Οι παθήσεις που οδηγούν σε αύξηση του βάρους και δυσκολεύουν την απώλεια κιλών

Οι παθήσεις που οδηγούν σε αύξηση του βάρους και δυσκολεύουν την απώλεια κιλών

Για την αύξηση του βάρους μερικές φορές, δεν φταίει μόνο η κατανάλωση περισσότερων θερμίδων. Κάποιοι άνθρωποι δυσκολεύονται να χάσουν βάρος ακόμα και στα πλαίσια μίας πιο ισορροπημένης διατροφής και πιο εντατικής φυσικής άσκησης.

Yπάρχουν πολλοί παράγοντες που μαζί με ορισμένες παθολογικές καταστάσεις μπορεί να δρουν ανασταλτικά στην απώλεια κιλών, όπως ορισμένες ασθένειες. Πριν ρίξουμε όλο το φταίξιμο στον εαυτό μας και στραφούμε σε μια εξαντλητική δίαιτα που θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά, είναι καλό να εξερευνήσουμε την βαθύτερη αιτία της αύξησης του βάρους μας.

Σύμφωνα με την Βιοχημικό Φλώρα Γιατρά υπάρχουν αρκετές ασθένειες που μπορεί να προκαλέσουν αύξηση βάρους. Ωστόσο με τη σωστή ιατρική και διατροφολογική καθοδήγηση η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους θα γίνει πολύ ευκολότερη. Παρακάτω αναφέρονται μερικές ιατρικές καταστάσεις-ασθένειες που μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους.

Κατάθλιψη

Τα άτομα με αυτή την ψυχική διαταραχή έχουν συχνά υψηλότερα επίπεδα της «ορμόνης του στρες» κορτιζόλης, η οποία μπορεί να προκαλέσει τη συγκέντρωση λίπους γύρω από την κοιλιά. Επιπλέον, σε μερικές περιπτώσεις η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε διαταραγμένη σχέση με το φαγητό. Αν ένα άτομο που εμφανίζει κατάθλιψη καταφεύγει στο φαγητό για να αντιμετωπίσει τα αρνητικά του συναισθήματα, είναι πολύ πιθανό να αυξήσει το βάρος του. Παράλληλα, ορισμένα αντικαταθλιπτικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της συγκεκριμένης πάθησης θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αύξηση βάρους, λόγω της αυξημένης όρεξης που προκαλούν.

Ωστόσο, μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τρυπτοφάνη και σύνθετους υδατάνθρακες, μπορεί να βοηθήσει στην ψυχολογία μας, αυξάνοντας την σεροτονίνη, την ορμόνη της χαράς.

Πολυκυστικές ωοθήκες

Πρόκειται για την πιο κοινή ορμονική διαταραχή σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Οι γυναίκες που έχουν πολυκυστικές ωοθήκες έχουν υψηλότερα επίπεδα ανδρικών ορμονών και παρουσιάζουν συνήθως αντίσταση στην ινσουλίνη.

Το γεγονός αυτό δυσκολεύει τον οργανισμό να χρησιμοποιήσει την ορμόνη ινσουλίνη, η οποία βοηθά στη μετατροπή των σακχάρων από τα τρόφιμα σε ενέργεια. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει τη συσσώρευση ινσουλίνης και σακχάρου – γλυκόζης – στην κυκλοφορία του αίματος.

Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης αυξάνουν την παραγωγή των ανδρικών ορμονών που ονομάζονται ανδρογόνα. Τα υψηλά επίπεδα ανδρογόνων οδηγούν σε συμπτώματα όπως τριχοφυΐα στο σώμα, ακμή, ακανόνιστες περιόδους και αύξηση βάρους. Μια διατροφή που βοηθάει στην εξισορρόπηση των ορμονών, χαμηλή σε σάκχαρα και πλούσια σε φυτικές ίνες, καλά λιπαρά και πρωτεΐνη μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα τις γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος.

Υποθυρεοειδισμός

Ο υποθυρεοειδισμός εμφανίζεται όταν ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετή θυρεοειδική ορμόνη. Ενδέχεται να μην προκαλεί αισθητά συμπτώματα στα αρχικά του στάδια. Με την πάροδο του χρόνου, ο υποθυρεοειδισμός που δεν αντιμετωπίζεται μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα υγείας, όπως υψηλή χοληστερόλη και καρδιακά προβλήματα.

Τα άτομα με υποθυρεοειδισμό συχνά εμφανίζουν έντονη κόπωση, δυσκοιλιότητα, μυϊκή αδυναμία, αλλά και πρόσληψη βάρους, η οποία οφείλεται στην πτώση του μεταβολικού ρυθμού τους. Η θεραπεία με φάρμακα θυρεοειδικών ορμονών είναι συνήθως απλή, ασφαλής και αποτελεσματική. Όσον αφορά τη διατροφή, τροφές πλούσιες σε σελήνιο, ιώδιο, βιταμίνη D σε συνδυασμό με τακτική δραστηριότητα, θα βοηθήσουν στην αποφυγή της πρόσληψης βάρους.

Σύνδρομο Cushing

Το σύνδρομο Cushing αποτελεί μία ορμονική διαταραχή που οφείλεται σε υψηλά επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα. Μπορεί να προκληθεί από λήψη γλυκοκορτικοειδών φαρμάκων. Τα άτομα με το συγκεκριμένο σύνδρομο εμφανίζουν μυϊκή ατροφία, αυξημένη συσσώρευση λίπους στην περιοχή του αυχένα, καθώς και κεντρικού τύπου παχυσαρκία. Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ένα αρκετά σπάνιο σύνδρομο, δεδομένου ότι προσβάλλει 10 έως 15 άτομα ανά εκατομμύριο κάθε χρόνο, συνήθως ενήλικες μεταξύ 20 και 50 ετών.

Παθήσεις που απαιτούν χορήγηση κορτικοστεροειδών

Τα κορτικοστεροειδή είναι συνθετικές εκδοχές της κορτιζόλης και χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία φλεγμονωδών καταστάσεων όπως:

Αρθρίτιδα
Λύκος
Νόσος του Crohn
Άσθμα
Καρκίνος

Τα στεροειδή συχνά προκαλούν αύξηση βάρους αλλάζοντας τις ισορροπίες ηλεκτρολυτών και νερού του σώματος, καθώς και τον μεταβολισμό του, τον τρόπο που χρησιμοποιεί και αποθηκεύει λιπίδια, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στην αύξηση βάρους προκαλώντας:

Αυξημένη όρεξη
Κατακράτηση υγρών
Αλλαγές στα σημεία που το σώμα αποθηκεύει λίπος

Προκειμένου να περιορίσετε την αύξηση βάρους, μπορείτε να χρησιμοποιήστε τις εξής στρατηγικές:

Πραγματοποιήστε συχνά γεύματα.

Προτιμήστε σύνθετους υδατάνθρακες πλούσιους σε φυτικές ίνες. Συμπεριλάβετε μια πηγή πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα (κρέας, τυρί, όσπρια κ.λπ.). Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι τα γεύματα που περιέχουν 25-30 γραμμάρια πρωτεΐνης είναι πιο αποτελεσματικά στον περιορισμό της όρεξης και στον έλεγχο του βάρους.

Αυξήστε την πρόσληψη νερού.

Μείνετε σωματικά δραστήριοι.

Λιποίδημα

Το λιποίδημα είναι μια ιατρική πάθηση που εντοπίζεται σχεδόν αποκλειστικά στις γυναίκες. Έχει ως αποτέλεσμα τη μεγέθυνση των δύο ποδιών λόγω εναπόθεσης λίπους κάτω από το δέρμα. Γυναίκες οποιουδήποτε βάρους μπορεί να εμφανίσουν λιποίδημα και το λίπος που σχετίζεται με το λιποίδημα είναι ανθεκτικό στις παραδοσιακές μεθόδους απώλειας βάρους. Η αιτία του λιποιδήματος είναι ακόμα άγνωστη. Υπάρχουν διάφορες υποθέσεις σχετικά με την παθοφυσιολογία του, συμπεριλαμβανομένης της αλλοιωμένης λιπογένεσης, της μικροαγγειοπάθειας και της βλάβης στο λεμφικό σύστημα που διαταράσσει τη μικροκυκλοφορία του.

Μια σειρά από θεραπείες μπορεί να είναι χρήσιμες, συμπεριλαμβανομένης της φυσιοθεραπείας και της ελαφριάς άσκησης. Ταυτόχρονα, μια διατροφή χαμηλή σε σάκχαρα, αλάτι, αλκοόλ και επεξεργασμένα τρόφιμα, μπορεί να συμβάλει στην μείωση του βάρους.

Πηγή: healthstories.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα