Σε έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology», αναφέρεται ότι περισσότερες από 3.600 χημικές ουσίες που έχουν εγκριθεί για επαφή με τρόφιμα σε συσκευασίες, μαγειρικά σκεύη ή εξοπλισμό επεξεργασίας τροφίμων βρέθηκαν στον ανθρώπινο οργανισμό.
Οι εν λόγω χημικές ουσίες βρέθηκαν στο ανθρώπινο αίμα, στα μαλλιά και στο μητρικό γάλα. Μεταξύ αυτών, υπάρχουν ουσίες που είναι γνωστό ότι είναι ιδιαίτερα τοξικές, όπως η PFAS και η δισφαινόλη. Πολλές από αυτές συνδέονται με καρκίνο, ορμονικές διαταραχές και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Αρκετές όμως ακόμη ουσίες έχουν ένα πολύ περιορισμένο δημόσιο «τοξικολογικό προφίλ». Ως εκ τούτου, οι συντάκτες της μελέτης τονίζουν ότι τα κενά γνώσης αναδεικνύουν την ανάγκη για περαιτέρω έλεγχο των χημικών ουσιών που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα.
«Αυτό που σίγουρα προκαλεί ανησυχία είναι ότι ορισμένες επικίνδυνες χημικές ουσίες […] μεταφέρονται από τη συσκευασία στα τρόφιμα», δήλωσε η Μπίρτζιτ Γκεουέκε η οποία συμμετείχε στη συγγραφή της έρευνας.
Οι επιστήμονες μελέτησαν περίπου 14.000 χημικές ουσίες που έχουν εγκριθεί για επαφή με τρόφιμα και έλεγξαν βάσεις δεδομένων και επιστημονική βιβλιογραφία για τα στοιχεία συσσώρευσής τους στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι άνθρωποι εκτίθενται σε πολλές από αυτές τις χημικές ουσίες και με διαφορετικό τρόπο, οπότε η έρευνα δεν υποδεικνύει ότι η συσκευασία τροφίμων είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τη μεταφορά των χημικών ουσιών στον άνθρωπο.
Σε κάθε περίπτωση, διάφοροι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν τη μεταφορά των χημικών ουσιών από τις συσκευασίες στα τρόφιμα, όπως οι υψηλότερες θερμοκρασίες, η περιεκτικότητα σε λίπος και η οξύτητα. Η αναλογία της συσκευασίας προς το προϊόν έχει επίσης σημασία καθώς τα τρόφιμα σε μικρότερες συσκευασίες θεωρούνται πιο ευάλωτα στη μεταφορά ουσιών.
Πηγή: kathimerini.gr