Μπορώ να κάνω αποτρίχωση με λέιζερ το καλοκαίρι;

Μπορώ να κάνω αποτρίχωση με λέιζερ το καλοκαίρι;

Αυτοπεποίθηση και σιγουριά μπορεί να προσφέρει η μόνιμη αποτρίχωση, σε άνδρες και γυναίκες που ετοιμάζονται για τις καλοκαιρινές διακοπές τους. Η εμφάνιση σε παραλίες και πισίνες με δέρμα χωρίς τρίχες, λείο και απαλό μπορεί να τονώσει την εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους. Το αποτέλεσμα, όμως, αυτό μπορεί να προσφέρει μόνο μια επαγγελματική αποτρίχωση με λέιζερ, παρά τη μεγάλη ποικιλία μεθόδων που ισχυρίζονται ότι το επιτυγχάνουν. 

Ωστόσο, πολλοί αμφιβάλλουν εάν μπορούν να επιλέξουν αυτόν τον τρόπο αποτρίχωσης προτού φύγουν για κάποιο νησί, για να απολαύσουν τον  ήλιο και τη θάλασσα. Και αυτό διότι έχει επικρατήσει η άποψη ότι δεν ενδείκνυται η αποτρίχωση με λέιζερ αυτήν την εποχή, λόγω της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

«Ο μύθος της αποφυγής της έκθεσης στον ήλιο τόσο πριν όσο και μετά την αποτρίχωση με λέιζερ, είναι παλαιός και οφείλεται στους περιορισμούς της τεχνολογίας των μηχανημάτων εκείνης της εποχής. Τα περασμένης τεχνολογίας λέιζερ δεν είχαν μεγάλη ικανότητα εστίαση, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περιορισμοί στη στόχευση των τριχοθυλακίων. Αντιθέτως, η αποτελεσματικότητα των σύγχρονων λέιζερ έγκειται στην ακρίβειά τους που εγγυάται την προστασία του παρακείμενου ιστού. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η αποτρίχωση με λέιζερ μπορεί να γίνει και το καλοκαίρι, αρκεί το μηχάνημα να είναι τελευταίας τεχνολογίας. Απαραίτητη, επίσης, προϋπόθεση είναι η αποτρίχωση με λέιζερ να γίνεται από έμπειρους και καταρτισμένους επαγγελματίες, που την αντιμετωπίζουν ως ιατρική πράξη», επισημαίνει ο  δερματολόγος-αφροδισιολόγος Δρ. Χρήστος Στάμου.

Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένα αυστηρά όρια. Ο χρυσός κανόνας επιβάλλει την αποφυγή της έκθεσης σε ηλιακή ακτινοβολία για 72 ώρες πριν την αποτρίχωση με λέιζερ και 72 μετά. Η αιτία είναι ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος εγκαύματος, ουλής, καθώς και αποχρωματισμού του δέρματος. 

Έπειτα από αυτό το τριήμερο, η προστασία από τον ήλιο εξακολουθεί να είναι ζωτικής σημασίας. Ευτυχώς και στη χώρα μας έχει γίνει συνείδηση από τα άτομα όλων των ηλικιών η ανάγκη περιορισμού της διάρκειας της έκθεσης στον ήλιο και  των ωρών που είναι ακίνδυνη η απόλαυσή του. Η δε προστασία του δέρματος δεν περιορίζεται μόνο στους καλοκαιρινούς μήνες αλλά τηρείται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. 

Όπως μας εξηγεί ο Δρ. Στάμου, η αποτρίχωση με λέιζερ έχει αποδειχθεί  ότι είναι αποτελεσματική σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, και ιδιαίτερα στις τρίχες του προσώπου, της μασχάλης, του μπικίνι και των ποδιών. Το χρώμα των τριχών και του δέρματος επηρεάζουν την επιτυχία της μεθόδου. Όσο μεγαλύτερη είναι η αντίθεσή τους, δηλαδή ανοιχτόχρωμο δέρμα και σκουρόχρωμες τρίχες, τόσο καλύτερα το φως λέιζερ απορροφάται από το τριχοθυλάκιο και τόσο πιο αποτελεσματική είναι η θεραπεία. Κι αυτό διότι το φως απορροφάται από τη χρωστική ουσία των τριχών, όχι του δέρματος. Βέβαια, τα σύγχρονα λέιζερ είναι κατάλληλα σχεδόν για όλους τους τύπους δέρματος. Κάθε παλμός του λέιζερ εξαλείφει πολλές τρίχες ταυτόχρονα, οπότε όσο μικρότερη είναι η περιοχή τόσο λιγότερες συνεδρίες απαιτούνται. Η πυκνότητα της τριχοφυΐας και το πάχος των τριχών παίζουν επίσης ρόλο. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που διαφέρει ο αριθμός των απαιτούμενων συνεδριών από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Πρόκειται για μια μέθοδο που έχει ορατά αποτελέσματα ακόμη και μετά από την πρώτη συνεδρία. Στους περισσότερους ανθρώπους απαιτούνται 3 έως 7 συνεδρίες, συνήθως σε διαστήματα 4 έως 8 εβδομάδων. Εάν βέβαια η αποτρίχωση γίνεται σε σημείο που η ανάπτυξη των τριχών είναι αργή, τα μεσοδιαστήματα των συνεδριών μεγαλώνουν. 

Η διαδικασία είναι απλή και απολύτως ανώδυνη, αφού ακόμη και στα πολύ ευαίσθητα δέρματα μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπική αναισθητική αλοιφή. Αφού ληφθούν όλα τα μέτρα προστασίας τόσο από τη δέσμη του λέιζερ όσο και γενικότερα όσα έχουν επιβληθεί λόγω κορωνοϊού, ενεργοποιείται η συσκευή λέιζερ. Όταν αρχίζει η θεραπεία η δέσμη του λέιζερ περνάει το δέρμα και προσεγγίζει τους θύλακες των τριχών. Η θερμότητα καταστρέφει τα τριχοθυλάκια και παράλληλα αναστέλλει την ανάπτυξη νέων τριχών. Τις ημέρες που έπονται της πρώτης συνεδρίας εξαλείφεται έως και το 25% των τριχών, ενώ και στις επόμενες επιτυγχάνεται σταδιακά ολική και μόνιμη αποτρίχωση. Ακόμα κι αν κάποιες τρίχες επανεμφανιστούν, είναι λεπτότερες και πιο ανοιχτόχρωμες. 

«Υπάρχουν πολλά κέντρα που προσφέρουν θεραπεία αποτρίχωσης με λέιζερ, ακόμη και συσκευές για χρήση στο σπίτι. Όμως, δεν είναι όλα αποτελεσματικά. Από τα πολλά μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για αποτρίχωση, την πιο γρήγορη προσφέρει το λέιζερ Αλεξανδρίτη. Δηλαδή, η ταχύτητα με την οποία επιτυγχάνεται το άριστο αποτέλεσμα που προσφέρει, μειώνει τον αριθμό των επισκέψεων, αφού καλύπτεται μεγαλύτερη περιοχή του δέρματος σε λιγότερο χρόνο. Το συγκεκριμένο λέιζερ έχει μεγάλα ποσοστά επιτυχίας (λόγω του πιο μικρού μήκους κύματός τους) ακόμα και σε πιο ανοιχτόχρωμα δέρματα ή άτομα με πολύ λεπτές τρίχες. Άλλο ένα αποτελεσματικό λέιζερ είναι το Nd:YAG, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πιο σκούρα ή ακόμα και σε μαυρισμένα δέρματα. 

Ανεξάρτητα από το είδος του λέιζερ, με τη μόνιμη αποτρίχωση το δέρμα γίνεται απαλότερο και πιο καθαρό και κυρίως υγιέστερο, λόγω της αποφυγής θυλακίτιδας που προκαλούν άλλες αποτριχωτικές μέθοδοι. Η εποχή δεν είναι αποτρεπτική, αρκεί να ακολουθούνται οι οδηγίες, να προστατεύεται το δέρμα με αντηλιακά και να αποφεύγεται η έντονη και μεγάλης διάρκειας έκθεση στον ήλιο», καταλήγει ο Δρ.  Χρήστος Στάμου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα