Η βιταμίνη C είναι μία από τις πιο γνωστές βιταμίνες. Ειδικά τον χειμώνα έχει την τιμητική της καθώς αυτή η βιταμίνη ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθάει την αναπαραγωγή των κυττάρων και έχει σημαντικό ρόλο στην προστασία από εξωγενείς παράγοντες.
Οι περισσότεροι όταν ακούμε βιταμίνη C σκεφτόμαστε τα πορτοκάλια. Και φυσικά τα πορτοκάλια είναι μία διάσημη και γνωστή πηγή πρόσληψης αυτής της βιταμίνης. Ωστόσο υπάρχουν κι άλλες επιλογές που μπορούμε να προσθέσουμε στο διατροφολόγιό μας, οι οποίες έχουν εξίσου ή και περισσότερη βιταμίνη C από το αγαπημένο φρούτο.
Μπρόκολο
Δεν είναι μυστικό ότι το μπρόκολο είναι εξαιρετική τροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Το συγκεκριμένο λαχανικό περιέχει σε αφθονία πολλούς τύπους βιταμινών και μετάλλων και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρήσουμε την υγεία μας σε υψηλά επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα, ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο μπρόκολο έχει 81 mg βιταμίνης C.
Ακτινίδιο
Υπάρχουν πολλά φρούτα για τα οποία δεν πιστεύετε ότι είναι τόσο πλούσια σε βιταμίνη C. Για παράδειγμα, μια μόνο μερίδα ακτινίδιο περιέχει 137 mg βιταμίνης C, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. Με το χειμώνα να βρίσκεται προ των πυλών, αυτό το φρούτο βρίσκεται στα καλύτερα του. Εντάξτε δύο ακτινίδια στο ημερήσιο διατροφικό σας πρόγραμμα.
Πιπεριές
Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά περιέχει σχεδόν 3 φορές περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι – 190 mg. Οι κόκκινες πιπεριές είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, η οποία προάγει την υγεία των ματιών.
Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένη πράσινη πιπεριά περιέχει λιγότερη βιταμίνη από την κόκκινη, αλλά με 120 mg, εξακολουθεί να είναι το 200% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης. Η πράσινη πιπεριά είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών.
Μαϊντανός
Ο μαϊντανός είναι αρωματικό εξαιρετικά πλούσιο σε θρεπτική της αξία. Σε περίπτωση που δεν αποτελεί συχνή επιλογή σας, ήρθε η στιγμή να αναθεωρήσετε και να το χρησιμοποιείται ως βασικό συστατικό της διατροφής σας. Εκτός από το υψηλό ποσοστό βιταμίνης C, περιέχει επίσης βιταμίνη Κ σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο. Ένα φλιτζάνι μαϊντανού θα μας δώσει 80 mg vitamin C.
Λάχανο Μιλάνου (Kale)
Τα τελευταία χρόνια το kale (λάχανο Μιλάνου) άρχισε να προστίθεται στη διατροφή πολλών ανθρώπων. Το λαχανικό αυτό συχνά αναφέρεται ως ιδανικό στην πρόληψη πολλών ασθενειών. Ένα φλιτζάνι κομμένο λάχανο θα μας δώσει 80 mg βιταμίνης C.
Παπάγια
Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, 1 φλιτζάνι παπάγια περιέχει 88 mg βιταμίνης C. Το τροπικό αυτό φρούτο έχει συνδεθεί με ορισμένα εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος, της καταπολέμησης του καρκίνου, της μείωσης των φλεγμονών και της βελτίωσης της πέψης.
Πηγή: glow.gr