Οι έξι λόγοι που προκαλούν την ακμή για να την αποφύγεις

Οι έξι λόγοι που προκαλούν την ακμή για να την αποφύγεις

Η επιλογή εξελιγμένων, λειτουργικών ή ακόμα και εξεζητημένων καλλυντικών, σε κάθε περίπτωση, μπορεί να λύσει το πρόβλημα της ακμής. Αλλά μερικές φορές τα καλλυντικά αυτά μπορεί να αποτύχουν, όπως ένα ακατάλληλο μακιγιάζ που, αντί να καλύπτει, αναδεικνύει τα σπυράκια και τις ατέλειες του προσώπου σου ή αν επιμένεις να φλερτάρεις με τον ήλιο.

Υπάρχει κι ένα ακόμα εμπόδιο: Η συνολική σου υγεία που έχει να κάνει με το lifestyle, τη φροντίδα της επιδερμίδας σου και την αποφυγή του στρες. Πώς θα φύγει η ακμή; Βρες τα λάθη που στοιχίζουν ακριβά στην εμφάνισή σου και μάθε τους τρόπους για να τα βελτιώσεις.

Μένεις πολλή ώρα στον ήλιο

Ο ήλιος μπορεί να επιδεινώσει την εμφάνισης της ακμής. Αυξάνει την παραγωγή του ιδρώτα και των σμηγματογόνων αδένων, οπότε μπορεί να μπλοκάρουν οι πόροι της επιδερμίδας και να ενταθούν τα μαύρα στίγματα. Το καλοκαίρι το πρόσωπο με ακμή μπορεί να καθαρίσει προσωρινά, καθώς το αλάτι μειώνει τη λιπαρότητα, αλλά το πρόβλημα επανέρχεται εντονότερο αργότερα, αν έχεις εκτεθεί πολύ στον ήλιο.

Φοράς μακιγιάζ στο γυμναστήριο

Αν αφαιρείς το μακιγιάζ σου πριν ασκηθείς, το δέρμα σου θα είναι καθαρό και η εφίδρωση θα ενεργεί ως ένα έξτρα καθαριστικό. Αν η επιδερμίδα σου είναι καλυμμένη με μακιγιάζ, δε θα μπορεί να καθαριστεί τόσο αποτελεσματικά ώστε να απομακρύνεις την επιπλέον λιπαρότητα και να ελέγξεις την εξάπλωση των βακτηρίων. Όταν ιδρώνεις, μη σκουπίζεις τον ιδρώτα με τα χέρια σου, αλλά χρησιμοποίησε μια καθαρή πετσέτα.

«Σπας» τα σπυράκια σου

Αν το κάνεις αυτό, είναι πολύ πιθανό να γεμίσεις περισσότερα σπυράκια, που θα μολυνθούν, θα μεγαλώσουν, θα διαρκέσουν περισσότερες μέρες και θα αφήσουν κάποιο σημάδι. Αν τελικά δε σε έχουμε πείσει και έσπασες ένα σπυράκι, φρόντισε να έχεις πλύνει καλά τα χέρια σου, να τα έχεις απολυμάνει με οινόπνευμα, όπως και την περιοχή τοπικά, και να μην έχεις μακριά νύχια. Άπλωσε στα σπυράκια μια σταγόνα αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου – μη βγεις στον ήλιο για 2-3 ώρες μετά.

Αγνοείς τις ημερομηνίες λήξης

Τα καλλυντικά που χρησιμοποιούσες στις καλοκαιρινές διακοπές όχι μόνο είναι πλέον αναποτελεσματικά, αλλά πιθανώς και επικίνδυνα, λόγω των βακτηρίων που έχουν δημιουργηθεί, με αποτέλεσμα ερεθισμούς, μολύνσεις και εξανθήματα σαν αυτά της ακμής. Ως γενικό κανόνα θεώρησε το εξής: τα υγρά καλλυντικά (μάσκαρα και βάση μακιγιάζ) πρέπει να ανανεώνονται κάθε 3 μήνες, τα κραγιόν κάθε 6 και οι πούδρες κάθε 2 χρόνια.

Επιλέγεις λάθος καλλυντικά ή προϊόντα μακιγιάζ

Κάποια καλλυντικά μπορεί να προκαλέσουν ακμή ή ακόμα και να την επιδεινώσουν. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να χρησιμοποιείς ενυδατικό προϊόν σε μορφή γαλακτώματος (emulsion), λοσιόν, fluid ή τζελ, που δεν είναι τόσο λιπαρά, και υγρό, λεπτόρρευστο, μη λιπαρό make-up.

Τρως junk food

«Όλες οι λύσεις βρίσκονται στο εσωτερικό του εντέρου σου» λέει ο Nicholas Perricone, καθηγητής Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο Yale. «Η καλύτερη διατροφή για βελτίωση της ακμής περιλαμβάνει πολλά λαχανικά σε κάθε γεύμα και πράσινο χυμό κάθε πρωί» σημειώνει.

Πηγή: shape.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα