Η Ευρώπη ενημέρωσε για επικίνδυνο ταψί φούρνου που περιέχει κοβάλτιο

Η Ευρώπη ενημέρωσε για επικίνδυνο ταψί φούρνου που περιέχει κοβάλτιο

Καρκινογόνο ταψί που πωλείται ακόμα και στο LAFAYETTE, ανακλήθηκε στη Γαλλία, η οποία προειδοποίησε την Ευρώπη μέσω της πλατφόρμας RASFF, για σοβαρό κίνδυνο για την υγεία όσων των χρησιμοποιούν. Πρόκειται για μεταλλικό ταψί για ηλεκτρικό φούρνο προέλευσης Κίνας στο οποίο διαπιστώθηκε μετανάστευση κοβαλτίου στα τρόφιμα. Το κοβάλτιο στις τροφές ενέχει σoβαρό κίνδυνο δηλητηρίασης.

Το ταψί πωλείται και στη Γερμανία, ενώ έχει ήδη ανακληθεί από 48 καταστήματα της Γαλλίας. Στο ταψί εντοπίστηκε ποσότητα κοβαλτίου 0,057 mg/kg με ανώτατο όριο τα 0,02 mg/kg. Μπορείτε να δείτε το ταψί εδώ.

Το ταψί που ανακλήθηκε λόγω μετανάστευσης βαρέων μετάλλων

Σύμφωνα με έρευνα του ΑΠΘ,  για τον κίνδυνο από τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα στην πλειοψηφία (67,14%) των ειδοποιήσεων στο RASFF εμπλέκεται η Κίνα ως χώρα προέλευσης. Σχεδόν όλες οι κοινοποιήσεις απόρριψης συνόρων εμπλέκουν την Κίνα ως χώρα προέλευσης (94,49%), είτε άμεσα (“από την Κίνα”) στο 89,32% είτε έμμεσα (“από την Κίνα, μέσω” άλλης χώρας) στο 10,67%. Αυτός ο έμμεσος τρόπος ειδοποίησης της Κίνας ως χώρας προέλευσης είναι ένα σημαντικό εύρημα, αφού προφανώς επισημαίνει ότι η ελαττωματική αποστολή είχε ήδη εισέλθει στην ΕΕ από τη χώρα προέλευσης (δηλαδή την Κίνα) μέσω άλλου κράτους μέλους της ΕΕ (που είχε λειτουργήσει ως το πρώτο σημείο εισόδου στην αγορά της ΕΕ).

Το κοβάλτιο είναι ένα στοιχείο που δεν βρίσκεται εύκολα σε ελεύθερη μορφή στο περιβάλλον, αλλά είναι γνωστό ότι εισάγεται στην τροφική αλυσίδα λόγω της απορρόφησής του από τα φυτά με τη μορφή λιπασμάτων και βιομηχανικών ρύπων. Η έκθεση στο κοβάλτιο μπορεί να προκαλέσει βλάβη στις αναπνευστικές οδούς και στους πνεύμονες, την καρδιά και τον θυρεοειδή. Αν και η τοξικότητα ενός μετάλλου εξαρτάται από την ποσότητα που προσλαμβάνεται, η χρόνια έκθεση σε ορισμένα μέταλλα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές τοξικές επιδράσεις, ακόμη και σε χαμηλές ποσότητες. 

Το θέμα της μετανάστευσης υλικών από τα μαγειρικά σκεύη στα τρόφιμα είναι ένα από τα κύρια προβλήματα των καταναλωτών και ποια μαγειρικά σκεύη είναι κατάλληλα για μαγείρεμα αποτελεί πρόκληση. Μελέτες έχουν δείξει ότι η απελευθέρωση βαρέων μετάλλων αυξάνεται σε παλιά δοχεία λόγω συχνής χρήσης και ζημιάς ή τριβής. Από την άλλη, ο χρόνος μαγειρέματος έχει σημαντική σχέση με την απελευθέρωση μετάλλων στα τρόφιμα, ειδικά στα παλιά μαγειρικά σκεύη.  Επομένως, η χρήση μαγειρικών σκευών υψηλού κινδύνου που έχουν υποστεί ζημιά θα πρέπει να περιοριστεί.

Πηγή: cibum.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα