Μάκης Τριανταφυλλόπουλος: Ο κορονοϊός αντιμετωπίζεται, η μ@λ@κία ποτέ

Τελικά ο χειρότερος εχθρός είναι ο εαυτός μας. Ιστορικά διαπιστωμένη ασθένεια εδώ και αιώνες γι΄ αυτόν τον λαό. Σχεδόν ανίατη, η οποία καθίσταται ταυτοχρόνως και ακαταμάχητη εξαιτίας του πολιτικού και ενίοτε επιστημονικού προσωπικού της.

Ξεσπάει η επιδημία του κορονοϊού. Σε διάστημα ελάχιστου χρόνου, εκ του αποτελέσματος, είναι φανερό ότι τείνει να εξελιχθεί σε πανδημία. Άγνωστο τι θα ακολουθήσει, συγκρατημένοι οι ειδικοί, στην Ιταλία επικρατεί μία χαοτική κατάσταση, οι Έλληνες όμως ασυγκράτητοι.

Ότι είναι ο λαός και οι πολιτικοί του. Έτσι είμαστε, αυτοί μας αξίζουν. Τι νόημα έχει, κύριοι, να κλείνουν 34 σχολεία και τα υπόλοιπα να μένουν ανοικτά; Εξηγήστε μας με ποια λογική συμβαίνει αυτό, όταν γύρω από το σχολείο που έκλεισε, σε απόσταση 100 μέτρων, υπάρχουν άλλα δύο των οποίων οι μαθητές έχουν καθημερινή επικοινωνία;

Περιμένετε το πρώτο κρούσμα; Δεν πήρατε κανένα μάθημα από όσα συμβαίνουν σε γειτονικές χώρες; Όταν διαπιστωθεί το πρώτο περιστατικό, ο ιός θα έχει περάσει σε ολόκληρη ομάδα ανθρώπων, συμμαθητών, φίλων, γονέων, συγγενών.

Τα σχολεία και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα εν γένει αποτελούν βασικές εστίες μόλυνσης σε τέτοιες περιπτώσεις και μη μου πείτε ότι παρακολουθείτε στενά την εξέλιξη της νόσου γιατί θα βάλω τα γέλια. Αφενός σε μία χώρα με κουτσό σύστημα περίθαλψης κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο, αφετέρου για δύο περιστατικά πέρα για πέρα σοβαρά, την Ιταλική Σχολή στο κέντρο της Αθήνας και το δημοτικό σχολείο στον Διόνυσο, ενημερωθήκατε από το ρεπορτάζ της «Ζούγκλας» για να προχωρήσετε στις πρέπουσες ενέργειες.

Γνωρίζετε επίσης ότι σημαντικότερο από όλα είναι η πρόληψη. Να περάσει σταδιακά ο ιός στον πληθυσμό, γιατί το μαζικά είναι καταστροφή. Τι περιμένετε, λοιπόν; Να στοιβάζονται οι ασθενείς σε καταυλισμούς και hot spots κορονοϊού για να λειτουργήσετε;

Οι Έλληνες δεν είναι πειθαρχημένος λαός, αυτό δεν το ψάχνουμε πλέον ούτε προσπαθούμε να το αναλύσουμε, είναι διαπιστωμένο. Λες σε άλλους λαούς «θα μείνετε μέσα» και υπακούν αμέσως. Λες στον Έλληνα «μείνε μέσα» και ξεχύνεται στους δρόμους. Το θεωρεί σχεδόν επαναστατικό να σέρνεται μαζί με τον κορωνοϊό στα πεζοδρόμια και τις καφετέριες.

Αργήσατε να κλείσετε τα γήπεδα, τους κινηματογράφους, τα θέατρα, τους μαζικούς χώρους εστίασης, τα δικαστήρια, ναι αυτά και μη μου πείτε ότι δεν μπορεί να διακοπεί προς στιγμήν η απόδοση δικαιοσύνης γιατί θα ξαναγελάσω. Είναι διακεκομμένη εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ουσιαστικά και τυπικά. Όταν περιμένεις δέκα χρόνια να εκδικαστεί μία υπόθεσή σου, δεν είναι τραγικό να χάσεις άλλον έναν μήνα.

Βγείτε στους δρόμους τα βράδια να δείτε τους ανθρώπους στοιβαγμένους, τον έναν πάνω στον άλλον, μέσα σε κλαμπ, καφετέριες, μπαράκια. Από την κόψη του σπαθιού την τρομερή. Ελλαδάρα αθάνατη.

Βγάλτε απαγορευτικό. Αργότερα τέτοια μέτρα δεν θα αποδίδουν. Το κατόπιν εορτής μνημόσυνο της ελληνικής νοοτροπίας πρέπει να λάβει τέλος. Εξηγήστε τους ότι με την άνοδο της θερμοκρασίας μπορεί να γλιτώσουμε από την επέλαση του κορωνοϊού και τότε στους ανοικτούς χώρους όλα θα είναι πιο ευχάριστα.

Εάν πάλι αδυνατείτε να συνεννοηθείτε μαζί τους, κι αυτό το καταλαβαίνω, είναι δύσκολο να το επικοινωνήσετε, επιβάλετε δραστικά μέτρα.

Όταν ο κορονοϊός ταξιδεύει με την ταχύτητα του φωτός, εσείς επιλέγετε την ατμομηχανή ως μέσον! Μα δε γίνεται έτσι, δεν είναι δυνατόν. Στο τέλος του αφηγήματος εμείς θα υποφέρουμε κι εσείς θα εισπράττετε το γιούχα, όπου το κόστος του θα είναι η ποιότητα της ζωής μας και όχι η πολιτική σας ταλαιπωρία.

Έχει διαπιστωθεί και ένας υφέρπων ρατσισμός, να απομονώνονται και να στιγματίζονται οι συνάνθρωποί μας που πάσχουν. Δακτυλοδεικτούμενοι στη γειτονιά, εάν νόσησε ένας στην οικογένεια. Αυτό το συναίσθημα οφείλετε με κατάλληλα μηνύματα να το εξαλείψετε, γιατί θα εξελιχθεί σε τεράστιο εμπόδιο για την αντιμετώπιση της νόσου.

Οι ασθενείς κρατούν επτασφράγιστο μυστικό το σύμπτωμα για να μη στιγματιστούν, να μην μπουν σε καραντίνα, να μη χάσουν τα παιδιά τους το σχολείο, να μην πει ο γείτονας «κοίτα τον βρομιάρη, δεν πήρε μέτρα», ναι, έτσι όπως το ακούτε, αυτό συμβαίνει σήμερα γύρω μας και κάποιοι από εσάς απομονωμένοι μεταξύ Ρηγίλλης, Ηρώδου Αττικού και Βουλής δεν το αντιλαμβάνεστε! Οφείλετε να στείλετε ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι σε τέτοιες περιπτώσεις η πρόληψη είναι η λύση και το μήνυμα δεν έχει αποστολέα όταν διατηρείτε τις εστίες μόλυνσης ανοικτές και προσπαθείτε με άτολμα μέτρα, βλέποντας και κάνοντας δηλαδή, να αντιμετωπίσετε σταδιακά το πρόβλημα.

Ήρεμα και ψύχραιμα πάνω απ’ όλα. Συντεταγμένα με μέτρα ουσιαστικά και όχι με ημίμετρα.

Τέλος είναι και η ανευθυνότητα των ταγών. Με τις απόψεις της λοιμωξιολόγου Γιαμαρέλου και της βουλευτού Ράπτη μειδιά η Ευρώπη. Τόσο επικίνδυνες θεοκρατικές απόψεις ούτε στο Ιράν του Χομεϊνί δεν μπορείς να απολαύσεις.

Η πίστη, κυρίες μου, είναι προσωπική υπόθεση του κάθε ανθρώπου. Δεν μπορεί να αποτελεί διαφημιστικό διάλειμμα του ψυχικού σας κόσμου, διαταραγμένου ή μη, όταν φέρετε θεσμική ιδιότητα. Κρατήστε τις απόψεις για τον εαυτό σας, αλλά να ξέρετε ότι εάν τις διατυπώνατε σε ευρωπαϊκή χώρα με την άνεση που τις διατυπώσατε εδώ, εν μέσω επιδημίας, θα είχατε… τραβήγματα. Χριστιανοί είμαστε και εμείς και μάλιστα αρκετοί εξ ημών ουχί αθεολόγητοι, αλλά δεν βγάλαμε την πραμάτεια μας στην αγορά με τόσο επικίνδυνο τρόπο. Ούτε λοιδορήσαμε τους συνανθρώπους μας που επισκέφθηκαν τους Αγίους Τόπους, αλλά η Θεία Χάρις δεν τους έκανε τη χάρη και νόσησαν άπαντες. Όλοι άπιστοι ήταν οι χριστιανοί; Αστειότητες.

Επιμύθιο: Η μαλακία σε αυτόν τον τόπο, εκτός από ακαταμάχητη, είναι και επικίνδυνη. Περισσότερο από όλους τους κορωνοϊούς του πλανήτη...

zougla.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα