Πώς θα αντιμετωπίσετε σπυράκια, ιδρώτα, εγκαύματα, φουσκάλες

Έξυπνες λύσεις για τα προβλήματα ομορφιάς που μπορεί να προκύψουν όταν είσαι ανέμελη στις καλοκαιρινές σου αποδράσεις.

 

1. Σπυράκια παντού;

Πώς να προφυλαχθείς:

«Οι καυτές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στην ατμόσφαιρα αυτή την εποχή αυξάνουν την παραγωγή ουσιών στους σμηγματογόνους αδένες και σπρώχνουν ευκολότερα το υποδόριο λίπος που υπάρχει στο δέρμα προς την επιφάνεια» λέει η δερματολόγος Αργυρή Μάργκη Καπελλάρη. Συνδύασε αυτή τη συνθήκη με εφαρμοστά αθλητικά σουτιέν ή ένα κράνος ποδηλάτου και αρκετές ώρες ιδρώτα από τις δραστηριότητές σου μέσα στη φύση και έχεις την τέλεια συνταγή για να αποκτήσεις μόνιμα κλειστούς πόρους και έξτρα σπυράκια, παντού.

 

Για να διατηρήσεις το δέρμα σου καθαρό και προστατευμένο δοκίμασε να απολεπίζεσαι τρεις φορές την εβδομάδα με ένα ήπιο scrub ή κάποιο προϊόν καθαρισμού που περιέχει γλυκολικό ή σαλικυλικό οξύ.

Μια ακόμη καλύτερη συνήθεια: κάθε φορά που πίνεις νερό κατά τη διάρκεια της αθλητικής σου δραστηριότητας, κατάβρεχε με γενναίες δόσεις τις περιοχές του δέρματος που είναι επιρρεπείς στην ανάπτυξη σπιθουριών, όπως το κούτελο, η πλάτη ή το ντεκολτέ, για να μετριάσεις σημαντικά την εφίδρωση.

Απαράβατος κανόνας: μην ξεχνάς τη συστηματική χρήση ενυδατικής προσώπου. «Το νάτριο που παράγεται κατά την αφίδρωση ξεραίνει δραστικά την επιδερμίδα οδηγώντας τη σε εντονότερη εμφάνιση ακμής» λέει η δερματολόγος Αργυρή Μάργκη Καπελλάρη. Μια φόρμουλα με ελαφριά υφή αλλά πλούσια σε συστατικά που υδατώνουν βαθιά την επιδερμίδα θεωρείται ιδανική για τους καλοκαιρινούς μήνες δράσης.

Λύσε το πρόβλημα

Μετά την προπόνησή σου απαλλάξου από την εφίδρωση με ένα αντιβακτηριδιακό καθαριστικό που καταστέλλει τη δράση των μικροβιακών παραγόντων που προκαλούν στίγματα και σπυράκια. Συμπλήρωσε τη διαδικασία με ένα προϊόν που περιέχει σαλικυλικό οξύ το οποίο θα απλώσεις σε σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας.

 

2. Έγκαυμα

Πώς να προφυλαχθείς:

Αγάπησε το αντιηλιακό σου καλύτερα από τον εαυτό σου! Πριν βγεις έξω κάλυψε όλο το σώμα σου με δύο στρώσεις αντιηλιακού ευρέος φάσματος προστασίας, αδιάβροχου και με δείκτη SPF 30 ή και μεγαλύτερο. Ανανέωνέ το κάθε 2 ώρες ή και περισσότερο αν το χόμπι σου έχει να κάνει με θάλασσα ή πισίνα.

Αν έχεις μάθει να αποφεύγεις το αντιηλιακό προσώπου κατά τη διάρκεια μιας αθλητικής δραστηριότητας, επειδή στάζει μέσα στα μάτια σου, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια φόρμουλα σε μορφή στικ, και να περνάς με αυτό τη μύτη, το κούτελο και την περιοχή κάτω από τα μάτια αλλά και τα χείλη.

Λύσε το πρόβλημα

Νιώθεις ένα ελαφρύ κάψιμο στην πλάτη ή στους ώμους μετά τις δραστηριότητές σου και πηγαίνοντας σπίτι ανακαλύπτεις ότι έχεις καεί;

 

«Αν το δέρμα σου έχει γίνει ροζ και πονά, η πρώτη λύση είναι να απλώσεις μια αντιφλεγμονώδη κρέμα» λέει η δερματολόγος. Μετά προσπάθησε να κατευνάσεις τα συμπτώματα με δροσιστικό gel ή απλώς άπλωσε κομπρέσες με κρύο γάλα. «Το γάλα περιέχει δεκάδες συστατικά –ένα από αυτά είναι η πρωτεΐνη– τα οποία είναι εξαιρετικά ανακουφιστικά σε περιπτώσεις εγκαυμάτων» λέει η δερματολόγος.

Αν έχεις ήδη αρχίσει να ξεφλουδίζεις απόφυγε το…  τσιμπολόγημα. Τραβώντας μόνη σου, πρόωρα, το ξεραμένο δέρμα πιθανώς να καταλήξεις με μια ανώμαλη μελάγχρωση του δέρματός σου και, ίσως, μόνιμες ουλές και σημάδια.

3. Μαλλιά αφυδατωμένα και ξηρά

Πώς να προφυλαχθείς:

Οι μέρες που περνάς μέσα ή δίπλα στη θάλασσα και την πισίνα, όσο καλό κι αν κάνουν στην ψυχική διάθεσή σου αλλά και στο σώμα σου, τόσα προβλήματα δημιουργούν στα μαλλιά σου. «Το θαλασσινό αλάτι ή το χλώριο της πισίνας δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο» λέει η Αθηνά Τζάνετ Κορώση, hair stylist από την Koleston Wella, και εξηγεί: «Αυτοί οι δυο παράγοντες, σε συνδυασμό με τη θερμότητα που εκπέμπει ο ήλιος τους καλοκαιρινούς μήνες, ψήνουν –κυριολεκτικά– τις τρίχες των μαλλιών σου. Αφυδατώνονται, οξειδώνονται, οι UV ακτίνες εισέρχονται ευκολότερα, το χρώμα ξεθωριάζει και η συνολική εικόνα των μαλλιών σου μοιάζει αποκαρδιωτική».

 

Για να διατηρείς την υγρασία τους σε φυσιολογικά επίπεδα, χρησιμοποίησε ένα σαμπουάν πολύ πλούσιο σε ενυδατικούς παράγοντες, μαζί με το αντίστοιχο conditioner.

Πριν βγεις έξω για ακόμη μία εξόρμηση δράσης, ψέκασε τις τούφες σου με ένα προϊόν που περιέχει αντιηλιακά φίλτρα ώστε να θωρακίσεις τα μαλλιά σου από τις επικίνδυνες ακτίνες UV.

Λύσε το πρόβλημα

Δοκίμασε μία φορά την εβδομάδα να μαλακώνεις τις ξηρές, αφυδατωμένες άκρες σου με μάσκα βαθιάς δράσης. Εάν εξακολουθούν να μοιάζουν άτονα και διψασμένα, ρίξε μερικές επιπλέον δόσεις της μάσκας στα δάχτυλά σου και πέρνα με αυτά τις άκρες των μαλλιών σου ενώ είναι στεγνά.

 

4. Φουσκάλες στα πόδια

Πώς να προφυλαχθείς:

Για αρκετές αθλητικές γυναίκες καλοκαιρινή απόδραση δε σημαίνει κατ’ ανάγκη θάλασσα. Βουνά, λαγκάδια και ποτάμια αποτελούν ένα λατρεμένο πεδίο δράσης, που, ωστόσο, προϋποθέτει και πολλές ώρες πεζοπορίας ή ποδηλασίας μέσα σε κλειστά παπούτσια. Όμως, ακόμη και αν τα παπούτσια είναι υψηλής τεχνολογίας, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα εμφάνισης μιας επίπονης φουσκάλας στη φτέρνα ή άλλων ερεθισμών στα πέλματα και τα δάχτυλα των ποδιών.

 

Αμέσως μετά το καθημερινό μπάνιο πέρασε τα πόδια σου από τον αστράγαλο ως τα δάχτυλα μία κρέμα για πόδια με μαλακτικά, ενυδατικά και αναπλαστικά συστατικά, που απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας της φτέρνας, περιποιείται τους κάλους και τις σκληρύνσεις, ενυδατώνει το ξηρό, ευαίσθητο και απολεπισμένο δέρμα, ενώ παράλληλα προστατεύει από τους τραυματισμούς τους δέρματος και τον κίνδυνο μολύνσεων.

Για να μην εμφανιστούν φουσκάλες ή συγκάματα σε σημεία όπως το μέσα μέρος των μηρών, ρίξε λίγη πούδρα σώματος (ταλκ) ή, εναλλακτικά, άπλωσε λίγο από το ανθιδρωτικό σου στικ σ’ εκείνα τα σημεία.

Λύσε το πρόβλημα

Θεράπευσε άμεσα έναν ερεθισμό ή μια φουσκάλα τοποθετώντας ένα ειδικό patch για φουσκάλες για να αποφύγεις πιθανή μόλυνση. Τα επιθέματα αυτού του είδους δημιουργούν μια προστατευτική ασπίδα από τα βακτήρια μέχρις ότου το νέο δέρμα επουλώσει την πληγή. Αν αναγκαστείς να σπάσεις τη φουσκάλα ώστε να ανακουφιστείς από τον πόνο και να διευκολυνθείς στο περπάτημά σου, κάν’ το με μεγάλη προσοχή: πέρνα την περιοχή με οινόπνευμα και χρησιμοποίησε αποστειρωμένη βελόνα.

 

5. Ιδρώτας

Πώς να προφυλαχθείς:

Αν το προηγούμενο βράδυ ακούσεις τον καιρό και η πρόγνωση για την επόμενη μέρα (της εξόρμησής σου) είναι «ζέστη και αυξημένη υγρασία», χωρίς δεύτερη σκέψη κάνε ένα καλό μπάνιο πριν κοιμηθείς και άπλωσε στις μασχάλες σου ανθιδρωτικό. Μόλις ξυπνήσεις το πρωί άπλωσε άλλη μια δόση για να μεγιστοποιήσεις τα αποτελέσματα.

 

Shape Tip: Αν συνηθίζεις να ιδρώνεις υπερβολικά σε κάποια πολύ χαρακτηριστικά σημεία όπως ψηλά στους γλουτούς ή στο ντεκολτέ, μη διστάσεις να απλώσεις και γενναίες δόσεις ανθιδρωτικού και εκεί.

 

Διάβασε επίσης: Ιδρώνω πολύ, τι να κάνω; 7 τρόποι να νικήσεις τον ιδρώτα και να είσαι διαρκώς στεγνή!

 

Λύσε το πρόβλημα

Σκουπίζοντας συχνά με πετσέτα τα σημεία που τρέχουν σαν βρύση ή περνώντας τα με ταλκ βοηθάς αρκετά την κατάσταση επιβραδύνοντας την παραγωγή των ιδρωτοποιών αδένων. Κυρίως, όμως, αποφεύγεις να διασπείρονται και δυσάρεστες οσμές.

Αν, παρ’ όλα αυτά, το πρόβλημα είναι έντονο, κάνε το μυαλό σου να νικήσει τον ιδρώτα σου: σχημάτιζε μια νοερή εικόνα του εαυτού σου, γαλήνια και στεγνή. Σχεδόν αυτόματα οι καρδιακοί παλμοί σου θα πέσουν και η υπερβολική έκκριση ιδρώτα (η οποία συνδέεται και με την οργανική υπερδιέγερση) θα μετριαστεί σημαντικά.

 

 

Πηγή: shape.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα