Απίθανη γκάφα on air στην ΕΡΤ: Ποιους νίκησαν οι Αθηναίοι στη Μάχη του Μαραθώνα;

Απίθανη γκάφα on air στην ΕΡΤ: Ποιους νίκησαν οι Αθηναίοι στη Μάχη του Μαραθώνα;

Σε μια απίθανη γκάφα υπέπεσε ο παρουσιαστής της ΕΡΤ που μετέδιδε τον 36ο Μαραθώνιο της Αθήνας.

Κάνοντας μια αναδρομή στην ιστορία του Μαραθωνίου, αρχικά ανέφερε πως η μάχη του Μαραθώνα έγινε το 491 π.Χ για να το διορθώσει ευθύς αμέσως.

Και έσπευσε αμέσως να… ενημερώσει ότι στην ιστορική αυτή μάχη οι Αθηναίοι κέρδισαν τους... Σπαρτιάτες, κι όχι τους Πέρσες.

Για την ιστορία, η Μάχη του Μαραθώνα (αρχαία ελληνικά Μάχη τοῦ Μαραθῶνος), που διεξήχθη τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο του 490 π.Χ, αποτελεί σύγκρουση μεταξύ των Ελλήνων (Αθηναίοι και Πλαταιείς) και των Περσών, κατά την πρώτη εισβολή των Περσών στην Ελλάδα.

Μετά την αποτυχία της Ιωνικής Επανάστασης, ο Δαρείος συγκέντρωσε μεγάλη δύναμη για να εκδικηθεί την Αθήνα και την Ερέτρια, οι οποίες είχαν βοηθήσει τους Ίωνες, κατά την Ιωνική Επανάσταση.

Το 492 π.Χ, έστειλε δύναμη, υπό την ηγεσία του Μαρδόνιου, αλλά ο περσικός στόλος καταστράφηκε από τρικυμία παραπλέοντας τον Άθω.

Τελικά το 490 π.Χ., υπό τη διοίκηση του Δάτη και του Αρταφέρνη, ο περσικός στρατός κατέλαβε τις Κυκλάδες, κατέστρεψε την Ερέτρια και στρατοπέδευσε στον Μαραθώνα, όπου τους αντιμετώπισε δύναμη Αθηναίων και Πλαταιέων.

Η μάχη έληξε με αποφασιστική νίκη των Ελλήνων - που οφειλόταν στη στρατιωτική ιδιοφυΐα του Μιλτιάδη - και οι Πέρσες αναγκάσθηκαν να φύγουν στην Ασία.

Κατά τους σύγχρονους ιστορικούς και μελετητές, η Μάχη του Μαραθώνα αποτελεί μια από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία της ανθρωπότητας.

cnn

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα