Πώς θα αντιμετωπίσεις τα πιο συνηθισμένα προβλήματα μαλλιών το καλοκαίρι

Πώς θα αντιμετωπίσεις τα πιο συνηθισμένα προβλήματα μαλλιών το καλοκαίρι

Δεν είσαι η μόνη που τα μαλλιά της υποφέρουν από σκληρές δοκιμασίες κάτω από τον ήλιο ή μέσα στη θάλασσα και τις πισίνες. Οι ειδικοί επισημαίνουν τα προβλήματα και δίνουν τις πιο αποτελεσματικές λύσεις.

 

Ηλιακό έγκαυμα

«Είναι πολύ συνηθισμένο το φαινόμενο πολλές γυναίκες να αμελούν την αντηλιακή προστασία που χρειάζονται τα μαλλιά τους, ιδίως το δέρμα της κεφαλής, που βρίσκεται κάτω από τις τρίχες» λέει η διεθνούς φήμης δερματολόγος Dr. Jessica P. Wu, παρατηρώντας μέσω κλινικών εξετάσεων πολύ εντυπωσιακές διαφορές μεταξύ της ποιότητας του δέρματος στα σημεία που έχει γίνει συστηματική χρήση αντηλιακού (πρόσωπο) και στα σημεία που αφέθηκαν στη μοίρα τους (τριχωτό κεφαλής).

 

«Τα μαλλιά, όσο μακριά ή πυκνά κι αν είναι, δεν προσφέρουν ασφαλή κάλυψη κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο. Και ο κυριότερος λόγος είναι ότι υπερθερμαίνονται δημιουργώντας ένα μικρό θερμοκήπιο πάνω στο κεφάλι σου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των μαλλιών και του δέρματός σου» επισημαίνει η Dr. Wu.

 

Η λύση: Η γιατρός προτείνει την προληπτική χρήση σαμπουάν και προϊόντων μαλλιών με αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως η σόγια, το πράσινο τσάι και η βιταμίνη C, επειδή βοηθούν αποτελεσματικά στην αποφυγή της υπερθέρμανσης των τριχών προσφέροντάς τους επαρκή ενυδάτωση εκ των έσω. «Φυσικά, δεν ξεχνάς ποτέ να ψεκάζεις με αντηλιακό σπρέι μαλλιών όλες τις τρίχες, από τις ρίζες έως τις άκρες» τονίζει η ειδικός.

Άτονα μαλλιά

Αν έχεις μακριά, κυματιστά αλλά λίγο αδύναμα μαλλιά, σίγουρα θα έχεις διαπιστώσει ότι κάθε καλοκαίρι θυμίζουν στάχυα: ξερά στην αφή, επίπεδα στην όψη και διαρκώς τραχιά και εύθραυστα με κάθε βούρτσισμα. «Το γεγονός οφείλεται φυσικά στη θερμότητα του περιβάλλοντος, αλλά πρωτίστως στο πρόχειρο ξέβγαλμα με σκέτο νερό μετά το κολύμπι στη θάλασσα» λέει η hair & color styling expert Αθηνά Τζάνετ Κορώση.

 

Η λύση: «Βεβαιώσου ότι χρησιμοποιείς ένα καλό ενυδατικό σαμπουάν κάθε φορά που κάνεις ντους και πρόσθεσε μια έξτρα ενυδάτωση με μια κρέμα μαλλιών ή ένα γαλάκτωμα leave-in για μετά τη θάλασσα. Όσο πιο πυκνά και μακριά είναι τα μαλλιά σου, τόσο πιο απαραίτητη γίνεται και η χρήση ενός προϊόντος που χαρίζει όγκο. Απλά ψέκασέ το στις ρίζες και στέγνωσε τα μαλλιά σου με κρύο αέρα» τονίζει η ειδικός.

Φριζαρισμένα μαλλιά

Ένα πρόβλημα που στο 99% των περιπτώσεων ταλαιπωρεί κάθε γυναίκα με σγουρά και σχετικώς κοντά μαλλιά: Σπασίματα, φριζάρισμα και ακανόνιστα φουσκώματα.

 

Η λύση: «Τα πάντα ξεκινούν από μια καλή δουλειά που πρέπει να γίνει στο τριχωτό της κεφαλής, δηλαδή με τη χρήση μαλακτικών και ενυδατικών προϊόντων φροντίδας των μαλλιών κατά το λούσιμο, που δίνουν στη ρίζα θρέψη και ενυδάτωση» λέει η Dr. Wu τονίζοντας ότι η εξομάλυνση των επιπέδων φυσικής υγρασίας στα σγουρά μαλλιά με ένα τέτοιο προϊόν αποτελεί τη βάση για λιγότερο φριζάρισμα των μαλλιών μετά την επαφή με τον ήλιο και το αλάτι της θάλασσας.

Μια άλλη πρακτική λύση είναι να αποφεύγεις το τρίψιμο των μαλλιών με πετσέτα μετά το λούσιμο. Προτίμησε να τα αφήνεις με την υγρασία τους και να στεγνώσουν φυσιολογικά. Τέλος, φρόντισε να προμηθευτείς ένα καλό serum κατά του φριζαρίσματος, το οποίο θα απλώσεις σε νωπά μαλλιά μετά το λούσιμο χωρίς να ξεβγάλεις.

 

Ξεθωριασμένο χρώμα

Ένας μεγάλος μπελάς τον οποίο δε βιώνουν κάθε καλοκαίρι μόνο οι ξανθές με βαμμένα μαλλιά, αλλά και οι μελαχρινές που έχουν την τάση να προσθέτουν έναν έξτρα σκούρο τόνο στα καστανά μαλλιά τους: Από τη μια το ξανθό μαλλί μεταμορφώνεται σε κιτρινοπράσινο και από την άλλη το μαύρο οδηγείται σε κάτι που θυμίζει ξεπλυμένο καφέ.

 

Η λύση: «Το μυστικό για μην ξεθωριάσουν τα μαλλιά σου από τον ήλιο, το αλάτι της θάλασσας και το χλώριο είναι να βάψεις τα μαλλιά σου πριν φύγεις για διακοπές. Η βαφή λειτουργεί σαν make-up μαλλιών, γιατί δυναμώνει την τρίχα και την προστατεύει από τις φθορές, έτσι τα μαλλιά σου θα έχουν στυλ και θα δείχνουν περιποιημένα» επισημαίνει η Αθηνά Τζάνετ Κορώση.

«Όσον αφορά τη φροντίδα τους, θα πρέπει να χρησιμοποιείς αντηλιακά προϊόντα με φίλτρα UV, που προστατεύουν το χρώμα της βαφής, κοντίσιονερ χωρίς ξέβγαλμα και ενυδατικές μάσκες που αποτελούν τους φύλακες άγγελους των μαλλιών όλο το καλοκαίρι» τονίζει η ειδικός.

 

Νοτισμένα μαλλιά

Σίγουρα, καμιά γυναίκα δεν μπορεί να αποφύγει το μόνιμο ιδρώτα που δημιουργεί η θερμότητα του περιβάλλοντος και ο οποίος ξεκινά από το τριχωτό της κεφαλής και επεκτείνεται σε όλο το μήκος των μαλλιών, σχεδόν όλο το 24ωρο.

 

Η λύση: «Αν δε θέλεις να κυκλοφορείς διαρκώς στις διακοπές με μαλλιά υγρά, σαν να βγήκες από σκληρή προπόνηση, η μοναδική επιλογή σου είναι να επενδύσεις σε ένα ξηρό σαμπουάν το οποίο θα χρησιμοποιείς για όσες μέρες διαρκούν οι διακοπές σου» συμβουλεύει η Jessica J. Krant, μια επίσης κορυφαία δερματολόγος.

 

Πηγή: shape.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα