Ένα από τα πράγματα που απολαμβάνουμε το καλοκαίρι είναι να περπατάμε ξυπόλητοι, χωρίς υποδήματα. Στο σπίτι, στην άμμο, στα βότσαλα. Το περπάτημα στη γη με γυμνά πόδια είναι ένας τρόπος γείωσης, που λειτουργεί θεραπευτικά στο σώμα και στην ψυχή. Όσο ευχάριστη και ανακουφιστική όμως κι αν είναι η άμεση επαφή μας με το χώμα, την άμμο και το δροσερό πάτωμα του σπιτιού μας το καλοκαίρι, μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στα πέλματα και στις φτέρνες.
Για να μην αναφέρουμε τον κίνδυνο να κολλήσουμε μύκητες. Για τις σκασμένες φτέρνες και τα αφυδατωμένα πέλματα ενδέχεται να φταίνε και τα ανοιχτά καλοκαιρινά παπούτσια, δηλαδή οι σαγιονάρες, τα σανδάλια και τα πέδιλα.
Υπάρχουν κι άλλοι λόγοι: το ντους με ζεστό νερό, αλλά και οι περιβαλλοντικές συνθήκες. Το δέρμα αφυδατώνεται, χάνει την ελαστικότητά του και μπορεί να παρουσιάσει ακόμα και «ρωγμές» εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας, της υπερβολικής ζέστης και του ξηρού αέρα από το air condition. Οι σκασμένες φτέρνες σχετίζονται και με ιατρικές παθήσεις, όπως η ψωρίαση και ο διαβήτης, αλλά αυτό το θέμα δεν θα το θίξουμε εδώ.
Γνωρίζοντας τι προκάλεσε τις σκασμένες φτέρνες, ήρθε η ώρα να μάθεις και τους τρόπους να τις αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά. Ή, τουλάχιστον, να τις μαλακώσεις.
Πλένε τα πόδια σου καθημερινά…
…αλλά απόφυγε το ντους με καυτό νερό για πολλή ώρα. Πέντε με δέκα λεπτά είναι αρκετά. Είναι γνωστό ότι το καυτό νερό αφυδατώνει το δέρμα και γι’ αυτό επιδεινώνει το πρόβλημα. Επιπλέον, κατάργησε από τη ρουτίνα περιποίησής σου τα σκληρά και επιθετικά προϊόντα καθαρισμού, και πόνταρε σε απαλές συνθέσεις χωρίς άρωμα, θειικά άλατα, σιλικόνες. Αυτό που σου προτείνουμε είναι τα αγνά σαπούνια μικρών Ελλήνων παραγωγών.
Κάνε ποδόλουτρο για τις σκασμένες φτέρνες σου
Αφιέρωσε μια φορά την εβδομάδα σε ένα χαλαρωτικό ποδόλουτρο. Βύθισε τα πόδια σου σε μια λεκάνη με ζεστό νερό, μέσα στο οποίο θα προσθέσεις άλατα Epsom, σταγόνες από αιθέριο έλαιο λεβάντας και αμυγδαλέλαιο ή όποιο άλλο λαδάκι προτιμάς. Τα άλατα και η λεβάντα είναι ιδιαίτερα χαλαρωτικά, ενώ το λαδάκι θα μαλακώσει και θα ανακουφίσει τα κουρασμένα πόδια και τις σκασμένες φτέρνες. Για τη συγκεκριμένη, απλή συνταγή ανάμειξε μια με δύο κουταλιές από άλατα, δύο με τρεις σταγόνες από αιθέριο έλαιο λεβάντας και λίγο αμυγδαλέλαιο. Εναλλακτικά, μπορείς να ρίξεις στο νερό μερικές σταγόνες από λεμόνι, καθώς το κιτρικό οξύ στη σύστασή του βοηθάει στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων.
Ελαφρόπετρα: ναι, αλλά με φειδώ
Τρίψε τα σκληρά και ξηρά σημεία των ποδιών με τη βοήθεια μιας ελαφρόπετρας ή μιας ειδικής λίμας για τα πόδια, της λεγόμενης ράσπας, και στη συνέχεια απομάκρυνε τα συσσωρευμένα νεκρά κύτταρα με ένα scrub. Μην το παρακάνεις με το υπερβολικό και έντονο τρίψιμο, γιατί μπορεί να ερεθίσεις ή και να ματώσεις το δέρμα σoυ.
Ένα ωραίο tip: πάρε μια ελαφρόπετρα καλής ποιότητας και κάνε μαλακές κινήσεις μασάζ για λίγα λεπτά. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα ανακουφίσεις τα πόδια σου από τη δυσφορία και την κούραση και θα βελτιώσεις την ελαστικότητα του δέρματος.
Ενυδάτωση, ενυδάτωση, ενυδάτωση!
Έχεις πέντε λεπτά μετά το ντους ή το ποδόλουτρο για να ενυδατώσεις πόδια, πέλματα και φτέρνες όσο είναι ακόμα νωπά. Χρησιμοποίησε εξειδικευμένες και σούπερ ενυδατικές κρέμες για τα πόδια, τσεκάροντας αν έχουν στη σύνθεσή τους ceramides, ουρία και shea butter, που προσφέρουν στιγμιαία ενυδάτωση και κλειδώνουν την υγρασία στην επιδερμίδα.
Βρες λίγο χρόνο το βράδυ πριν πας για ύπνο για να προσφέρεις στα πόδια σου λίγη περισσότερη φροντίδα. Αξίζει τον κόπο! Κάνε μασάζ στην περιοχή με φυτικά λαδάκια, όπως το αμυγδαλέλαιο ή το λάδι καρύδας. Υπάρχουν επίσης ειδικές ενυδατικές μάσκες ποδιών, που τις φοράς σαν καλτσάκια όλο το βράδυ και σου προσφέρουν μια «ένεση» εντατικής περιποίησης. Στη σύνθεσή τους περιέχουν σαλικυλικό οξύ, που αφαιρεί το σκληρό δέρμα, αλλά και shea butter, εκχύλισμα κάκτου, έλαιο καρύδας και peppermint oil, που ενυδατώνουν, θρέφουν σε βάθος και αναζωογονούν τα κουρασμένα πόδια.
Γρήγορα στον δερματολόγο σου
Εφάρμοσες συστηματικά όλα τα παραπάνω βήματα, αλλά οι τραχιές επιφάνειες δεν μαλακώνουν με τίποτα και εξακολουθούν να σου προκαλούν δυσφορία ή έχουν πρηστεί; Τότε είναι ανάγκη να συμβουλευτείς τον δερματολόγο σου, που θα σε κατευθύνει σε πιο στοχευμένες λύσεις.
πηγή: ow.gr