E coli: Ποια προϊόντα πρέπει να αποφεύγουμε στα σούπερ μάρκετ

E coli: Ποια προϊόντα πρέπει να αποφεύγουμε στα σούπερ μάρκετ

Το βακτήριο E coli έχει συμπτώματα που ποικίλουν ανάλογα με το άτομο που νοσεί. Το κολοβακτηρίδιο είναι ένα Gram (-) ραβδόμορφο βακτήριο που ανήκει στην οικογένεια των Εντεροβακτηριοειδών. Μάλιστα ευθύνεται για τον θάνατο ενός ηλικιωμένου στο Κολοράντο, στα μέσα του Οκτωβρίου, και τη δηλητηρίαση 49 ανθρώπων (οι δέκα από τους οποίους χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο) που έφαγαν ένα συγκεκριμένο μπέργκερ από τα McDonald’s.

Σύμφωνα με τον κυριότερο αμερικανικό οργανισμό δημόσιας υγείας (CDC), οι άνθρωποι μολύνθηκαν από το βακτήριο Escherichia coli τρώγοντας σε εστιατόρια της αλυσίδας.

Τα συμπτώματα της λοίμωξης από εντεροαιμορραγικό κολοβακτηρίδιο ποικίλουν ανάλογα με το άτομο που νοσεί και συνήθως περιλαμβάνουν κοιλιακές κράμπες, απότομη έναρξη υδαρούς διάρροιας (συχνά αιμορραγικής) και εμέτους. Κάποιες φορές, η διάρροια είναι μη αιμορραγική ή δεν υπάρχουν καθόλου συμπτώματα. Εάν εμφανιστεί πυρετός, συνήθως δεν είναι πολύ υψηλός (μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 38,5°C).

Περίπου 5-10% των ατόμων που διαγιγνώσκονται με λοίμωξη από εντεροαιμορραγικό κολοβακτηρίδιο (κυρίως τα παιδιά κάτω των 5 ετών και οι ηλικιωμένοι) αναπτύσσουν μια επιπλοκή, που είναι γνωστή ως ουραιμικό αιμολυτικό σύνδρομο (hemolytic uremic syndrome, HUS). Κάποια από τα συμπτώματα που υποδεικνύουν ότι κάποιος αναπτύσσει το σύνδρομο είναι η μειωμένη ούρηση, η κόπωση και η ωχρή όψη του προσώπου. Τα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο πρέπει να εισάγονται για νοσηλεία γιατί κινδυνεύουν να αναπτύξουν νεφρική ανεπάρκεια και άλλα σημαντικά προβλήματα. Τα περισσότερα άτομα που εμφανίζουν το σύνδρομο αναρρώνουν μέσα σε λίγες εβδομάδες, παρόλα αυτά δεν αποκλείεται ο κίνδυνος για κάποιους να υποστούν μόνιμες βλάβες ή και να πεθάνουν.

Σύμφωνα με στοιχεία από το UC Davis Health, το βακτήριο μπορεί να εντοπιστεί σε:

βοδινό,
χοιρινό,
κοτόπουλο,
κατεψυγμένα,
κονσερβοποιημένα ή άλλα προσυσκευασμένα τρόφιμα,
λαχανικά και φρούτα.

Για αυτό, οι ειδικοί στην ασφάλεια τροφίμων συνιστούν ποια προϊόντα πρέπει να αποφεύγετε στα σούπερ μάρκετ για να μειώσετε τον κίνδυνο τροφιμογενών ασθενειών.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται τα προπλυμένα και συσκευασμένα λαχανικά, τα οποία, όπως εξηγεί η Barbara Kowalcyk, διευθύντρια του Ινστιτούτου Ασφάλειας Τροφίμων και Διατροφικής Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο George Washington, μπορεί να αποτελούν ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων. Καλύτερα να επιλέγετε ολόκληρα κεφάλια μαρουλιού, τα οποία μπορείτε να πλύνετε και να στεγνώσετε στο σπίτι. «Όταν βλέπω κάποιο σκισμένο ή κατεστραμμένο φύλλο, το πετάω αμέσως, καθώς μπορεί να εισχωρήσουν εκεί βακτήρια», τονίζει, σημειώνοντας ότι αποφεύγει επίσης τα βλαστάρια και το πεπόνι. «Επιπλέον, αφαιρώ και πετάω τα εξωτερικά φύλλα», προσθέτει.

Επίσης, ο Darin Detwiler, καθηγητής Πολιτικής Ρύθμισης Τροφίμων στο Northeastern University, δηλώνει ότι ο δικτυωτός φλοιός του πεπονιού παγιδεύει εύκολα βακτήρια. «Είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα φρούτα από άποψη ασφάλειας», είπε στο NBC News, προσθέτοντας ότι το pH του πεπονιού είναι ιδανικό για την ανάπτυξη μικροβίων και ότι ο εξωτερικός φλοιός του δεν μπορεί να καθαριστεί επαρκώς.

Ο Don Schaffner, καθηγητής Επιστήμης Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Rutgers, προειδοποιεί ότι πολλά φρούτα, ιδιαίτερα αν παραμένουν εκτεθειμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα, αποτελούν επίσης κίνδυνο. «Σε πολλά εργαστήρια βλέπουμε φρούτα κομμένα σε μπουφέδες πρωινού που μένουν εκεί όλη την ημέρα», ανέφερε στο NBC News. «Οι έρευνές μας δείχνουν ότι, παρόλο που η εμφάνισή τους δεν αλλάζει, τα βακτήρια μπορούν να πολλαπλασιαστούν όταν τα φρούτα παραμένουν αμετακίνητα για ώρες».

Το βακτήριο μπορεί να μεταδοθεί:

με κατανάλωση μολυσμένου τροφίμου ή νερού. Συνήθως το μολυσμένο τρόφιμο είναι ωμό ή ατελώς μαγειρεμένο κρέας, φρούτα ή λαχανικά και διάφορα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως μη παστεριωμένο φρέσκο γάλα, μαλακά τυριά και γιαούρτι. Ένα τρόφιμο είναι δυνατόν να έχει μολυνθεί κατά την προετοιμασία του προς κατανάλωση από μολυσμένο άτομο που δεν έπλυνε καλά τα χέρια του μετά τη χρήση τουαλέτας.

μέσω της επαφής με βοοειδή ή τα περιττώματα τους. Τα βοοειδή, αλλά και άλλα ζώα όπως τα πτηνά και οι χοίροι, μπορεί να φέρουν το βακτήριο χωρίς να νοσούν.

μέσω της κατάποσης μολυσμένου νερού από θάλασσες, λίμνες, πισίνες κλπ. Δυνητικά μολυσμένες θεωρούνται και επιφάνειες σε μέρη όπου φυλάσσονται ζώα, όπως οι ζωολογικοί κήποι.

από άνθρωπο σε άνθρωπο, η μετάδοση γίνεται μέσω της άμεσης επαφής με τα κόπρανα μολυσμένου ατόμου. Χώροι όπου ο κίνδυνος θεωρείται ιδιαίτερα αυξημένος είναι οι παιδικοί σταθμοί και οι οίκοι ευγηρίας.

Πηγή: dnews.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα