Βάσεις 2012: Στροφή στη σίγουρη εργασία και μακριά από ενοίκια

Ανακοινώθηκαν οι βάσεις 2012 και όπως δείχνουν τα στοιχεία. οι υποψήφιοι των  Πανελλαδικών Εξετάσεων επέλεξαν σχολές που θα τους απομακρύνουν από το φάσμα της ανεργίας. Ενδεικτικό της τάσης αυτής είναι η πτώση των Παιδαγωγικών τμημάτων που δεν οδηγεί σε άμεση αποκατάσταση , καθώς οι διορισμοί δεν είναι μαζικοί , όπως στο παρελθόν ενώ αντίθετα οι αστυνομικές σχολές που εξασφαλίζουν μία θέση στην αγορά εργασίας εμφάνισαν άνοδο των βάσεων.
Χαρακτηριστικό της επιλογής αυτής είναι η είσοδος σε ΑΕΙ και ΤΕΙ με βαθμούς κάτω από τη βάση και σε στη γενική σειρά αλλά και πολύ περισσότερο σε ειδικές κατηγορίες. Άλλη μία παρατήρηση: η άνοδος των βάσεων σε σχολές που αφορούν στην καλλιέργεια της γης, όπως οι γεωπονικές αλλά και η τεχνολογία τροφίμων.

Φέτος υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο 116.173 μαθητές. Εισήχθησαν 80.615 (45.559 στα ΑΕΙ και 32.689 στα ΤΕΙ) ενώ οι 15.000 από αυτούς προέρχονται από τις λεγόμενες ειδικές κατηγορίες (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι κλπ).
Το ποσοστό επιτυχίας κυμάνθηκε στο 69%, από 62% πέρυσι, γεγονός που ο κ.Παπαθεοδώρου απέδωσε στη «συμβατότητα» των θεμάτων με τις γνώσεις των μαθητών. Οι κενές θέσεις φέτος σε ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι 1150 από 1568 πέρυσι.

Αυξητικές είναι οι τάσεις στις σχολές που σχετίζονται με τις καλλιέργειες και τη γεωργία (γεωπονικές, φυτικής παραγωγής κλπ).
Δεκάδες τμήματα των γενικών και ειδικών κατηγοριών ανοίγουν τις πύλες τους με λιγότερο από 10.000 μόρια με το χαμηλότερο το τμήμα Κλωστοϋφαντουργίας ΤΕΙ Πειραιά (ειδικές κατηγορίες Μουσουλμάνων) με 1584 μόρια, δηλαδή με βαθμό 1

Οι εγγραφές θα πραγματοποιούνται από την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου έως την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου.

άνοδο εμφανίζουν οι Νομικές, Φιλοσοφικές και Ψυχολογικές σχολές , ενώ μικρή άνοδο εμφανίζουν και οι περιζήτητες Ιατρικές και Φαρμακευτικές σχολές. Ανοδος εμφανίζεται και στα τμήματα της Φυσικής, παρά τις δυσκολίες στο μάθημα της Φυσικής, ενώ πτώση εμφανίζουν τα τμήματα Χημείας. Ανοδικά κινούνται οι βάσεις στις σχολές Πληροφορικής και τις στρατιωτικές σχολές, πτώση στα Πολυτεχνικά τμήματα και στις ξενόγλωσσες φιλολογίες. Ανοδο σημειώνουν τα λογιστικά τμήματα η Διοίκηση Επιχειρήσεων και τα ΤΕΙ τουρισμού.

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο καταγράφεται γενική άνοδος ( η άνοδος σε νομικές, φιλολογίες και ψυχολογία ξεκινάει από 350 μόρια και πάνω κατά μέσο όρο), στο 2ο ανοδικά κινήθηκαν οι βάσεις στα τμήματα φυσικής και πληροφορικής ενώ μικτή είναι η εικόνα στα τμήματα χημείας.

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο, άνοδο κατέγραψαν οι βάσεις σε Ιατρική, Οδοντιατρική και Φαρμακευτική, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η βάση εισαγωγής στην Φαρμακευτική Θεσσαλονίκης είναι υψηλότερη από τη βάση εισαγωγής στην Φαρμακευτική Αθήνας.

Στις Πολυτεχνικές Σχολές παρουσιάζονται διαφορετικές κατευθύνσεις. Πτώση στα αρχιτεκτονικά τμήματα και μικρή άνοδος σε ορισμένα βασικά τμήματα των αστικών κέντρων και της περιφέρειας όπως ναυπηγών ΕΜΠ (+40 μόρια), Τεχνολογίας Υπολογιστών Πάτρας (+65 μόρια) και αντίθετα Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ (-299), Μηχανικών Υπολογιστών Θεσσαλονίκης (-19 μόρια), Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ (-44 μόρια).

 

Βάσεις 2012: Βασικά συμπεράσματα και εκπλήξεις. Πίνακες

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα