχεία δείχνουν ότι αναµένεται πτώση της τάξης των 50–200 µορίων.

Β. Πτώση των βάσεων των περιζήτητων και υψηλόβαθµων τµηµάτων του 3ου Επιστηµονικού Πεδίου από 30 έως 100 µόρια κατά µέσο όρο.

Γ. Πιθανή άνοδοςστα ξενόγλωσσα Τµήµατα Γαλλικής, Γερµανικής, Ιταλικής και Ισπανικής Φιλολογίας. Παρ’ όλο που δεν έχουµε αποτελέσµατα από βαθµολογίες στα ειδικά µαθήµατα, η µείωση των θέσεων σπρώχνει τις βάσεις ανοδικά.

∆. ∆εν θα έχουµε ενιαία κατεύθυνση των βάσεων εισαγωγής ούτε ανάµεσα στα Επιστηµονικά Πεδία ούτε καν ανάµεσα στις σχολές των ίδιων επιστηµονικών πεδίων. Η ανισόµετρη ανάπτυξη των επιδόσεων, όπως καταγράφεται στις διάφορες βαθµολογικές κλίµακες τηςΘεωρητικής, της Θετικής και τηςΤεχνολογικής Κατεύθυνσης οδηγούν τις βάσεις εισαγωγής σε διαµετρικά αντίθετες κατευθύνσεις. Σε αυτό ωθεί και η µείωση των θέσεων εισαγωγής στα χαµηλόβαθµα ΤΕΙ, η οποία µε τη σειρά της προλειαίνει το έδαφος για άνοδο των εισαγωγικών βάσεων εισαγωγής στα ΤΕΙ. .

Ε. Και φέτος θαέχουµε εισαγωγή σε αρκετές σχολές κυρίως των ΤΕΙ µε βαθµολογίες κάτω από τη βάση, ωστόσο, αυτές θα είναι αρκετά λιγότερες από πέρσι και θα αφορούν βεβαίως πολύ λιγότερους υποψήφιους. Το 2010 υπήρχαν 128 Τµήµατα ΤΕΙ µε βάση κάτω από 10.000 µόρια εκ των οποίων 46 τµήµατα µε βάση µικρότερη από 5.000 µόρια. Φέτος, θα υπάρξει άνοδος, αφού έχουµε µείωση των θέσεων σε αυτά τα τµήµατα.

Πως προκύπτουν όλα αυτα;

Μείωση των άριστων γραπτών και πτώση των βάσεων εισαγωγής στις περιζήτητες και υψηλόβαθµες σχολές φανερώνουν οι µέχρι στιγµής βαθµολογίες των υποψηφίων των φετινών Πανελλαδικών
Λιγότερα γραπτά – σε σχέση µε πέρσι – βαθµολογούνται στην βαθµολογική κλίµακα 18–20 (άριστα) στα Μαθηµατικά Γενικής Παιδείας, στα Μαθηµατικά Τεχνολογικής και Θετικής Κατεύθυνσης, στη Φυσική Τεχνολογικής και Θετικής Κατεύθυνσης και στα Αρχαία Ελληνικά της Θεωρητικής Κατεύθυνσης. Παράλληλα δεν παρουσιάζονται σηµαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση µε πέρσι στο ποσοστό τωνάριστων γραπτών στις Αρχές Οικονοµικής Θεωρίας (µάθηµα αυξηµένης βαρύτητας του 5ου Επιστηµονικού Πεδίου), στη Γλώσσα Γενικής Παιδείας, στη Χηµεία της Θετικής Κατεύθυνσης και στη Βιολογία Γενικής Παιδείας. Αυτό φανερώνει ένα δείγµα 10.000 γραπτών από Βαθµολογικά Κέντρα, γεγονός που προδιαγράφει την πτώση των βάσεων εισαγωγής σε σχολές πουαπαιτούν περισσότερα από 18.000 µόρια.

Ωστόσο η πτωτική τάση των βάσεων στα υψηλόβαθµα τµήµατα δεν φαίνεται να αφορά τα πολύ χαµηλόβαθµα, καθώς η φετινή µείωση των θέσεων εισακτέων κατά περίπου 10.000 σε συνδυασµό µε την «εξαφάνιση» από το πεδίο των Πανελληνίων Εξετάσεων περίπου 5.000 δυνάµει χαµηλόβαθµων υποψηφίων προλειαίνει το έδαφος για άνοδο.

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ. Η πρώιµη αυτή ανίχνευση του πώς θα κινηθούν φέτος οι βάσεις στηρίζεται, ουσιαστικά, στην εξέταση τριών βασικών παραγόντων που «προβλέπουν» τα σκαµπανεβάσµατα των βάσεων. Αναφερόµαστε, βεβαίως,στις συντεταγµένες της διαµόρφωσης των βάσεων, που είναι:

α. Ο «βαθµός δυσκολίας - ευκολίας» των θεµάτων και οι επιδόσεις των υποψηφίων σε σχέση µε τιςπροηγούµενες χρονιές και ιδιαίτερασε σχέση µε την τελευταίαχρονιά µε την οποία γίνονται οιβασικές συγκρίσεις. Οπως ήδη παρουσιάζουµε, οι επιδόσεις των φετινώνυποψηφίων, τουλάχιστον στην βαθµολογική κλίµατα του άριστα (18-20)

είναι χαµηλότερες από πέρσι στα περισσότερα µαθήµατα.

β. Ο αριθµόςτων υποψηφίωνσε σχέση µε τον αριθµό των εισακτέων που κάθε χρόνο παίζει τον ρόλο του πασπαρτού για τις βάσειςτων πέντε Επιστηµονικών Πεδίων. Φέτος έχουµε σοβαρές διαφοροποιήσεις σε σχέση µε τις προηγούµενες χρονιές. Πρώτον, γιατί καταργήθηκαν περίπου 10.000 θέσεις εισακτέων και 24 τµήµατα ΤΕΙ, γεγονός που θα επηρεάσει την κίνηση των χαµηλών βάσεων σπρώχνοντας αυτές προς τα πάνω. ∆εύτερον, για πρώτη φορά φέτος, ο αριθµός των θέσεων εισακτέων δεν έχεικαθοριστεί µε ακρίβεια κατά τµήµα (για παράδειγµα στην κατηγορία του 10%), ενώ είναι ασαφής και ο «ειδικός» αριθµός των θέσεων εισακτέων ανά «ειδική» κατηγορία. Παράλληλα, ακόµη δεν έχουµε κατανοµή του αριθµού εισακτέων για τις στρατιωτικέςκαι τις αστυνοµικές σχολές, όπου όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει µείωση. Από την άλλη οφείλουµε να συνυπολογίσουµε ότι φέτος θα έχουµε τον µικρότερο αριθµό υποψηφίων των τελευταίων χρόνων, καθώς περίπου 5.000 µαθητές της Γ’ Λυκείου επέλεξαν να πάρουν απολυτήριο χωρίς τη συµµετοχή τους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

γ. Η σχέση ζήτησης - προσφοράς θέσεων, δηλαδή, ο αριθµός των υποψηφίων που εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στις «σχολές κύρους» ή στις «σχολές περιορισµένης ζήτησης» και οι προσφερόµενες θέσεις στις παραπάνω σχολές. Εδώ θα πρέπει να ληφθούν υπόψη αφενός η επιµονή µεγάλου τµήµατος των υποψηφίων σε συγκεκριµένες σχολές (νοµικές, παιδαγωγικές, πολυτεχνικές, ιατρικές) και αφετέρου οι συνέπειες της οικονοµικής κρίσης και άρα της µείωσης των προσδοκιών, που οδηγεί πολλούς υποψηφίους σε «ρεαλιστικούς» συµβιβασµούς στην επιλογή τµηµάτων (για παράδειγµα περισσότεροι υποψήφιοι από κάθε άλλη φορά θα µετρήσουν το «κόστος – όφελος» που σηµαίνει η αποµάκρυνσή τους από τον τόπο µόνιµης κατοικίας)

Οι δύο πρώτοι παράγοντες προδιαγράφουν, κυρίως, το «πατρόν» των γενικών βάσεων εισαγωγής στα πέντε Επιστηµονικά Πεδία, ενώ ο άλλος παράγοντας (γ), κυρίως «ξεναγεί» τους υποψηφίους στις «πίστες» των βάσεων κάθε Τµήµατος ΑΕΙ ή ΤΕΙ στα όριατων Επιστηµονικών Πεδίων.

ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ του σχολικού έτους 2009-2010 το υπουργείο τροποποίησε τον νόµο εισαγωγής και όρισε ότι δικαίωµα εισαγωγής επί των θέσεων 10% θα έχουν µόνον οι απόφοιτοι των δύο τελευταίων ετών. Στην περίπτωση αυτήόµως το υπουργείο δεν υπολόγισε ότι το ποσοστό 10% ήταν τεράστιο για τους αποφοίτους που είχαν το δικαίωµα να υποβάλουν αίτηση και γι’ αυτόν τον λόγο εµφανίστηκαν τεράστιες αποκλίσεις στις βάσεις των εισακτέων του 2010 σε ποσοστό 10% και 90% αντίστοιχα στις σχολές µε µεγάλη ζήτηση. Ενδεικτικά είναιτα ακόλουθα παραδείγµατα:

Τµήµα Ναυτιλιακών Σπουδών Πανεπιστήµιο Πειραιά 10%: 12.513 / 90%: 17.394 µόρια Γεωλογικό Πανεπιστήµιο Αθήνας 10%: 11.396 / 90%: 15.347 µόρια Μαθηµατικό Σάµου 10%: 6.310 / 90%: 15.067 µόρια Ξαφνικά το ΥΠ∆ΒΜΘ µόλις λίγες ηµέρες πριν από την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2011, ανακοινώνει µια σειρά µέτρων για την πρόσβαση στα ΑΕΙ -ΤΕΙ που φέρνουν τα πάνω κάτω,καταργώντας αυθαίρετα, µεταξύ των άλλων,και τη δυνατότητα δεύτερης ευκαιρίας µε την υποβολή αίτησηςσε ποσοστό 10% για τους φετινούς υποψηφίους των ΑΕΙ - ΤΕΙ.

Είναι φανερό ότι οι απόφοιτοιτου 2011 θυσιάζονταιστον βωµό της προχειρότητας και της οικονοµικής κρίσης, που επιβάλλει περικοπές στα πανεπιστήµια και αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστηµα. Μια δίκαιη αντιµετώπιση των φετινών εισακτέων, ύστερα από τα όσα ευτράπελα προηγήθηκαν την περσινή χρονιά, θα προέβλεπε τη µείωση του ποσοστού 10% επί των θέσεων σε 2%ή 3% για τους εισακτέους των προηγούµενων ετών µε ανάλογηαύξηση των θέσεωνγια τους εισακτέους σε ποσοστό 90%. Ετσι,δεν θα παρατηρηθούν ξανά οι τροµακτικές αποκλίσεις των βάσεων στα ποσοστά θέσεων 10%και 90%. ∆ίκαιο, επίσης, θεωρούµε ότι είναινα δοθεί η δυνατότητα δεύτερης ευκαιρίας, σε όποιο ποσοστό κριθεί σκόπιµο από τους εκπαιδευτικούς ερευνητές, στους αποφοίτους του 2011 και εξής µέχρι την οριστική κατάργηση του υπάρχοντος συστήµατος εισαγωγής. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η ισότητα ευκαιριών και δεν καθορίζεται το µέλλον των παιδιών µας από συγκυριακές τροποποιήσεις του συστήµατος εισαγωγής σε ΑΕΙ - ΤΕΙ.

 

ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ του σχολικού έτους 2009-2010 το υπουργείο τροποποίησε τον νόµο εισαγωγής και όρισε ότι δικαίωµα εισαγωγής επί των θέσεων 10% θα έχουν µόνον οι απόφοιτοι των δύο τελευταίων ετών. Στην περίπτωση αυτήόµως το υπουργείο δεν υπολόγισε ότι το ποσοστό 10% ήταν τεράστιο για τους αποφοίτους που είχαν το δικαίωµα να υποβάλουν αίτηση και γι’ αυτόν τον λόγο εµφανίστηκαν τεράστιες αποκλίσεις στις βάσεις των εισακτέων του 2010 σε ποσοστό 10% και 90% αντίστοιχα στις σχολές µε µεγάλη ζήτηση. Ενδεικτικά είναιτα ακόλουθα παραδείγµατα:

Τµήµα Ναυτιλιακών Σπουδών Πανεπιστήµιο Πειραιά 10%: 12.513 / 90%: 17.394 µόρια Γεωλογικό Πανεπιστήµιο Αθήνας 10%: 11.396 / 90%: 15.347 µόρια Μαθηµατικό Σάµου 10%: 6.310 / 90%: 15.067 µόρια Ξαφνικά το ΥΠ∆ΒΜΘ µόλις λίγες ηµέρες πριν από την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2011, ανακοινώνει µια σειρά µέτρων για την πρόσβαση στα ΑΕΙ -ΤΕΙ που φέρνουν τα πάνω κάτω,καταργώντας αυθαίρετα, µεταξύ των άλλων,και τη δυνατότητα δεύτερης ευκαιρίας µε την υποβολή αίτησηςσε ποσοστό 10% για τους φετινούς υποψηφίους των ΑΕΙ - ΤΕΙ.

Είναι φανερό ότι οι απόφοιτοιτου 2011 θυσιάζονταιστον βωµό της προχειρότητας και της οικονοµικής κρίσης, που επιβάλλει περικοπές στα πανεπιστήµια και αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστηµα. Μια δίκαιη αντιµετώπιση των φετινών εισακτέων, ύστερα από τα όσα ευτράπελα προηγήθηκαν την περσινή χρονιά, θα προέβλεπε τη µείωση του ποσοστού 10% επί των θέσεων σε 2%ή 3% για τους εισακτέους των προηγούµενων ετών µε ανάλογηαύξηση των θέσεωνγια τους εισακτέους σε ποσοστό 90%. Ετσι,δεν θα παρατηρηθούν ξανά οι τροµακτικές αποκλίσεις των βάσεων στα ποσοστά θέσεων 10%και 90%. ∆ίκαιο, επίσης, θεωρούµε ότι είναινα δοθεί η δυνατότητα δεύτερης ευκαιρίας, σε όποιο ποσοστό κριθεί σκόπιµο από τους εκπαιδευτικούς ερευνητές, στους αποφοίτους του 2011 και εξής µέχρι την οριστική κατάργηση του υπάρχοντος συστήµατος εισαγωγής. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η ισότητα ευκαιριών και δεν καθορίζεται το µέλλον των παιδιών µας από συγκυριακές τροποποιήσεις του συστήµατος εισαγωγής σε ΑΕΙ - ΤΕΙ.


Εν τω μεταξύ, «τρέχει» η προθεσμία συμπλήρωσης των μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων, προθεσμία η οποία λήγει στις 28 Ιουνίου.

Πολλοί όμως είναι οι υποψήφιοι και οι εκπαιδευτικοί που υποστηρίζουν ότι πρέπει να δοθεί παράταση, καθώς η διαδικασία φέτος θα είναι νέα, και θα γίνεται μόνο μέσω του Διαδικτύου.

Σύμφωνα με πολλούς υποψήφιους πάντως, οι επιλογές τους θα γίνουν με βάση τις βαθμολογίες τους, την απόσταση της σχολής από τον τόπο κατοικίας τους καθώς και την γρηγορότερη επαγγελματική αποκατάσταση.

Να σημειωθεί ότι φέτος υπάρχουν περιορισμοί στις μετεγγραφές, με αποτέλεσμα σε όποια σχολή επιτύχουν οι υποψήφιοι στην περιφέρεια εκεί θα παραμείνουν, καθώς είναι πλέον ουσιαστικά απαγορευτική η μετεγγραφή.

Oι υψηλόβαθμες σχολές του 2ου και του 4ου επιστημονικού πεδίου,δηλαδή οι Φυσικομαθηματικές σχολές,η Πληροφορική και οι Πολυτεχνικές, θα έχουν εφέτος χαμηλότερη βάση εισαγωγής.

Πτώση θα έχουν και οι σχολές του 3ου επιστημονικού πεδίου,δηλαδή οι Ιατρικές, Οδοντιατρικές και Φαρμακευτικές σχολές, καθώς και οι Παιδαγωγικές και Νομικές του 1ου επιστημονικού πεδίου.

«Θολό» όμως είναι το τοπίο όσον αφορά το 5ο επιστημονικό πεδίο των Οικονομικών Επιστημών.

Στα περιφερειακά τμήματα της χώρας, ιδιαίτερα σε εκείνα που είχαν αντίστοιχα τμήματα στα μεγάλα αστικά κέντρα και τα οποία επέλεγαν τα παιδιά των τριτέκνων και πολυτέκνων οικογενειών με τη βεβαιότητα της μετεγγραφής, μπορεί να καταγραφεί πτώση των βάσεων ως και 1.500 μορίων.

Καινούργιο στοιχείο της εφετινής εξεταστικής διαδικασίας αποτελεί η νέα ειδική κατηγορία των υποψηφίων οι οποίοι δικαιούνται μετεγγραφή, η οποία και θα δημιουργήσει σε κάθε σχολή και τμήμα «διπλή» βάση εισαγωγής: μιας πρώτης και μιας δεύτερης κατανομής των υποψηφίων, στην οποία θα εισέρχονται όσοι εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου περί μετεγγραφών.

Έτσι, από τα δεδομένα αυτά θα προκύψει ζήτηση για τα τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης, αν και η πτώση των βάσεων στα τμήματα αυτά δεν θα υπερβεί τα 600 μόρια.

Άλλες εκτιμήσεις για τις βάσεις

Αισθητή πτώση των βάσεων σε περιζήτητες σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, έως και εντυπωσιακή πτώση στα περιφερειακά τμήματα της χώρας, αναμένεται να δείξουν τα βαθμολογικά στοιχεία των φετινών υποψηφίων.

Έτσι οι υψηλόβαθμες σχολές του 2ου και του 4ου επιστημονικού πεδίου, δηλαδή οι Φυσικομαθηματικές σχολές, η Πληροφορική και οι Πολυτεχνικές, θα έχουν χαμηλότερη βάση εισαγωγής.

Πτώση θα έχουν και οι σχολές του 3ου επιστημονικού πεδίου, δηλαδή οι Ιατρικές, Οδοντιατρικές και Φαρμακευτικές σχολές, καθώς και οι Παιδαγωγικές και Νομικές του 1ου επιστημονικού πεδίου.

Τέλος στην αγωνία και την προσμονή των μαθητών της Γ' Λυκείου δίνει το Υπουργείο Παιδείας, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια και τα Τ.Ε.Ι. της χώρας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου, οι βαθμολογίες αναμένεται να ανακοινωθούν λίγο μετά το μεσημέρι της Δευτέρας.

Παράλληλα, στον ιστότοπο υπάρχει και υπερσύνδεσμος για το «κατέβασμα» του νέου ηλεκτρονικού μηχανογραφικού, με το οποίο οι υποψήφιοι θα κληθούν να επιλέξουν τις σχολές της προτίμησής τους. Για περισσότερες πληροφορίες, κάνετε κλικ εδώ

Δείτε τις βάσεις του έτους 2009-2010

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΣΧΟΛΗΣ ΒΑΣΗ 2010 ΒΑΣΗ 2009 ΔΙΑΦΟΡΑ
APXITEKTONΩN MHXANIKΩN ΕΜΠ 22313 22583 -270
APXITEKTONΩN MHXANIKΩN ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 21896 22212 -316
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΤΡΑΣ 21695 21930 -235
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (ΒΟΛΟΣ) 21449 21727 -278
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ (ΧΑΝΙΑ) 20957 21194 -237
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΘΡΑΚΗΣ (ΞΑΝΘΗ) 20921 21167 -246
AΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣAΣ KAI ΦIΛOΛOΓIAΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 20822 20419 403
AΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣAΣ KAI ΦIΛOΛOΓIAΣ ΑΘΗΝΑΣ 20406 20147 259
IATPIKHΣ ΑΘΗΝΑΣ 19453 19476 -23
ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ (ΣΣΑΣ) ΘΕΣ/ΝΙΚH ΓΕΝ.ΣΕΙΡΑ 19386 19256 130
ΙΑΤΡΙΚΟ (ΣΣΑΣ) ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΓΕΝ.ΣΕΙΡΑ 19336 19436 -100
IATPIKHΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 19334 19360 -26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ (ΣΣΑΣ) ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΓΕΝ.ΣΕΙΡΑ 19275 19455 -180
ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟ (ΣΣΑΣ) ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΓΕΝ.ΣΕΙΡΑ 19246 19431 -185
ΠOΛITIKΩN MHXANIKΩN ΕΜΠ 19241 19356 -115
HΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩN MHXΑΝΙKΩN KAI MHXΑΝΙKΩN YΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΜΠ 19234 19306 -72
IATPIKHΣ ΠΑΤΡΑΣ 19225 19240 -15
ΞENΩN ΓΛΩΣΣ. METAΦP. & ΔIEPM.ΙΟΝΙΟ-ΕΙΔ. ΜΕΤΑΦΡ.ή ΔΙΕΡΜ. (ΚΕΡΚΥΡΑ) 19163 19194 -31
ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟ (ΣΣΑΣ) ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΕΙΔ.ΚΑΤ3648/α 19162 19104 58
ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ (ΣΣΑΣ) ΘΕΣ/ΝΙΚH ΕΙΔ.ΚΑΤ3648/α 19143 19022 121
IATPIKHΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (ΛΑΡΙΣΑ) 19128 19150 -22
IATPIKHΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 19127 19105 22
ΙΑΤΡΙΚΟ (ΣΣΑΣ) ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΕΙΔ.ΚΑΤ3648/α 19118 19131 -13
MHXANOΛOΓΩN MHXANIKΩN ΕΜΠ 19112 19137 -25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ (ΣΣΑΣ) ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΕΙΔ.ΚΑΤ3648/α 19105 18989 116
ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΚΟ (ΣΣΑΣ) ΘΕΣ/ΝΙΚH ΓΕΝ.ΣΕΙΡΑ 19087 19016 71
ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟ (ΣΣΑΣ) ΘΕΣ/ΚΗΣ ΓΕΝ.ΣΕΙΡΑ 19081 19299 -218
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ (ΣΣΑΣ) ΘΕΣ/ΚΗ ΓΕΝ.ΣΕΙΡΑ 19076 19336 -260
ΙΚΑΡΩΝ (ΣΙ) ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ (ΣΜΑ) ΓΕΝ.ΣΕΙΡΑ 19040 19187 -147
IATPIKHΣ ΚΡΗΤΗΣ (ΗΡΑΚΛΕΙΟ) 19039 19034 5
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ (ΣΣΑΣ) ΘΕΣ/ΚΗ ΕΙΔ.ΚΑΤ3648/α 19026 19078 -52
IATPIKHΣ ΘΡΑΚΗΣ (ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ) 19011 19006 5
ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟ (ΣΣΑΣ) ΘΕΣ/ΚΗΣ ΕΙΔ.ΚΑΤ3648/α 18996 18929 67
OΔONTIATPIKHΣ ΑΘΗΝΑΣ 18991 19128 -137
OΔONTIATPIKHΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 18966 19069 -103
ΦAPMAKEYTIKHΣ ΑΘΗΝΑΣ 18918 18939 -21
ΙΚΑΡΩΝ (ΣΙ) ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΑΕΡΑΜΥΝΑΣ ΓΕΝ.ΣΕΙΡΑ 18915
ΦAPMAKEYTIKHΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 18914 18948 -34
NOMIKHΣ ΑΘΗΝΑΣ 18893 18893
NAYΠHΓΩN ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ MHXΑΝΙKΩN ΕΜΠ 18891 18891
ΠOΛITIKΩN MHXANIKΩN ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 18879 19094 -215
ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟΥ (ΑΘΗΝΑ) 18859 18831 28
HΛΕΚΤΡΟΛOΓΩN MHXΑΝΙKΩN & ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 18842 19004 -162
ΦAPMAKEYTIKHΣ ΠΑΤΡΑΣ 18822 18836 -14
EΠIKΟΙΝΩNIAΣ & MEΣΩN MAZΙΚΗΣ ENHMEPΩΣΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 18809 18518 291
ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΚΟ (ΣΣΑΣ) ΘΕΣ/ΝΙΚH ΕΙΔ.ΚΑΤ3648/α 18775 18816 -41
MHXANOΛOΓΩN MHXANIKΩN ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 18770 18845 -75
ΙΚΑΡΩΝ (ΣΙ) ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ (ΣΜΑ) ΕΙΔ.ΚΑΤ3648/α 18760 18658 102
NOMIKHΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 18746 18735 11
KTHNIATPIKHΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 18725 18690 35
ΠAIΔAΓΩΓIKO ΔHMOTIKHΣ EKΠ/ΣHΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 18711 18887 -176
ΠOΛITIKΩN MHXANIKΩN ΠΑΤΡΑΣ 18685 18845 -160
ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΕΝ.ΣΕΙΡΑ 18674 18553 121
ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΕΙΔ.ΚΑΤ ΤΡΙΤΕΚΝ.(4%) 18642 18424 218
ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ & ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΝ. ΑΘΗΝΑΣ 18635 18536 99
BIOΛOΓIAΣ ΑΘΗΝΑΣ 18632 18599 33
HΛEKΤΡΟΛOΓΩN MHXΑΝΙKΩN & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΑΤΡΑΣ 18622 18652 -30
ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΟΙΚ. ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ (ΣΥΔ) ΓΕΝ.ΣΕΙΡΑ 18619 18484 135
ΙΚΑΡΩΝ (ΣΙ) ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΑΕΡΑΜΥΝΑΣ ΕΙΔ.ΚΑΤ3648/α 18607
ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (ΒΟΛΟΣ) 18583 18756 -173
ΠAIΔΑΓΩΓIKO ΔHMOTIKHΣ EKΠ/ΣHΣ ΑΘΗΝΑΣ 18550 18856 -306
KTHNIATPIKHΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (ΚΑΡΔΙΤΣΑ) 18548 18475 73
ΛOΓIΣTIKHΣ & XPHMATOOIKONOMIKHΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΘΕΣ/ΝΙΚΗ) 18505 18358 147
XHMIKΩN MHXANIKΩN ΕΜΠ 18498 18359 139
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ (ΣΣΑΣ) ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΕΙΔ.ΚΑΤ3648/β 18482 19032 -550
ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ (ΣΣΕ)-ΣΩΜΑΤΑ ΓΕΝ.ΣΕΙΡΑ 18455 18303 152
ΔHMΟΣΙΟΓΡΑΦIAΣ & MEΣΩN MAZΙΚΗΣ EΠIKOINΩΝΙΑΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 18454 17536 918
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΝ. ΑΘΗΝΑΣ 18427 18431 -4
BIOΛOΓIAΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 18412 18333 79
ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΤΕΧΝΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΘΕΣ/ΝΙΚΗ) 18392 17321 1071
ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΝΟΣΗΛ.(ΣΑΝ) ΓΕΝ.ΣΕΙΡΑ 18387 18098 289
ΠOΛITIKΩN MHXANIKΩN ΘΡΑΚΗΣ (ΞΑΝΘΗ) 18342 18496 -154
ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ (ΣΝΔ) ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΓΕΝ.ΣΕΙΡΑ 18335 18609 -274
MHXANΟΛΟΓΩN & ΑΕΡΟΝΑΥΠΗΓΩΝ MHXΑΝΙKΩN ΠΑΤΡΑΣ 18326 18286 40
AΓPONOMΩN & TOΠOΓPAΦΩN MHXΑΝΙΚΩN ΕΜΠ 18278 18352 -74
NOMIKHΣ ΘΡΑΚΗΣ (ΚΟΜΟΤΗΝΗ) 18276 18100 176
BIOΛOΓIAΣ ΠΑΤΡΑΣ 18268 18008 260
HΛEKΤΡΟΛΟΓΩN MHXΑΝΙKΩN & ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΘΡΑΚΗΣ (ΞΑΝΘΗ) 18215 18238 -23
MHXANOΛOΓΩΝ MHXANIKΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (ΒΟΛΟΣ) 18215 18224 -9
ΠAIΔΑΓΩΓΙKO ΔHMOTΟΤΙΚΗΣ EKΠ/ΣHΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (ΒΟΛΟΣ) 18210 18585 -375
AΓPONOMΩN & TOΠΟΓΡΑΦΩN MHΧΑΝΙKΩN ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 18206 18243 -37
ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΕΙΔ.ΚΑΤ ΠΟΛΥΤΕΚ.(10%) 18187 17726 461
ΠAIΔAΓΩΓIKO ΔHMOTIKHΣ EKΠ/ΣHΣ ΠΑΤΡΑΣ 18161 18467 -306
OPΓANΩΣHΣ KAI ΔIOIKΗΣΗΣ EΠIXEIPΗΣΕΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΝ. ΑΘΗΝΑΣ 18161 18158 3
BIOΛOΓIAΣ ΚΡΗΤΗΣ (ΗΡΑΚΛΕΙΟ) 18105 17835 270
ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΟΙΚ. ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ (ΣΥΔ) ΕΙΔ.ΚΑΤ3648/α 18094 17786 308
ΨYXOΛOΓIAΣ ΠΑΝΤΕΙΟΥ 18059 17789 270
ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΚΟΖΑΝΗ) 18056 17980 76
EΠIKOINΩNΙΑΣ MEΣΩN ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΝΤΕΙΟΥ 18052 17410 642
ΠAIΔAΓΩΓIKO ΔHMOTIKHΣ EKΠ/ΣHΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 18051 18406 -355
ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΝΟΣΗΛ.(ΣΑΝ) ΕΙΔ.ΚΑΤ3648/α 18049 16853 1196
XHMIKΩN MHXANIKΩN ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 17979 17962 17
ΨΥΧΟΛOΓΙΑΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 17943 17574 369
XHMEIAΣ ΑΘΗΝΑΣ 17941 17819 122
ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ & ΓΕΝΕTΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ (ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ) 17898 17577 321
XHMIKΩN MHXANIKΩN ΠΑΤΡΑΣ 17865 17794 71
XPHMATOOIKONOMΙΚΗΣ & TPAΠEZΙΚΗΣ ΔIOIKHTIKΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ 17847 17783 64
ΠΛHPOΦOPIKHΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ 17822 17787 35
OIKONOMIKΗΣ EΠIΣTHMΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΝ. ΑΘΗΝΑΣ 17822 17779 43
ΦIΛOΛOΓIAΣ ΑΘΗΝΑΣ 17795 17733 62
ΦIΛOΣΟΦΙΑΣ ΠAIΔΑΓΩΓΙΚΗΣ & ΨYXOΛΟΓΙΑΣ (ΠΡΟΓ.ΨΥΧΟΛ.) ΑΘΗΝΑΣ 17769 17446 323
ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ (ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ) ΓΕΝ.ΣΕΙΡΑ 17758 17433 325
ΠΛHPOΦOPIKHΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 17757 17578 179
MAΘHMATIKΩN ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 17743 17410 333
ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ (ΣΣΕ)-ΣΩΜΑΤΑ ΕΙΔ.ΚΑΤ3648/α 17711 17144 567
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΦΛΩΡΙΝΑ) 17707 18158 -451
ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ (ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ) ΕΙΔ.ΚΑΤ ΤΡΙΤΕΚΝ.(4%) 17703 16941 762
NOΣHΛEYTIKHΣ ΑΘΗΝΑΣ 17689 17158 531
ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛIΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΕΚΠ/ΣΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 17650 17877 -227
MHΧΑΝΙKΩN H/Y KAI ΠΛHPΟΦΟPIKHΣ ΠΑΤΡΑΣ 17623 17506 117
ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ ΠΑΝ. ΑΘΗΝΑΣ 17622 17166 456
ΦIΛOΛOΓIAΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 17594 17350 244
ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙAΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΝ. ΑΘΗΝΑΣ 17581 17653 -72
ΕΚΠ/ΣΗΣ & ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΑΘΗΝΑΣ 17569 17796 -227
ΠAIΔΑΓΩΓΙKO ΔHMOTΙΚΗΣ EKΠ/ΣHΣ ΚΡΗΤΗΣ (ΡΕΘΥΜΝΟ) 17562 18066 -504
ΠAIΔAΓΩΓIKO ΔHMOTIKHΣ EKΠ/ΣHΣ ΘΡΑΚΗΣ (ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ) 17514 18070 -556
ΔΙΕΘΝΩΝ & ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΑΝΤΕΙΟΥ 17471 17007 464
ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ (ΣΝΔ) ΜΑΧΙΜΟΙ ΓΕΝ.ΣΕΙΡΑ 17464 17671 -207
ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (ΒΟΛΟΣ) 17453 17407 46
ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ & ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (ΛΑΡΙΣΑ) 17419 16920 499
ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ & ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΜΠ 17401 17110 291
NAYTIΛIAKΩN ΣΠOYΔΩN ΠΕΙΡΑΙΑ 17394 17113 281
ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ (Σ.Τ.Υ.Α) ΓΕΝ.ΣΕΙΡΑ 17364 16760 604
ΙΚΑΡΩΝ (ΣΙ) ΙΠΤΑΜΕΝΟΙ ΓΕΝ.ΣΕΙΡΑ 17363 17303 60
ΦYΣIKHΣ ΑΘΗΝΑΣ 17352 17166 186
HΛEKΤΡΟNIKΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ KAI MHXΑΝΙKΩN YΠOΛ. ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ (ΧΑΝΙΑ) 17333 17142 191
ΠAIΔAΓΩΓIKO ΔHMOTIKHΣ EKΠ/ΣHΣ ΑΙΓΑΙΟΥ (ΡΟΔΟΣ) 17315 17941 -626
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΑΘΗΝΑΣ 17315 17022 293
ΨYXOΛOΓIAΣ ΚΡΗΤΗΣ (ΡΕΘΥΜΝΟ) 17308 16745 563
ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ XΩPΟΤΑΞΙΑΣ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ & ΠEPIΦ/KHΣ ANAΠT. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (ΒΟΛΟΣ) 17300 17306 -6
ΙΠΤΑΜΕΝΩΝ ΡΑΔΙΟΝΑΥΤΙΛΩΝ ΓΕΝ.ΣΕΙΡΑ 17296
OPΓANΩΣHΣ KAI ΔIOIKΗΣΗΣ EΠIXEIPHΣEΩN ΠΕΙΡΑΙΑ 17293 17286 7
ΕΚΠΑΙΔ/ΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΘΕΣ/ΝΙΚΗ) 17282 17323 -41
OPΓANΩΣΗΣ KAI ΔIOIKΗΣΗΣ EΠIXEIPHΣEΩN ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΘΕΣ/ΝΙΚΗ) 17275 17448 -173
OIKONOMIKΩN EΠIΣTHMΩN ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΘΕΣ/ΝΙΚΗ) 17254 17346 -92
XHMEIAΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 17231 17047 184
ΔΙΕΘΝΩΝ & ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ 17228 16654 574
ΠΛHPOΦOPIKHΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΝ. ΑΘΗΝΑΣ 17217 17035 182
ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΘΡΑΚΗΣ (ΞΑΝΘΗ) 17191 17051 140
ΦYΣIKHΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 17146 16824 322
ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ (ΣΝΔ) ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΕΙΔ.ΚΑΤ3648/α 17139 18309 -1170
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (ΒΟΛΟΣ) 17102 17601 -499
MHXΑΝΙKΩN METAΛΛEIΩN METAΛ/ΡΓΩN ΕΜΠ 17099 16864 235
EΦAPMOΣMENHΣ ΠΛHPOΦOPIKHΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΘΕΣ/ΝΙΚΗ) 17088 16907 181
ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ (ΣΣΕ)-ΟΠΛΑ ΓΕΝ.ΣΕΙΡΑ 17075 16431 644
OIKONOMIKΗΣ EΠIΣTHMΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ 17058 16938 120
ΔIEΘNΩΝ KAI EYPΩΠΑΪΚΩΝ OIKON. ΣΠOYΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΝ. ΑΘΗΝΑΣ 16972 16952 20
IΣTOPIAΣ KAI APXAIOΛOΓIAΣ ΑΘΗΝΑΣ 16953 16599 354
XHMEIAΣ ΠΑΤΡΑΣ 16938 16726 212
ΠΛHPOΦOPIKHΣ ΠΕΙΡΑΙΑ 16925 16449 476
ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ (ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ) ΕΙΔ.ΚΑΤ ΠΟΛΥΤΕΚ.(10%) 16923 15963 960
ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ (ΣΝΔ) ΜΑΧΙΜΟΙ ΕΙΔ.ΚΑΤ3648/β 16920
ΠAIΔΑΓΩΓΙKO ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (ΒΟΛΟΣ) 16920 17403 -483
ΠΛHPOΦOPIKHΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗΣ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ 16880 16368 512
ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 16811 15956 855
ΓΕΩΠΟΝΙΚΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ ΠΑΝ. ΑΘΗΝΑΣ 16774 16332 442
ΓEPMΑΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣAΣ KAI ΦIΛOΛOΓIAΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 16770 13361 3409
ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ (ΧΑΝΙΑ) 16759 16661 98
MOYΣIKΩN ΣΠOYΔΩN ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 16748 15819 929
ΙΚΑΡΩΝ (ΣΙ) ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ (ΣΜΑ) ΕΙΔ.ΚΑΤ3648/β 16721 18658 -1937
ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΤΡΑΣ 16676 16446 230
ΦIΛ/ΦIAΣ- ΠAIΔ/KHΣ & ΨYXΟΛΟΓΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ 16618 16401 217
OIKONOMIKΩN EΠIΣTHMΩN ΑΘΗΝΑΣ 16589 16512 77
ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ & ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΠΑΤΡΑΣ 16554 17252 -698
ΣTATIΣTIKHΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΝ. ΑΘΗΝΑΣ 16542 16016 526
ΦIΛ/ΦIAΣ-ΠAIΔ/KHΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 16537 16290 247
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ 16523 16361 162
ΠAIΔAΓΩΓIKO NHΠIAΓΩΓΩN ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 16506 17138 -632
ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΚΟΖΑΝΗ) 16501 15963 538
ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΘΡΑΚΗΣ (ΞΑΝΘΗ) 16484 15973 511
ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΘΕΣ/ΚΗΣ (ΒΕΡΟΙΑ) 16481 16496 -15
OIKONOMIKΩN EΠIΣTHMΩN ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 16473 16472 1
NOΣHΛEYTIKHΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ (ΣΠΑΡΤΗ) 16435 15636 799
XHMEIAΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 16431 15887 544
IΣTOPIAΣ KAI APXAIOΛOΓIAΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 16404 16027 377
ΠΛHPOΦOPIKHΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 16378 15894 484
ΦIΛOΛOΓIAΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 16354 16173 181
MΗΧΑΝΙKΩN ΠAPAΓΩΓHΣ & ΔIOIKHΣHΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ (ΧΑΝΙΑ) 16318 15764 554
ΠOΛITΙΚΗΣ EΠIΣTHMHΣ & ΔHMΟΣΙΑΣ ΔIOIKΗΣΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 16308 15988 320
ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ (Σ.Μ.Υ) – ΣΩΜΑΤΑ ΓΕΝ.ΣΕΙΡΑ 16303 15316 987
XHMEIAΣ ΚΡΗΤΗΣ (ΗΡΑΚΛΕΙΟ) 16300 15694 606
ΦYΣIKHΣ ΠΑΤΡΑΣ 16282 15948 334
ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΑΤΡΑΣ 16266 16495 -229
ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟΥ (ΑΘΗΝΑ) 16098 16853 -755
MAΘHMATIKΩN ΠΑΤΡΑΣ 16093 15687 406
ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 16085 15676 409
ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΘΡΑΚΗΣ (ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ) 16078 16842 -764
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΦΛΩΡΙΝΑ) 16064 16851 -787
ΔIEΘΝΩΝ & ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΘΕΣ/ΝΙΚΗ) 16022 16524 -502
MAΘHMATIKΩN ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 16000 15588 412
ΠAIΔΑΓΩΓΙΚΟ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ (ΡΕΘΥΜΝΟ) 15970 16771 -801
ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ (ΚΑΛΑΜΑΤΑ) 15956 15968 -12
ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ (Σ.Τ.Υ.Α) ΕΙΔ.ΚΑΤ3648/α 15949 15434 515
ΦYΣIKHΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 15937 15433 504
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (ΒΟΛΟΣ) 15889 15942 -53
ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ 15885 15092 793
ΣTATIΣTIKHΣ & AΣΦAΛIΣTIKHΣ EΠIΣTHMHΣ ΠΕΙΡΑΙΑ 15855 15834 21
ΓEPMΑΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣAΣ KAI ΦIΛOΛOΓIAΣ ΑΘΗΝΑΣ 15825 11618 4207
ΦIΛOΛOΓIAΣ ΚΡΗΤΗΣ (ΡΕΘΥΜΝΟ) 15772 15804 -32
OIKONOMIKΩN EΠIΣTHMΩN ΠΑΤΡΑΣ 15762 15887 -125
ΦYΣIKHΣ ΚΡΗΤΗΣ (ΗΡΑΚΛΕΙΟ) 15755 15168 587
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 15702 15781 -79
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΑΝΤΕΙΟΥ 15690 15516 174
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ (ΚΟΜΟΤΗΝΗ) 15670 15681 -11
ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΟΙΚ. ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ (ΣΥΔ) ΕΙΔ.ΚΑΤ3648/β 15656
ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦYΣΙΚΗΣ AΓΩΓHΣ & AΘΛHTIΣMOY ΑΘΗΝΑΣ 15633 15718 -85
MAΘHMATIKΩN ΚΡΗΤΗΣ (ΗΡΑΚΛΕΙΟ) 15596 15060 536
ΠΛHPOΦOPIKHΣ ΙΟΝΙΟΥ (ΚΕΡΚΥΡΑ) 15582 15086 496
ΕΠΙΣΤ. ΤΗΣ ΠΡΟΣΧ. ΑΓΩΓΗΣ & ΤΟΥ ΕΚΠ/ΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ (ΡΟΔΟΣ) 15530 16537 -1007
ΦIΛ/ΦIAΣ ΠAIΔ/ΓIKHΣ & ΨYXOΛOΓIAΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 15513 15512 1
ΙΚΑΡΩΝ (ΣΙ) ΙΠΤΑΜΕΝΟΙ ΕΙΔ.ΚΑΤ3648/α 15504 15524 -20
ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΑΝΤΕΙΟΥ 15499 15351 148
ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΣΛΑΒ. & ΑΝΑΤ. ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΘΕΣ/ΝΙΚΗ) 15473 15400 73
ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ (ΣΝΔ) ΜΑΧΙΜΟΙ ΕΙΔ.ΚΑΤ3648/α 15399 16287 -888
ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ (ΣΣΕ)-ΟΠΛΑ ΕΙΔ.ΚΑΤ3648/α 15393 14733 660
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ OIKONOMIAΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ ΠΑΝ. ΑΘΗΝΑΣ 15368 15183 185
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ (ΤΡΙΠΟΛΗ) 15367 15361 6
ΓEΩΛOΓIAΣ & ΓΕΩΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΘΗΝΑΣ 15347 14747 600
ΠΛHPOΦOPIKHΣ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΛΑΜΙΑ) 15338 14891 447
ΙΠΤΑΜΕΝΩΝ ΡΑΔΙΟΝΑΥΤΙΛΩΝ ΕΙΔ.ΚΑΤ3648/α 15330
ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΑΝΩΤ. ΣΧ. ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ (ΑΘΗΝΑ) 15303 14489 814
OIKONOMIKΩΝ EΠIΣTHMΩN ΚΡΗΤΗΣ (ΡΕΘΥΜΝΟ) 15273 15266 7
EΠIΣTHMHΣ YΠOΛOΓIΣTΩN ΚΡΗΤΗΣ (ΗΡΑΚΛΕΙΟ) 15258 14781 477
IΣTOPIAΣ KAI APXAIOΛOΓIAΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 15215 15170 45
ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ ΓΕΝ.ΣΕΙΡΑ 15211 13124 2087
ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΑΝΤΕΙΟΥ 15208 14883 325
ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (ΒΟΛΟΣ) 15143 15094 49
ΔIOIKHΣHΣ EΠIXEIPHΣEΩN ΘΡΑΚΗΣ (ΚΟΜΟΤΗΝΗ) 15106 14627 479
ΓEΩΠONIAΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 15079 14516 563
EΠIΣTHMHΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ YΠOΛOΓIΣTΩN ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ(ΤΡΙΠΟΛΗ) 15077 14597 480
MAΘHMATIKΩN ΑΙΓΑΙΟΥ (ΣΑΜΟΣ) 15067 14441 626
ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦYΣΙΚΗΣ AΓΩΓHΣ & AΘΛHTIΣMOY ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 15036 15027 9
KOINΩNIOΛOΓIAΣ ΠΑΝΤΕΙΟΥ 15032 14826 206
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣ/ΚΗΣ 15020 14396 624
ΘEATPOY ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 15020 14340 680
ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ (ΣΥΡΟΣ) 14930 14648 282
ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ (Σ.Μ.Υ) - ΣΩΜΑΤΑ ΕΙΔ.ΚΑΤ3648/α 14891 13820 1071
ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΝΑΥΤΙΚΟΥ Σ.Μ.Υ.Ν ΓΕΝ.ΣΕΙΡΑ 14874 13081 1793
IΣTOPIAΣ ΚΑΙ APXAIOΛOΓIAΣ ΚΡΗΤΗΣ (ΡΕΘΥΜΝΟ) 14829 14813 16
ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΠΑΤΡΑΣ 14820 14818 2
ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΕΔΕΣΣΑ) 14795 14618 177
ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ (ΣΑΜΟΣ) 14770 14110 660
ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ ΕΙΔ.ΚΑΤ ΤΡΙΤΕΚΝ.(4%) 14756 11741 3015
ΔIOIKHΣHΣ EΠIXEIPHΣEΩN ΑΙΓΑΙΟΥ (ΧΙΟΣ) 14735 14802 -67
ΓEΩΛOΓIAΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 14636 13916 720
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΛΙΒΑΔΕΙΑ) 14601 14524 77
KOINΩΝΙΚΗΣ ΠOΛΙTIKΗΣ ΠΑΝΤΕΙΟΥ 14576 14442 134
ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΡΗΤΗΣ (ΗΡΑΚΛΕΙΟ) 14564 13859 705
ΦIΛ/ΦIΚΩΝ & KOINΩNΩΝΙΚΩΝ ΣΠOYΔΩΝ ΚΡΗΤΗΣ (ΡΕΘΥΜΝΟ) 14543 14533 10
ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΛ/ΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΠΕΛ/ΣΟΥ(ΚΑΛΑΜΑΤΑ) 14525 14503 22
ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ ΠΑΝ. ΑΘΗΝΑΣ 14524 13838 686
ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΙΚΟΝ. ΣΧΕΣΕΩΝ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΘΡΑΚΗΣ (ΚΟΜΟΤΗΝΗ) 14481 14427 54
ΘEATPIKΩN ΣΠOYΔΩN ΑΘΗΝΑΣ 14463 14039 424
ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΝΑΟΥΣΑ) 14456 14156 300
KOINΩΝΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΤΕΙΟΥ 14436 14209 227
IΣTOPIAΣ & EΘNOΛOΓIAΣ ΘΡΑΚΗΣ (ΚΟΜΟΤΗΝΗ) 14415 14402 13
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ (ΚΟΡΙΝΘΟΣ) 14394 14778 -384
ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ (ΧΙΟΣ) 14289 14234 55
ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (ΒΟΛΟΣ) 14279 13701 578
ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ(ΚΟΡΙΝΘΟΣ) 14262 14016 246
IΣTOPIAΣ ΙΟΝΙΟΥ (ΚΕΡΚΥΡΑ) 14228 14242 -14
ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ (Σ.Μ.Υ) - ΟΠΛΑ ΓΕΝ.ΣΕΙΡΑ 14172 9100 5072
ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟΥ (ΑΘΗΝΑ) 14130 13570 560
EΠIΣTHMHΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ(ΤΡΙΠΟΛΗ) 14123 13242 881
ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΘΡΑΚΗΣ (ΚΟΜΟΤΗΝΗ) 14101 13362 739
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ & ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 14097 13882 215
ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (ΤΡΙΚΑΛΑ) 13999 13937 62
ΑΞΙΟΠ. ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ ΠΑΝ. ΑΘΗΝΑΣ 13957 13035 922
ΣΛΑΒΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΘΗΝΑΣ 13881 13970 -89
ΔAΣOΛOΓIAΣ & ΦYΣIKOY ΠEPΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 13874 13209 665
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΘΡΑΚΗΣ (ΚΟΜΟΤΗΝΗ) 13717 13938 -221
ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ (ΣΕΡΡΕΣ) 13697 13726 -29
ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ ΠΑΝ. ΑΘΗΝΑΣ 13635 12881 754
ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΑΣΙΑΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΘΗΝΑΣ 13629 13305 324
KOINΩNIOΛOΓIAΣ ΚΡΗΤΗΣ (ΡΕΘΥΜΝΟ) 13593 13458 135
MHXANIKΩN OPYKTΩN ΠOPΩN ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ (ΧΑΝΙΑ) 13538 12782 756
ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ (ΣΣΑΣ) ΘΕΣ/ΝΙΚH ΕΙΔ.ΚΑΤ3648/β 13465 15158 -1693
ΙΑΤΡΙΚΟ (ΣΣΑΣ) ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΕΙΔ.ΚΑΤ3648/β 13444 14959 -1515
ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΡΗΤΗΣ (ΡΕΘΥΜΝΟ) 13434 13331 103
ΤΕΧΝΩΝ ΗΧΟΥ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΑΣ ΙΟΝΙΟΥ (ΚΕΡΚΥΡΑ) 13414 13193 221
ΓEΩΛOΓIAΣ ΠΑΤΡΑΣ 13399 12774 625
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ & ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ-ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤ. ΑΙΓΑΙΟΥ (ΣΑΜΟΣ) 13249 12874 375
ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ ΕΙΔ.ΚΑΤ ΠΟΛΥΤΕΚ.(10%) 13212 10104 3108
KOINΩNIKHΣ ANΘPΩΠΟΛΟΓΙΑΣ & ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΙΓΑΙΟΥ (ΜΥΤΙΛΗΝΗ) 13195 13301 -106
ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦYΣΙΚΗΣ AΓΩΓHΣ & AΘΛHTΙΣΜΟΥ ΘΡΑΚΗΣ (ΚΟΜΟΤΗΝΗ) 13195 13323 -128
ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΙΧΘΥΟΛΟΓΙΑΣ & ΥΔΑΤΙΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (ΒΟΛΟΣ) 13015 12358 657
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΙΓΑΙΟΥ (ΜΥΤΙΛΗΝΗ) 12997 12821 176
ΘEATPIKΩN ΣΠOYΔΩN ΠΑΤΡΑΣ 12841 12806 35
ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΑΙΓΑΙΟΥ (ΛΗΜΝΟΣ) 12714 11685 1029
ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΙΓΑΙΟΥ (ΧΙΟΣ) 12706 12508 198
ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ (Σ.Μ.Υ) - ΟΠΛΑ ΕΙΔ.ΚΑΤ3648/α 12677
ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΝΑΥΤΙΚΟΥ Σ.Μ.Υ.Ν ΕΙΔ.ΚΑΤ3648/α 12659 9139 3520
ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΥΛΙΚΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 12656 12020 636
ΘEATPIKΩN ΣΠOYΔΩN ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ (ΝΑΥΠΛΙΟ) 12533 12367 166
ΓΛΩΣΣΑΣ, ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΡΕΥΞΕΙΝΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΘΡΑΚΗΣ (ΚΟΜΟΤΗΝΗ) 12442 12376 66
ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΠΑΤΡΑΣ 12364 11560 804
ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧ/ΕΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΔΥΤ.ΕΛΛΑΔΑΣ(ΑΓΡΙΝΙΟ) 12319 11558 761
ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ & ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ ΙΟΝΙΟΥ (ΚΕΡΚΥΡΑ) 12262 12454 -192
ΘEOΛOΓIAΣ ΑΘΗΝΑΣ 12174 12051 123
ΘEOΛOΓIAΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 12164 12194 -30
ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ ΚΡΗΤΗΣ (ΗΡΑΚΛΕΙΟ) 12038 11155 883
ΔΙΑΧ/ΣΗΣ ΠΕΡΙΒ/ΝΤΟΣ & ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ (ΑΓΡΙΝΙΟ) 12033 11537 496
ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΦΛΩΡΙΝΑ) 11914 11537 377
ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΙΓΑΙΟΥ (ΜΥΤΙΛΗΝΗ) 11901 11422 479
ΔΙΑΧ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΥ ΠΕΡ/ΝΤΟΣ & ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΔΥΤ.ΕΛΛΑΔΑΣ(ΑΓΡΙΝΙΟ) 11891 11683 208
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΘΡΑΚΗΣ (ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ) 11855 11835 20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ 11762 11570 192
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ (ΡΟΔΟΣ) 11706 11477 229
ΤΜΗΜΑ ΑΝΘΥΠΟΠΥΡΑΓΩΝ ΓΕΝ.ΣΕΙΡΑ 11599 12314 -715
ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ (ΣΣΕ)-ΣΩΜΑΤΑ ΕΙΔ.ΚΑΤ3648/β 11503
ΣΧΟΛΗ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΕΙΔ.ΚΑΤΗΓ ΤΡΙΤΕΚ.(3%) 11362 11460 -98
ΠOIMANTIKHΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 11311 11318 -7
ΠEPIBAΛΛONTOΣ ΑΙΓΑΙΟΥ (ΜΥΤΙΛΗΝΗ) 11193 10557 636
OPΓANΩΣHΣ KAI ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ (ΣΠΑΡΤΗ) 10848 10669 179
ΔΑΣ/ΓΙΑΣ & ΔΙΑΧ/ΣΗΣ ΠΕΡ/ΝΤΟΣ & ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΘΡΑΚΗΣ (ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ) 10279 10228 51
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΨΑΛΤΙΚΗΣ ΒΕΛΛΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 10175 10399 -224
MOYΣIKΩN ΣΠOYΔΩN ΑΘΗΝΑΣ 10140 12316 -2176
ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΑΙΓΑΙΟΥ (ΜΥΤΙΛΗΝΗ) 9411 9559 -148
ΙΣΠΑΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ 9404 12628 -3224
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΨΑΛΤΙΚΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ 9263 10111 -848
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΑΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΘΗΝΑΣ 9178 9524 -346
ΓAΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣAΣ KAI ΦIΛOΛOΓIAΣ ΑΘΗΝΑΣ 9145 11812 -2667
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΑΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 8822 9496 -674
ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΑΙΓΑΙΟΥ (ΜΥΤΙΛΗΝΗ) 8819 8750 69
ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ 8785 11915 -3130
ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ & ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 8295 10297 -2002
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΑΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΒΕΛΛΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 8284 10024 -1740
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΑΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ 7744 9715 -1971
ITAΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣAΣ KAI ΦIΛOΛOΓIAΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 7722 12138 -4416
MOYΣIKΩN ΣΠOYΔΩN ΙΟΝΙΟΥ (ΚΕΡΚΥΡΑ) 7324 11901 -4577
ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΕΙΔ.ΚΑΤΗΓ ΤΡΙΤΕΚ.(3%) 7316 13270 -5954
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 7208 9067 -1859
ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΚΟ (ΣΣΑΣ) ΘΕΣ/ΝΙΚH ΕΙΔ.ΚΑΤ3648/β 7079 12993 -5914
ΓAΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣAΣ KAI ΦIΛOΛOΓIAΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 6769 11950 -5181
ΞENΩN ΓΛΩΣΣ. METAΦP & ΔIEPM.ΙΟΝΙΟ-ΕΙΔ. ΙΣΠΑΝ.ΓΛΩΣΣ.ΚΑΙ ΠΟΛΙΤ.(ΚΕΡΚΥΡΑ) 6265 13436 -7171
ΣΧΟΛΗ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΓΕΝ.ΣΕΙΡΑ 6102 8874 -2772
ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ (Σ.Τ.Υ.Α) ΕΙΔ.ΚΑΤ3648/β 6023
ΣΧΟΛΗ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΕΙΔ.ΚΑΤΗΓ ΠΟΛΥΤΕΚ.(10%) 5716 9146 -3430
ΙΚΑΡΩΝ (ΣΙ) ΙΠΤΑΜΕΝΟΙ ΕΙΔ.ΚΑΤ3648/β 5697
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ 5339 9245 -3906
ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ (ΣΣΕ)-ΟΠΛΑ ΕΙΔ.ΚΑΤ3648/β 4052
ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΝΑΥΤΙΚΟΥ Σ.Μ.Υ.Ν ΕΙΔ.ΚΑΤ3648/β 3192
ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΕΙΔ.ΚΑΤΗΓ ΠΟΛΥΤΕΚ.(10%) 3174 9931 -6757
ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΓΕΝ.ΣΕΙΡΑ 2548 10219 -7671
ΤΜΗΜΑ ΑΝΘΥΠΟΠΥΡΑΓΩΝ ΕΙΔ.ΚΑΤΗΓ 2177 12084 -9907

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ Βάσεις 2012

Zougla.gr
Σχολιάστε το άρθρο: