Πέντε φλιτζάνια την ημέρα από ένα ζεστό ρόφημα ρίχνουν τη χοληστερίνη και αποτρέπουν την άνοια

Πέντε φλιτζάνια την ημέρα από ένα ζεστό ρόφημα ρίχνουν τη χοληστερίνη και αποτρέπουν την άνοια

Οι επιστήμονες αναφέρονται συχνά στη νέα γενιά ως γενιά που δεν πίνει νερό. Αντ’ αυτού, απολαμβάνει πάντα ένα ζεστό ρόφημα. Θέλοντας, λοιπόν, να εντοπίσουν πιθανούς κινδύνους ή οφέλη για την υγεία από αυτή τη συνήθεια των σύγχρονων αννθρώπων, κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να υπάρχουν σαφή πλεονεκτήματα όσον αφορά την άνοια, την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερίνη.

Για παράδειγμα, σε μια μελέτη σε άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών, όσοι απολάμβαναν περισσότερα από πέντε φλιτζάνια από ένα συγκεκριμένο ζεστό ρόφημα την ημέρα, αποδείχθηκε ότι είχαν περισσότερη εστίαση και σταθερή διάρκεια προσοχής. Η έρευνα του Πανεπιστημίου του Newcastle διαπίστωσε επίσης ότι επέδειξαν καλύτερες ψυχοκινητικές δεξιότητες -που συνδέουν τον εγκέφαλο και την κίνηση.

Ποιο είναι το ζεστό ρόφημα και ποια τα οφέλη του για την υγεία

Συγκεκριμένα, όσοι έπιναν τσάι έδειξαν επίσης καλύτερη ακρίβεια και ταχύτητα αντίδρασης. Αυτές οι δεξιότητες θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε καθημερινές δραστηριότητες όπως η οδήγηση, το ράψιμο και η ολοκλήρωση ενός παζλ. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι το τσάι έχει οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερίνης και μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

«Το παραδοσιακό τσάι περιέχει αντιοξειδωτικά και προσφέρει οφέλη για την υγεία, όπως η πρόληψη του καρκίνου και η μείωση της χοληστερίνης», υπογραμμίζει η κλινική διαιτολόγος Lisa Andrews, ιδιοκτήτρια του Sound Bites Nutrition. «Εξαιτίας αυτού, μπορεί να είναι μια υγιεινή προσθήκη στις περισσότερες δίαιτες», συμπληρώνει.

Όσον αφορά τη βελτίωση του εγκεφάλου, ο ερευνητής Δρ Edward Okello στο Ερευνητικό Κέντρο Ανθρώπινης Διατροφής του Πανεπιστημίου του Newcastle δεν μπορούσε να είναι σίγουρος αν ήταν το ίδιο το ρόφημα ή η ρουτίνα παρασκευής του αυτό που έκανε τη διαφορά στη λειτουργία του εγκεφάλου των ηλικιωμένων.

«Οι δεξιότητες που βλέπουμε να διατηρούνται σε αυτή την ομάδα των πολύ ηλικιωμένων μπορεί να μην οφείλονται μόνο στις ενώσεις που υπάρχουν στο τσάι, αλλά μπορεί επίσης να είναι και η τελετουργία της παρασκευής ενός τσαγιού ή μια συζήτηση με αφορμή ένα φλιτζάνι τσάι που είναι εξίσου σημαντικά», ανέφερε.

Το «ρόφημα της ευεξίας» που μειώνει την χοληστερίνη, την πίεση και τη φλεγμονή – Προστατεύει από λοιμώξεις και αλλεργίες

Πώς διεξήχθη η μελέτη για τα οφέλη του τσαγιού για την υγεία

Οι ερευνητές μελέτησαν τις συνήθειες κατανάλωσης τσαγιού ατόμων άνω των 85 ετών που ζούσαν στο σπίτι τους ή σε κατάλυμα ηλικιωμένων και διαπίστωσαν ότι όσοι έπιναν περισσότερα από πέντε φλιτζάνια τσάι την ημέρα –με ή χωρίς γάλα– είχαν καλύτερες επιδόσεις σε ορισμένα γνωστικά τεστ.

Χρησιμοποίησαν δεδομένα από την εμβληματική μελέτη Newcastle 85+ στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 1.000 άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών από το Newcastle και το North Tyneside. Ξεκινώντας από το 2006, οι μελέτες συνεχίζονται μέχρι σήμερα με περίπου 200 συμμετέχοντες που κοντεύουν τα 100 χρόνια ζωής.

Οι ερευνητές συλλέγουν πληροφορίες επισκεπτόμενοι τους συμμετέχοντες στα σπίτια τους για να ολοκληρώσουν μια αξιολόγηση υγείας που αποτελείται από ερωτηματολόγια, μετρήσεις, δοκιμασίες λειτουργίας και εξέταση αίματος. Εξετάζοντας την κατανάλωση μαύρου τσαγιού, Camellia sinensis, οι ερευνητές έψαχναν για αποδείξεις ότι προστατεύει από τη γνωστική έκπτωση.

Διαπίστωσαν ότι η υψηλότερη κατανάλωση τσαγιού συνδέθηκε με σημαντικά καλύτερες δεξιότητες προσοχής και ψυχοκινητική ταχύτητα σε σύνθετες εργασίες. Αλλά δεν βρήκαν καμία σχέση μεταξύ της κατανάλωσης τσαγιού και των συνολικών μετρήσεων της μνήμης ή της απόδοσης σε απλές εργασίες ταχύτητας.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι τα ευρήματα σημαίνουν ότι το μαύρο τσάι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη για τους πολύ ηλικιωμένους σε οποιαδήποτε δίαιτα που στοχεύει στη βελτίωση της προσοχής και της ψυχοκινητικής ταχύτητας. «Γνωρίζουμε πλέον ότι η απόλαυση ενός φλιτζανιού τσαγιού ξεδιψάει και έχει οφέλη για την προσοχή στους άνω των 85», τόνισε ο Δρ. Okello.

Ο γκουρού της διατροφής και της ευημερίας Δρ. Michael Mosley,  είχε βρει πολλά οφέλη στο ταπεινό τσάι. Μια μελέτη, μάλιστα, τόνισε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν πάνω από τρία φλιτζάνια τσάι την ημέρα είχαν σχεδόν το ένα τρίτο λιγότερες πιθανότητες να έχουν κατάγματα οστών σε σύγκριση με εκείνες που έπιναν ένα φλιτζάνι ή λιγότερο κάθε εβδομάδα.

Το αρχαίο ρόφημα που καταπολεμά τον διαβήτη και προστατεύει την καρδιά

Τέλος, το τσάι είναι πλούσιο σε ένα αμινοξύ που ονομάζεται L-θεανίνη, που φημίζεται για τις ιδιότητες μείωσης του στρες. «Η L-θεανίνη είναι ένα βιοδραστικό αμινοξύ που φαίνεται να κάνει το τσάι ιδιαίτερα καλό για την ανακούφιση του στρες. Σε δοκιμές, οι εθελοντές παρήγαγαν λιγότερη από την ορμόνη του στρες κορτιζόλη και ανέφεραν ότι ένιωθαν πιο χαλαροί μετά από ένα ρόφημα που περιείχε L-θεανίνη σε σύγκριση με ένα ρόφημα που δεν περιείχε», είχε εξηγήσει ο Δρ. Mosley.

Πηγή: oloygeia.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα