Η καλή λειτουργία του εντέρου σας συνδέεται με πολλές πτυχές της υγείας σας, από την πεπτική λειτουργία μέχρι την ψυχική υγεία, το δέρμα σας και πολλά ακόμη, με τους ερευνητές να είναι πλέον σίγουροι ότι «ένα υγιές έντερο σημαίνει ένα πιο υγιές σώμα συνολικά».
Το μικροβίωμα του εντέρου, κυρίως του παχέoς, έχει τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών (που επίσης ονομάζονται μικρόβια) που ζουν στο σώμα σας, όπως βακτήρια, ιοί και μύκητες.
«Αυτό σας βοηθά να μεταβολίσετε τα τρόφιμα που δεν μπορείτε να αφομοιώσετε, να ενισχύσετε τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας και να ελέγξετε τη φλεγμονή. Αυτά τα μικρόβια παράγουν επίσης μεταβολίτες (ουσίες που χρησιμοποιεί το σώμα σας για να διασπάσει τα τρόφιμα), συμπεριλαμβανομένων βιταμινών, ενζύμων και ορμονών», σύμφωνα με την Gail Cresci, ερευνήτρια μικροβιώματος και διαιτολόγο στο παιδογαστρεντερολογικό, ηπατολογικό και διατροφικό τμήμα της Cleveland Clinic.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «σκεφτείτε το μικροβίωμα του εντέρου σας ως μικρά κατοικίδια που ζουν μέσα στον εντερικό σας σωλήνα. Αυτό που τρώμε τα τρέφει και το εσωτερικό μας περιβάλλον υπαγορεύει πόσο καλά ευδοκιμούν.
Τα συμπτώματα που δείχνουν ότι το έντερό σας δεν υγιές
Καθώς μαθαίνουμε περισσότερα για το μικροβίωμα του εντέρου, υπάρχουν μερικές βασικές συμβουλές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να το διατηρήσετε όσο πιο υγιές μπορείτε. Εάν είστε φουσκωμένοι ή έχετε πολλά αέρια, μπορεί να έχετε μια διαταραγμένη σύνθεση και λειτουργία του μικροβιώματος του εντέρου», υποστηρίζει η Cresci.
Άλλα σημάδια ενός ανθυγιεινού εντέρου μπορεί να περιλαμβάνουν έμετο ή στομαχικές διαταραχές, κόπωση, προβλήματα ύπνου, τροφική δυσανεξία και άλλα συμπτώματα. Ο ερεθισμός ή τα προβλήματα του δέρματος μπορεί να είναι ένα ιδιαίτερα ορατό σημάδι, καθώς ορισμένες έρευνες συνδέουν δερματικά προβλήματα όπως η ακμή και η ψωρίαση με το έντερο. Οι ερευνητές εξετάζουν επίσης πώς επηρεάζει η κακή λειτουργία του εντέρου την αναπαραγωγική ικανότητα και τα επίπεδα ορμονών.
Πώς να βοηθήσετε το έντερο σας
- Τρώτε αυτές τις φιλικές προς το έντερο τροφές
- Σημειώστε τα φάρμακα που παίρνετε
- Βρείτε τα σωστά προβιοτικά ή συμπληρώματα
- Κινηθείτε και δώστε προτεραιότητα στον ύπνο
1. Τρώτε αυτές τις φιλικές προς το έντερο τροφές
Το μικροβίωμα του εντέρου προτιμά τροφές που δεν μπορούμε να αφομοιώσουμε. Αυτό περιλαμβάνει τρόφιμα με πολλές φυτικές ίνες, όπως φρέσκα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, σπόρους και ξηρούς καρπούς. τρόφιμα που ήδη γνωρίζουμε για τις θρεπτικές τους ιδιότητες.
Σύμφωνα με την Cresci, τα τρόφιμα που πρέπει να αφαιρέσετε από το έντερό σας ή να τρώτε σε μικρότερες ποσότητες, περιλαμβάνουν τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λιπαρά και χαμηλή σε φυτικές ίνες.
Παυσίπονα: Πόσο συχνά μπορείτε να παίρνετε ιβουπροφαίνη εάν είστε άνω των 50 ετών-Ποιος είναι ο κίνδυνος για τους νεφρούς και το έντερο
«Όλα αυτά δηλαδή που περιλαμβάνει μια τυπική δυτική διατροφή η οποία έχει αποδειχθεί ότι διαταράσσει το μικροβίωμα», υποστηριζει.
Εκτός από την υγιεινή διατροφή, η οποία είναι η ίδια που ευνοεί το έντερο και την καρδιά, η κατανάλωση τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση μπορεί να βοηθήσει στην αντικατάσταση των καλών μικροβίων και των μεταβολιτών τους. Το γιαούρτι, η κομπούχα και το κεφίρ είναι τα καλύτερα παραδείγματα.
2. Σημειώστε τα φάρμακα που παίρνετε
Είναι γνωστό ότι η λήψη αντιβιοτικών διαταράσσει, τουλάχιστον προσωρινά, την οικογένεια των «καλών» βακτηρίων που ευδοκιμούν στο σώμα σας. Μερικές κοινές παρενέργειες της λήψης αντιβιοτικών περιλαμβάνουν ναυτία, διάρροια και ανάπτυξη μολύνσεων ζύμης. Εάν σας έχει συνταγογραφηθεί ένα αντιβιοτικό ή έχετε επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις που σας κάνουν να παίρνετε συχνά αντιβιοτικά, ρωτήστε το γιατρό σας τι μπορείτε να κάνετε για να ελαχιστοποιήσετε τη διαταραχή στο μικροβίωμα σας.
Άλλα φάρμακα που μπορούν να διαταράξουν τα μικροβιώματά σας, είναι αυτά που μεταβάλλουν το PH του στομάχου και αφαιρούν το οξύ, όπως οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων, γνωστό και ως PPI, και οι ανταγωνιστές υποδοχέα Η2 ισταμίνης, ή αναστολείς Η2, που χρησιμοποιούνται για τη μείωση των συμπτωμάτων παλινδρόμησης οξέος και ενδέχεται να διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή.
Παρακολουθώντας τα φάρμακα που παίρνετε, μπορείτε να βοηθήσετε στον εντοπισμό της αιτίας των συμπτωμάτων σας και (με την έγκριση του γιατρού σας) να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα.
3. Βρείτε τα σωστά προβιοτικά ή συμπληρώματα
Εκτός από την κατανάλωση περισσότερου γιαουρτιού ή τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση, μια καλή εναλλακτική είναι τα προβιοτικά που έχουν την δυνατότητα να εξισορροπήσουν το έντερό σας καθώς είναι σχεδιασμένα να μιμούνται μια υγιή μικροχλωρίδα. Εάν σκέφτεστε να πάρετε ένα συμπλήρωμα, συμπεριλαμβανομένων των προβιοτικών, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα προβιοτικά είναι ειδικά για το κάθε στέλεχος το οποίο έχει τη δική του μέθοδο δράσης».
Για παράδειγμα, ορισμένα προβιοτικά έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν άτομα με διάρροια που προκαλείται από αντιβιοτικά, αλλά αυτό δεν θα λειτουργήσει για ένα άτομο που τα παίρνει για την κανονική λειτουργία του εντέρου του.
Επίσης, να έχετε κατά νου ότι τα προβιοτικά δεν θα λύσουν εντελώς το πρόβλημα εάν η διατροφή σας είναι πολύ κακή. «Αν έχετε κακή διατροφή και θέλετε να συνεχίσετε να κάνετε κακή διατροφή, αλλά θέλετε να βελτιώσετε το μικροβίωμα σας, ένα προβιοτικό δεν θα σας βοηθήσει», είπε η Cresci.
4. Κινηθείτε και δώστε προτεραιότητα στον ύπνο
Το «κοιμηθείτε καλύτερα» ή «ασκηθείτε περισσότερο» μπορεί να ακούγεται σαν μια κουραστική συμβουλή, αλλά η βελτίωση του ύπνου σας και η περισσότερη άσκηση είναι δοκιμασμένοι και αληθινοί τρόποι βελτίωσης της υγείας σας, συμπεριλαμβανομένης της υγείας του εντέρου σας.
Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει το έντερο σας με διάφορους τρόπους, μεταξύ άλλων βελτιώνοντας την κυκλοφορία σας, βοηθώντας τον μεταβολισμό σας και βοηθώντας τους πεπτικούς μύες σας, σύμφωνα με πληροφορίες από την κλινική του Κλίβελαντ.
Δεν χρειάζεται να κάνετε σκληρή ή πολύωρη γυμναστική για να πετύχετε αυτό το στόχο καθώς και το απλό περπάτημα είναι μια εξαιρετική γυμναστική.
Ο καλός ύπνος είναι μια άλλη γενική συμβουλή ευεξίας που συνδέεται άμεσα με την υγεία των εντέρων μας. Σύμφωνα με την Cresci, το μικροβίωμά μας ακολουθεί επίσης τον κιρκάδιο ρυθμό. Έτσι, εάν τρώμε όταν το μικροβίωμα του εντέρου μας δεν είναι έτοιμο, δεν θα είμαστε έτοιμοι να επεξεργαζόμαστε σωστά τα θρεπτικά συστατικά της τροφής μας.
Η έλλειψη ύπνου προκαλεί επίσης αύξηση του στρες και της κορτιζόλης, που έχουν αρνητικές ψυχικές και σωματικές επιπτώσεις. «Συμβαίνουν πολλά με την αλληλεπίδραση εντέρου-εγκεφάλου, έτσι ώστε να επιστρέφουν σήματα στο μικροβίωμα και το αντίστροφο», είπε η Cresci.
Πηγή: oloygeia.gr