Το κουνουπίδι περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά και φυτικές ενώσεις που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου.
Είναι ένα εξαιρετικά υγιεινό λαχανικό που αποτελεί σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών.
Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και να ενσωματωθεί με πολλούς τρόπους στη διατροφή.
Ακολουθούν οκτώ επιστημονικά τεκμηριωμένα οφέλη του κουνουπιδιού για την υγεία:
Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά
Το διατροφικό προφίλ του κουνουπιδιού είναι εντυπωσιακό. Έχει πολύ λίγες θερμίδες αλλά είναι πλούσιο σε μια ποικιλία βιταμινών και μετάλλων.
Ένα φλιτζάνι ή 107 γραμμάρια ωμού κουνουπιδιού περιέχουν:
- Θερμίδες: 27
- Φυτικές ίνες: 2 γραμμάρια
- Βιταμίνη C: 58% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης
- Βιταμίνη Κ: 14% της σνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης
- Βιταμίνη Β6: 12% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης
- Φυλλικό οξύ: 15% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης
- Παντοθενικό οξύ (Βιταμίνη Β5): 14% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης
- Κάλιο: 7% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης
- Μαγγάνιο: 9% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης
- Χολίνη: 8% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης
- Μαγνήσιο: 4% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης
- Φώσφορος: 4% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης
Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
Το κουνουπίδι είναι αρκετά πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι ευεργετικές για τη συνολική υγεία. Ένα φλιτζάνι ωμού κουνουπιδιού καλύπτει το 7% των ημερήσιων αναγκών σε φυτικές ίνες.
Οι φυτικές ίνες είναι σημαντικές επειδή τρέφουν τα υγιή βακτήρια στο έντερο, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και προάγουν την υγεία του πεπτικού συστήματος.
Η κατανάλωση αρκετών φυτικών ινών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης παθήσεων του πεπτικού, όπως είναι η δυσκοιλιότητα, η εκκολπωματίτιδα και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.
Μελέτες δείχνουν ότι μια διατροφή με πολλά λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως το κουνουπίδι, συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου και του διαβήτη.
Οι φυτικές ίνες παίζουν επίσης ρόλο στην πρόληψη της παχυσαρκίας, λόγω της ικανότητάς τους να αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού και να μειώνουν τη συνολική πρόσληψη θερμίδων.
Πηγή αντιοξειδωτικών
Το κουνουπίδι είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες και τη φλεγμονή. Όπως και τα άλλα σταυρανθή λαχανικά, το κουνουπίδι είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε γλυκοσιναλάτες και ισοθειοκυανικά, δύο ομάδες αντιοξειδωτικών που έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.
Περιέχει επίσης καροτενοειδή και φλαβονοειδή, τα οποία έχουν αντικαρκινική δράση και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων.
Επιπλέον, το κουνουπίδι περιέχει υψηλές ποσότητες βιταμίνης C, η οποία δρα ως αντιοξειδωτικό. Η βιταμίνη C είναι επίσης γνωστή για τις αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις της, οι οποίες μπορούν να ενισχύσουν την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος και να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου.
Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους
Το κουνουπίδι έχει πολλές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους.
Πρώτον, είναι χαμηλό σε θερμίδες, δίνοντας μόλις 27 θερμίδες ανά φλιτζάνι (107 g), οπότε μπορείτε να τρώτε αρκετή ποσότητα χωρίς να αυξάνετε σημαντικά την πρόσληψη θερμίδων.
Μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως ολιγοθερμιδικό υποκατάστατο τροφών με πολλές θερμίδες, όπως το ρύζι και το αλεύρι.
Ως καλή πηγή φυτικών ινών, επιβραδύνει την πέψη και αυξάνει το αίσθημα κορεσμού. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του αριθμού των θερμίδων που καταναλώνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας, σημαντικός παράγοντας για τον έλεγχο του βάρους.
Η υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό είναι μια ακόμη ιδιότητα του κουνουπιδιού φιλική προς την απώλεια βάρους. Στην πραγματικότητα, το 92% του βάρους του αποτελείται από νερό. Η κατανάλωση πολλών τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και χαμηλή θερμιδική αξία συνδέεται με την απώλεια βάρους.
Υψηλή περιεκτικότητα σε χολίνη
Το κουνουπίδι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε χολίνη, ένα θρεπτικό συστατικό που πολλοί άνθρωποι δεν προσλαμβάνουν σε επαρκείς ποσότητες.
Ένα φλιτζάνι (107 γραμμάρια) κουνουπίδι περιέχει 44 χιλιοστόγραμμα χολίνης, το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για τις γυναίκες και 8% για τους άνδρες.
Η χολίνη έχει διάφορες σημαντικές λειτουργίες στο σώμα. Αρχικά, παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ακεραιότητας των κυτταρικών μεμβρανών, στη σύνθεση του DNA και στην υποστήριξη του μεταβολισμού.
Η χολίνη εμπλέκεται επίσης στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και στην παραγωγή νευροδιαβιβαστών που είναι απαραίτητοι για ένα υγιές νευρικό σύστημα. Επιπλέον, συμβάλλει στην πρόληψη της συσσώρευσης χοληστερόλης στο συκώτι.
Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει δείχνουν ότι η έλλειψη χολίνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ηπατικής νόσου και νευρολογικών διαταραχών όπως είναι η νόσος Αλτσχάιμερ.
Πλούσιο σε σουλφοραφάνη
Το κουνουπίδι περιέχει σουλφοραφάνη, ένα αντιοξειδωτικό που έχει μελετηθεί εκτενώς.
Μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και πειραματόζωα έχουν διαπιστώσει ότι η σουλφοραφάνη είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την καταστολή της ανάπτυξης του καρκίνου, αναστέλλοντας ένζυμα που εμπλέκονται στον καρκίνο και την ανάπτυξη όγκων.
Οι έρευνες δείχνουν ότι η σουλφοραφάνη μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και στη διατήρηση της υγείας των αρτηριών, σημαντικοί παράγοντες για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.
Τέλος, μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι η σουλφοραφάνη μπορεί επίσης να διαδραματίσει ρόλο στην πρόληψη του διαβήτη και στη μείωση του κινδύνου επιπλοκών που προκαλούνται από τον διαβήτη, όπως η νεφρική νόσος.
Πηγή: onmed.gr