Εξηγήσεις ζητά από την κυβέρνηση η Κομισιόν για τις τηλεοπτικές άδειες

Επιστολή - έγκληση προς την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τους νομικούς χειρισμούς των Ν. Παππά και Χρ. Σπίρτζη για χειραγώγηση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και τη διαχείριση του τηλεοπτικού φάσματος απέστειλε ο αρμόδιος κοινοτικός Επίτροπος Γκ. Έντινκερ στην ελληνική κυβέρνηση.

Η επιστολή, που αποκαλύπτει η «Καθημερινή», θέτει ουσιαστικά την Ελλάδα στον προθάλαμο της παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ενώ θεωρείται ενδεικτική προθέσεων της Κομισιόν και για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών.

Στην επιστολή της η Κομισιόν εγείρει σειρά ενστάσεων και καλεί την κυβέρνηση να δώσει το ταχύτερο δυνατόν εξηγήσεις καθώς η Επιτροπή έχει εδραία άποψη πως με τις νομικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης:

- επιχειρείται η χειραγώγηση της ανεξάρτητης αρχής που ρυθμίζει την τηλεοπτική αγορά, κάτι που αντιβαίνει ευθέως στα κοινοτικά δεδομένα

- Αμφισβητείται η δημοπράτηση του φάσματος που ανατέθηκε στη Digea

- Επιχειρείται η συγκέντρωσή εξουσιών και κανονιστικών αρμοδιοτήτων στα χέρια κυβερνητικών στελεχών αντί των ανεξάρτητων αρχών που προβλέπει το Σύνταγμα.

Στην ίδια επιστολή, η κυβέρνηση καλείται σε αυστηρό τόνο να απαντήσει άμεσα γιατί δεν αξιοποιήθηκε ευρύτερα το τηλεοπτικό φάσμα ενώ εμφανώς δηλώνεται ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί κατατείνουν στο να ωφελήσουν τον κρατικό φορέα ραδιοτηλεόρασης (ΕΡΤ).

Η επιστολή του Επιτρόπου Εντιγκερ αποτελεί ουσιαστικά απάντηση σε επιστολή που ειχε στείλει, προ μηνός, ο κ. Νίκος Παππάς, το περιεχόμενο της οποίας, εκ του αποτελέσματος κρίνεται, οτι δεν ικανοποίησε τα κοινοτικά όργανα. Αξιζει να σημειωθεί οτι ο κ. Παππάς διαβεβαίωνε ότι ολη η διαχείριση εκ μέρους της κυβέρνησης θα γίνει με σεβασμό στην κοινοτική νομοθεσία και πρακτική...
Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο

Νομοσχέδιο για τη λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας διάθεσης διαφημιστικού τηλεοπτικού χρόνου έθεσε σε διαδικασία διαβούλευσης ο Υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς με στόχο την θέσπιση ξεκάθαρων κανόνων σε έναν ακόμη χώρο που ταλανίζεται από αδιαφάνεια, προνομιακές σχέσεις και αποκλεισμούς.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα διάθεσης διαφημιστικού τηλεοπτικού χρόνου θα λειτουργήσει ως ένα «χρηματιστήριο», μέσω του οποίου κάθε ενδιαφερόμενος θα έχει πρόσβαση στη συγκεκριμένη αγορά με τον πλέον διαφανή τρόπο.

Στο σύστημα θα συμμετάσχουν τα τέσσερα ιδιωτικά κανάλια που θα προκύψουν από τον εν εξελίξει διαγωνισμό, καθώς και αυτά της ΕΡΤ και όλες οι συναλλαγές που θα αφορούν στον διαφημιστικό τηλεοπτικό τους χρόνο θα γίνονται στο φως.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα κανάλια θα μπορούν να διαπραγματευθούν τις τιμές πώλησης του τηλεοπτικού τους χρόνου όπως επιθυμούν, ορίζοντας τις τιμές εκκίνησης και προχωρώντας στις συναλλαγές με τους ενδιαφερόμενους που θα προσφέρουν την υψηλότερη τιμή.

Με αυτό τον τρόπο, θα αφαιρεθεί η δυνατότητα των media shops ή των μεγάλων χορηγών να κατευθύνουν τη διαφήμιση στα ΜΜΕ που τους παρέχουν τη μεγαλύτερη επιβράβευση.

Τα διαφημιστικά κονδύλια θα κατευθύνονται, πλέον, στα media που προσφέρουν την καλύτερη σχέση τιμής/απόδοσης και ο διαφημιστικός χρόνος στον διαφημιζόμενο που θα προσφέρει την υψηλότερη τιμή. Με τον τρόπο αυτό, θα καταργηθεί η υφιστάμενη μεγάλη στρέβλωση της αγοράς, με τις επιστροφές, τα πιστωτικά σημειώματα, τις απαιτήσεις για τεράστιες πιστώσεις εκ μέρους των ΜΜΕ και τις καθυστερήσεις πληρωμών εκ μέρους ορισμένων media shops. Θα εξαφανιστούν οι θολές διαπραγματεύσεις και, στη θέση τους, θα οικοδομηθούν σχέσεις εμπιστοσύνης, αφού η συμμετοχή στο ηλεκτρονικό σύστημα διάθεσης διαφημιστικού χρόνου θα ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο επισφάλειας των συναλλαγών.

Σε πρώτη φάση, στο σύστημα θα ενταχθούν τα τέσσερα ιδιωτικά κανάλια που θα προκύψουν από το διαγωνισμό αδειοδότησης, καθώς και τα κανάλια της ΕΡΤ, δεδομένου ότι αυτά απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος της διαφημιστικής δαπάνης. Σε δεύτερο χρόνο θα εξετασθεί η προοπτική ένταξης επιπλέον ΜΜΕ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Όπως λένε κυβερνητικές πηγές, στόχος της πρωτοβουλίας είναι η καταπολέμηση της νόθευσης του ανταγωνισμού και της φοροδιαφυγής, χωρίς κανενός είδους παρέμβαση στην ελευθερία των ΜΜΕ να προσδιορίζουν τις τιμές και να συμβάλλονται με τους διαφημιζόμενους.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα απλοποιήσει τη διαδικασία τιμολόγησης και έκδοσης παραστατικών, ενώ θα παράσχει άμεση πρόσβαση στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με προφανή το θετικό φορολογικό αντίκτυπο. Επίσης, θα διευκολυνθεί η αποτελεσματικότερη εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών, των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων και ιδιαίτερα των ανηλίκων (για παράδειγμα, η τήρηση των διατάξεων σχετικά με το χρόνο προβολής διαφημίσεων που απευθύνονται σε παιδιά).

Το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο έρχεται να καταργήσει τη σχετική ρύθμιση της κυβέρνησης Σαμαρά, η οποία μέσω της τροπολογίας Σταμάτη –που κατατέθηκε αρχές Αυγούστου, στα θερινά τμήματα της Βουλής, χωρίς διαβούλευση και χωρίς έκθεση του γενικού Λογιστηρίου του Κράτους- οδηγούσε de facto στο βίαιο κλείσιμο επιχειρήσεων, ορισμένες από τις οποίες διαθέτουν υψηλή τεχνογνωσία στον τομέα της διαφήμισης και του media planning, προς όφελος των καναλαρχών.

Η διαβούλευση επί του νομοσχεδίου θα ολοκληρωθεί στην Παρασκευή 15 Ιουλίου και, στο πλαίσιο της, θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με τους εμπλεκόμενους συλλογικούς φορείς. Η μετάβαση στο νέο τρόπο διάθεσης του διαφημιστικού τηλεοπτικού χρόνου θα υλοποιηθεί με ομαλό τρόπο και σε βάθος 6μήνου. Αμεσα, με νομοθετική ρύθμιση, θα παραταθεί για ένα τρίμηνο το ισχύον καθεστώς τιμολόγησης των διαφημίσεων.
euro2day

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα