Υπάρχουν πολλά αντιφλεγμονώδη ροφήματα που σύμφωνα με την επιστήμη ανακουφίζουν σε κάποιο βαθμό (θαύματα δεν υπάρχουν) αυτό το αίσθημα της πρησμένης κοιλιάς, που εντείνεται ακόμα περισσότερο λόγω του στρες. Γνωρίζουμε ήδη τις ιδιότητες του τζίντζερ και του τσάι ιβίσκου, σήμερα όμως θα εστιάσουμε στο πράσινο τσάι και την κατανάλωσή του με γάλα.
Είμαι φανατική του καφέ με γάλα. Μια από τις καλύτερες στιγμές της ημέρας μου είναι ο πρώτος καφές το πρωί και λατρεύω την κοινωνικοποίηση που τον συνοδεύει, είναι σαν ένα είδος ψυχοθεραπείας. Επειδή όμως η φλεγμονή της κοιλιάς είναι σταθερή στην καθημερινότητά μου, θέλω να προσπαθήσω να αντικαταστήσω τον καφέ μετά τα γεύματα με το πράσινο τσάι, αλλά με γάλα.
Ειδικά από την στιγμή που γνωρίζω όλα τα αντιοξειδωτικά οφέλη που του αποδίδονται και ότι βοηθούν στο να έχουμε πιο υγιές και όμορφο δέρμα, σύμφωνα με μελέτη από την Αμερικανική Εταιρεία Διατροφής το 2009 που επιβεβαίωσε ότι έχει θετική επίδραση στη μείωση της φλεγμονής και του κοιλιακού λίπους. Η προσθήκη γάλακτος είναι για να γλυκάνει την πικρή γεύση που έχει και να του δώσει αυτή την κρεμώδη πινελιά που θα είχε ο καφές.
Η προσθήκη γάλακτος στο πράσινο τσάι αλλάζει τα οφέλη του;
Όχι, δεν τα αλλάζει. Αυτό μου το επιβεβαιώνει η διατροφολόγος και ειδικός στη βιοχημεία, Leticia Carrera, και εξηγεί περαιτέρω η φαρμακοποιός Raquel Lozano ( @palabradefarma στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης). «Καταρχήν, εάν το γάλα σας κάνει να νιώθετε καλά, δεν υπάρχει πρόβλημα να πίνετε το πράσινο τσάι μαζί με το γάλα. Το τσάι, και ειδικά το πράσινο τσάι, έχει ενδιαφέρουσες ιδιότητες: είναι αντιφλεγμονώδες, αντιοξειδωτικό, δραστικό γιατί έχει καφεΐνη αλλά ταυτόχρονα και τεΐνη που ευνοεί την παραγωγή του GABA, του νευροδιαβιβαστή της ηρεμίας…», εξηγεί ο Lozano.
Από την πλευρά της, η Laura Parada, διατροφολόγος στο Slow Life House και συγγραφέας του βιβλίου What Moves Us to Eat Like This, εμβαθύνει στη συζήτηση που υπήρχε πάντα γύρω από τη δυνατότητα προσθήκης γάλακτος στο πράσινο τσάι: «Αυτή είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση γιατί εδώ και χρόνια γίνεται λόγος ότι η προσθήκη γάλακτος μείωσε την αντιοξειδωτική δράση διακόπτοντας την απορρόφηση των χλωρογενικών οξέων (πολυφαινολών) στην κυκλοφορία του αίματος.
Αλλά πρόσφατα, προέκυψε έρευνα που ισχυρίζεται ότι τα αντιοξειδωτικά που ονομάζονται πολυφαινόλες που υπάρχουν στον καφέ και το τσάι, όταν συνδυάζονται με πρωτεΐνες γάλακτος, θα μπορούσαν ακόμη και να ενισχύσουν την αντιφλεγμονώδη δράση τους. Ενώ περιμένουμε να καταλήξουν αυτές οι μελέτες, η συμβουλή μου είναι ότι αν θέλουμε να ενισχύσουμε την αντιοξειδωτική δράση των ροφημάτων μας, μπορούμε να επιλέξουμε να καταναλώνουμε τσάι matcha, το οποίο έχει υψηλή αντιοξειδωτική δύναμη», προσθέτει, δίνοντας άλλες επιλογές.
Αν προτιμάτε ένα φυτικό ρόφημα, ας είναι αυτό
Εάν το αγελαδινό γάλα δεν ενοχλεί το στομάχι σας, προσθέτοντας λίγο στο τσάι σας δεν θα αλλοιωθούν οι ιδιότητές του. Ωστόσο, αν προτιμάτε ένα φυτικό ρόφημα, η διατροφολόγος Cristina Barrous επιμένει ότι δεν είναι όλα καλά. «Είναι καλύτερα να αποφεύγετε τα ροφήματα σόγιας ή αμυγδάλου και να προτιμάτε ροφήματα φουντουκιού ή καρύδας γιατί λειτουργούν καλύτερα σε αντιφλεγμονώδες επίπεδο», λέει. Επιπλέον, η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μετά τα γεύματα βοηθά στην πέψη και βοηθά στην καταπολέμηση της κατακράτησης υγρών.
Πηγή: vogue.gr