Ο νεαρός Nick Norwitz, διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ υπέβαλε τον εαυτό του σε ένα πείραμα τρώγοντας εκατοντάδες αυγά μέσα σε ένα μήνα. Και αν αυτό σας φαίνεται ακατόρθωτο, όντως συνέβη αφού υπάρχουν και φωτογραφίες τις οποίες δημοσιεύει η Daily Mail και δείχνουν τον Norwitz να ποζάρει δίπλα σε περισσότερες από 40 συσκευασίες με αυγά. Ο ίδιος «ανέβασε» το πείραμα και στο YouTube.
Απώτερος στόχος του Nick Norwitz ήταν να διαπιστώσει αν τα αυγά επηρεάζουν το επίπεδο χοληστερίνης στον οργανισμό ή προκαλούν προβλήματα στην καρδιά. Αυτό που τελικά συμπέρανε μέσα από το πείραμά του ήταν ότι σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς πολλών ειδικών, το επίπεδο της χοληστερίνης του στην πραγματικότητα μειώθηκε.
Μετά από το πείραμα του ενός μήνα κατά το οποίο έτρωγε 24 αβγά την ημέρα, τα επίπεδα της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL) ή της «κακής» χοληστερίνης του μειώθηκαν κατά 18%.
Η LDL θεωρείται «κακή χοληστερίνη» επειδή μπορεί να συσσωρευτεί ως πλάκα στις αρτηρίες, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.
Ο άλλος τύπος χοληστερίνης, που ονομάζεται λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL) ή «καλή» χοληστερίνη, έχει το αντίστροφο αποτέλεσμα βοηθώντας στην απομάκρυνση της περίσσειας χοληστερίνης από την κυκλοφορία του αίματος και τη μεταφορά της στο ήπαρ.
Ο Dr Norwitz έχει διδακτορικό στον μεταβολισμό του ανθρώπινου εγκεφάλου από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ολοκληρώνει το διδακτορικό του στην ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
Σε σχετικό βίντεο, το οποίο έχει προβληθεί περισσότερες από 170.000 φορές στο YouTube, είπε ότι είχε σκοπό να δείξει ότι η κατανάλωση αυγών δεν προκαλεί αύξηση των επιπέδων χοληστερίνης.
Ο Dr Norwitz τόνισε σε δηλώσεις του: «Υπέθεσα ότι η κατανάλωση 720 αυγών σε ένα μήνα, τα οποία ισοδυναμούν με 133.200 mg χοληστερίνης, δεν θα αύξανε τη χοληστερίνη μου. Συγκεκριμένα, δεν θα αύξανε την LDL χοληστερίνη μου. Και, πράγματι, δεν συνέβη».
Και πρόσθεσε: «Αν και η διατροφική μου πρόσληψη χοληστερίνης υπερπενταπλασιάστηκε, η LDL χοληστερίνη μου στην πραγματικότητα έπεσε».
Δείτε το βίντεο του Dr Norwitz στο YouTube
Πηγή: healthstat.gr