Βάσεις 2012: Επέλεξαν κλασικές σπουδές και σώματα Ασφαλείας

Στροφή στις κλασικές σπουδές και στα σώματα Ασφαλείας πραγματοποίησαν οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων. Οι βάσεις κινήθηκαν ανοδικά σε δημοφιλείς επιλογές, όπως τα νομικά, οι φιλολογίες, η πληροφορική και η ιατρική, ενώ πολύ ψηλότερα βρέθηκε ο πήχης για την εισαγωγή στις αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές. Στον αντίποδα ξεχωρίζει η πτώση των παιδαγωγικών τμημάτων, που είναι απόρροια του περιορισμού στις προσλήψεις εκπαιδευτικών.

Η αδυναμία των περισσότερων νοικοκυριών να χρηματοδοτήσουν σπουδές μακριά από το σπίτι, η ευρύτητα των επαγγελματικών προοπτικών κάθε σχολής, αλλά και ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων στα οποία κλήθηκαν να απαντήσουν οι υποψήφιοι (που ήταν αυξημένος σε ορισμένα επιστημονικά πεδία) αντικατοπτρίζονται στα αποτελέσματα των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων. Σε γενικές γραμμές, πάντως, η εικόνα μπορεί να θεωρηθεί σταθεροποιητική, αφού δεν επαναλήφθηκαν οι μεγάλες μεταβολές που καταγράφηκαν στις περσινές εξετάσεις.

Ειδικότερα, γενική άνοδος παρατηρείται στο 1ο επιστημονικό πεδίο (νομική, φιλολογίες, ψυχολογία, κοινωνιολογία κ.ά), με εξαίρεση τα παιδαγωγικά τμήματα (δάσκαλοι) όπου σημειώνεται πτώση. Η Νομική Αθήνας ανέβηκε στα 18.879 μόρια (+271), ενώ ακόμη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Νομική Κομοτηνής (+393, στα 18.276 μόρια). Στο 2ο επιστημονικό πεδίο η εικόνα είναι μικτή, αφού παρατηρείται άνοδος στα φυσικομαθηματικά τμήματα, καθώς και σε μερικά τμήματα χημείας, αλλά πτώση σε τμήματα βιολογίας και γεωλογίας.

Ακόμη ψηλότερα, έστω με λίγα μόρια παραπάνω, βρέθηκαν οι ήδη υψηλόβαθμες σχολές του 3ου επιστημονικού πεδίου, δηλ. οι οδοντιατρικές, οι ιατρικές, οι φαρμακευτικές και οι νοσηλευτικές, καθώς και οι στρατιωτικές ιατρικές σχολές. Ειδικά για τις ιατρικές σχολές, άνοδος βάσεων σημειώνεται σε όλα τα τμήματα της χώρας. ΣΣτην Αθήνα καταγράφεται η μικρότερη άνοδος με +17 μόρια και στη Θράκη η μεγαλύτερη με +135 μόρια.

Στο 4ο επιστημονικό πεδίο αυξομειώσεις παρατηρούνται στις βάσεις εισαγωγής των πολυτεχνικών σχολών, ενώ πτωτικά κινήθηκαν οι σχολές αρχιτεκτονικής και πολιτικών μηχανικών της περιφέρειας. Τέλος, ανοδικές τάσεις καταγράφονται στο 5ο επιστημονικό πεδίο, στα οικονομικά τμήματα και στα τμήματα διοίκησης και λογιστικής. Π.χ., το τμήμα Οικονομικής Επιστήμης Πειραιά (+285) και το τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου (+176).

Αναμφίβολα, στα αξιοσημείωτα των φετινών εξετάσεων είναι η άνοδος στις σχολές των σωμάτων ασφαλείας, που οφείλεται τόσο στην προτίμηση των υποψηφίων (λόγω της εξασφαλισμένης απασχόλησης) όσο και στη μείωση των θέσεων εισακτέων. Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφει η σχολή αστυφυλάκων με 2.243 μόρια (15.876), ενώ άνοδο 1.001 μορίων παρουσιάζει η σχολή Ικάρων.

Τέλος, δεκάδες τμήματα των γενικών και ειδικών κατηγοριών ανοίγουν τις πύλες τους με λιγότερο από 10.000 μόρια, με τη χαμηλότερη βάση να ανήκει στο τμήμα Κλωστοϋφαντουργίας ΤΕΙ Πειραιά (ειδικές κατηγορίες μουσουλμάνων) με 1.584 μόρια.

ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΦΕΤΟΣ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΟΙ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ

Μικρότερος σε σχέση με πέρυσι ήταν ο αριθμός των νέων που διεκδίκησαν φέτος μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων που υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο ανήλθε σε 116.173 (82.608 με το 90%, 18.941 με το 10%, 14.624 με τα ΕΠΑΛ ομάδα Α’), έναντι 123.916 πέρυσι.

Συνολικά εισήχθησαν στα πανεπιστήμια, στις ανώτατες εκκλησιαστικές ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές και στις ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 80.615 άτομα, έναντι 77.893 πέρυσι. Από τους επιτυχόντες, χρήση των ειδικών περιπτώσεων (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι κλπ.) έκαναν 15.412 υποψήφιοι. Επίσης, ο αριθμός των κενών θέσεων μειώθηκε ακόμη περισσότερο και διαμορφώθηκε σε 1.150 (471 με το 90%, 381 με το 10% και 298 με την κατηγορία των ΕΠΑΛ ομάδα Α’). Το 2011 είχαν μείνει 1.568 κενές θέσεις.

Οι εγγραφές των νέων φοιτητών στα πανεπιστήμια, στα ΤΕΙ, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. θα γίνουν από την Τρίτη 11 μέχρι και την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012 και σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώνεται από τις γραμματείες των τμημάτων. Εξάλλου, τα δικαιολογητικά και η διαδικασία εγγραφής θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες από το υπουργείο Παιδείας.

Τέλος, η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, καθώς στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Αγίου Νικολάου Κρήτης θα οριστούν και θα ανακοινωθούν από τις ίδιες τις σχολές.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα