Τα μυστικά για να φύγουν οι κάλοι από τα πόδια

Τα μυστικά για να φύγουν οι κάλοι από τα πόδια

Όταν τα οστά του ποδιού τρίβονται λόγω πίεσης στο παπούτσι, δημιουργούνται αρχικά φουσκάλες, που με τον καιρό σκληραίνουν σχηματίζοντας κάλους (κυρίως στα δάχτυλα ή γύρω από αυτά) και τοπικές σκληρύνσεις (στα πέλματα). Στην ουσία πρόκειται για τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας που δεν απομακρύνθηκαν έγκαιρα και τα οποία σταδιακά μετατράπηκαν σε αντιαισθητικά εξογκώματα.

Τι να προσέξεις

Οι αιτίες που προκαλούν σκληρύνσεις διαχωρίζονται σε δύο:

Η επαφή με σκληρές επιφάνειες αναγκάζει το σώμα να δημιουργήσει κάτι σαν «δεύτερο» δέρμα, προκειμένου να προστατευτεί από την πίεση.

Τα στενά παπούτσια, ιδιαίτερα τα ψηλοτάκουνα, προκαλούν τη δημιουργία κάλων στα δάχτυλα και σκληρύνσεων στα πέλματα από την έντονη τριβή.

Πώς φεύγουν οι κάλοι από τα πόδια; Απλές πρακτικές συμβουλές

Προστάτεψε τα πόδια σου από την τριβή, φορώντας βαμβακερές κάλτσες καθώς είναι ανεκτές από την επιδερμίδα σου. Μπορείς ακόμη να προσθέσεις στα υποδήματά σου ειδικούς πάτους που κόβονται ακριβώς στο νούμερο του πέλματός σου.

Μην ξεχνάς να τρίβεις και να απομακρύνεις τις σκληρές επιφάνειες με ελαφρόπετρα. Ωστόσο δε θεωρείται απαραίτητο να αφαιρέσεις τους κάλους σου τελείως εφόσον δε σε ενοχλούν. Για καλύτερο αποτέλεσμα δοκίμασε την κρέμα ποδιών Compeed και τα αυτοκόλλητα επιθέματα για κάλους και χόνδρους της Hansaplast.

Μην αφαιρείς ποτέ τις σκληρές επιφάνειες με ξυραφάκι και μην επιτρέψεις ούτε στην πεντικιουρίστα σου να το κάνει. Επίσης, δώσε προσοχή στα φαρμακευτικά προϊόντα που αφαιρούν τους κάλους, γιατί περιέχουν ισχυρά οξέα τα οποία πιθανόν να προξενήσουν εγκαύματα στο υγιές δέρμα.

Αν οι κάλοι σού προκαλούν πόνο, επισκέψου έναν ποδίατρο. Αυτός θα περιποιηθεί με προσοχή τα ταλαιπωρημένα πόδια σου και μπορεί επίσης να σχεδιάσει πάτους ειδικά για εσένα, οι οποίοι θα απορροφούν την πίεση από τις ερεθισμένες περιοχές. Σε πιο βαριές περιπτώσεις θα αποτυπώσει το πρόβλημα σε ακτινογραφίες ώστε να εντοπίσει τα αίτια και θα συζητήσει μαζί σου το ενδεχόμενο μιας πιθανής επέμβασης.

Η συμβουλή του ειδικού

«Εάν οι φουσκάλες ή οι κάλοι δημιουργούν πολλή πίεση σε διάφορα σημεία του ποδιού, πιθανόν να προκαλέσουν φλεγμονή ή ανοιχτές πληγές οι οποίες μολύνονται εύκολα. Αυτή χαρακτηρίζεται ως συνηθισμένη κατάσταση σε όσους πάσχουν από διαβήτη ή αντιμετωπίζουν κυκλοφορικό πρόβλημα, αλλά δεν αποκλείεται να εμφανιστεί και σε υγιείς ανθρώπους», εξηγεί ο ποδίατρος, ο οποίος συστήνει να μη φοράμε συνέχεια στενά ή μη ανατομικά υποδήματα, προτείνοντας την τακτική εναλλαγή ανάμεσα σε ψηλοτάκουνα και φλατ παπούτσια. «Τα πόδια σου αλλάζουν σχήμα, κυρίως με την εγκυμοσύνη, γι’ αυτό μην ξεχνάς να ελέγχεις το νούμερό σου από καιρού εις καιρόν» εξηγεί και συμπληρώνει: «Το σωστό νούμερο παπουτσιού αποτελεί το πρώτο βήμα για τη διατήρηση των υγιών ποδιών».

 

Πηγή: shape.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα