Πώς να αντιμετωπίσεις σωστά τις κηλίδες στο πρόσωπο

Πώς να αντιμετωπίσεις σωστά τις κηλίδες στο πρόσωπο

Οι έγκυρες απαντήσεις των ειδικών για τα σημάδια του καλοκαιριού και της γήρανσης θα εξαφανίσουν τις κηλίδες στο πρόσωπο και τις πανάδες μαζί με όλες τις απορίες σου. Οι κηλίδες στο πρόσωπο διακρίνονται σε τέσσερις διαφορετικούς τύπους:

Μέλασμα ή χλόασμα

Εμφανίζεται συμμετρικά στο άνω χείλος, τα μήλα του προσώπου και το κάτω μέρος του σαγονιού σε γυναίκες από 20 ετών και πάνω. Η επικρατούσα άποψη είναι ότι προκαλείται από ορμονικές αλλαγές και επιδεινώνεται από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Ωστόσο, ένας ακόμη τύπος μελάσματος εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή με τη συστηματική χρήση αντισυλληπτικών ή άλλων φαρμακευτικών σκευασμάτων που επηρεάζουν τις ορμόνες. Το ευτύχημα είναι πως σε αυτή την περίπτωση η δυσχρωμία συνήθως υποχωρεί μετά την εγκυμοσύνη ή τη διακοπή φαρμάκων.

Κηλίδες γήρανσης

Εμφανίζονται ολοένα και πιο εκτεταμένες όσο περνούν τα χρόνια, κυρίως στις περιοχές που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στην ηλιακή ακτινοβολία όπως το πρόσωπο, το ντεκολτέ και τα χέρια. Η αιτία είναι απλή: η έντονη κινητοποίηση των μελανοκυττάρων στην προσπάθειά τους να προστατέψουν την επιδερμίδα από την ηλιακή ακτινοβολία οδηγεί σε υπερπαραγωγή μελανίνης. Έτσι, με τον καιρό, η υπέρχρωση σταθεροποιείται στα συγκεκριμένα σημεία. Μολονότι δε κάθε χειμώνα το φαινόμενο μετριάζεται, εντούτοις, το επόμενο καλοκαίρι, με τη νέα έκθεση της επιδερμίδας στην ηλιακή ακτινοβολία, οι πανάδες ξανακάνουν την εμφάνισή τους, πολλές φορές ακόμη πιο έντονα.

Υπέρχρωση λόγω ουλών, εξ επαφής δερματίτιδα ή άλλοι ερεθισμοί

Πρόκειται για ένα όχι σπάνιο φαινόμενο, το οποίο προκαλείται από ερεθισμούς έπειτα από υπερβολική συχνότητα ή ακατάλληλη θεραπεία καθαρισμού του προσώπου, αλλά και από παθήσεις όπως η ατοπική δερματίτιδα ή ακόμη και η ακμή (η φλεγμονή της ακμής κάνει πιο σκούρο το χρώμα του δέρματος όταν κλείνει ένα σπυράκι). Ωστόσο, αυτό το είδος υπέρχρωσης υποχωρεί με τον καιρό με την κατάλληλη αντιμετώπιση.

Κληρονομικές φακίδες

Αυτές οι κηλίδεςστο πρόσωπο είναι εγγενείς και τις περισσότερες φορές κληρονομικές. Στατιστικά εμφανίζονται σε άτομα με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, κόκκινα ή ξανθά μαλλιά και γαλάζια μάτια, παρουσιάζονται γύρω στην ηλικία των 3 ετών, ενώ γίνονται πιο έντονες με την εφηβεία. Μετά τα 30, παραμένουν λίγο-πολύ αναλλοίωτες ή γίνονται ελαφρά πιο ανοιχτόχρωμες, πάντως η σχέση τους με την έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες παραμένει άγνωστη. Το παράδοξο; Αν και οι κηλίδες που οφείλονται σε μέλασμα και υπέρχρωση, εξαιτίας έκθεσης στις υπεριώδεις ακτίνες, όπως και οι ουλές εξ επαφής δερματίτιδας ή άλλων ερεθισμών μπορούν να αντιμετωπιστούν ιατρικά με πολύ καλό αποτέλεσμα, φαινόμενα όπως οι κληρονομικές φακίδες εξακολουθούν να παραμένουν γρίφος για τους δερματολόγους.

Πηγή: shape.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα