Το αβοκάντο είναι από τις πιο δημοφιλείς υπερτροφές, μια εξαιρετική πηγή ενέργειας και πλούσιο σε φυτικές ίνες και κάλιο, που προσφέρει αίσθημα κορεσμού γι αυτό περιλαμβάνεται σχεδόν σε όλες τις δίαιτες.Ποιοι όμως δεν πρέπει να το τρώνε;
Ένα από τα πλεονεκτήματά του αβοκάντου είναι ότι μπορείτε να απολαύσετε την υπέροχη κρεμώδη γεύση του ως φρούτο, μέσα σε σαλάτες και φυσικά, ως γκουακαμόλε.Ωστόσο κάποιοι πρέπει να το αποφεύγουν γιατί θα βάλουν σε κίνδυνο την υγεία τους.
Ο Tom Smurr, RD, μιλώντας στο Eat This, Not That!, έχει χαρακτηρίσει το αβοκάντο ως «ένα εξαιρετικά ωφέλιμο τρόφιμο καθώς παρέχει στον οργανισμό εντελώς φυσικό λίπος που χρειάζεται για την καλή λειτουργία του». Παρόλα αυτά το αβοκάντο μπορεί να γίνει ένα πολύ επικίνδυνο τρόφιμο για ορισμένους ανθρώπους που δεν μπορούν να το καταναλώσουν καθώς εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους.
«Αν και το αβοκάντο δεν είναι “επικίνδυνο” από μόνο του, μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα και να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες» υπογραμμίζει.
Ποιοι δεν μπορούν να φάνε αβοκάντο
- Άτομα που είναι αλλεργικά στο λάτεξ
- Άτομα με κολπική μαρμαρυγή
- Άτομα με νεφρική νόσο
- Όσοι κάνουν δίαιτα FODMAP
- Όσοι πάσχουν από ημικρανία
- Όσοι υποφέρουν από κρίσεις παλινδρόμησης οξέος
- Όσοι λαμβάνουν β-αναστολείς και αναστολείς ΜΕΑ
1. Άτομα που είναι αλλεργικά στο λάτεξ
Άτομα που είναι αλλεργικά στο λάτεξ είναι πιο πιθανό να έχουν μια πάθηση που ονομάζεται σύνδρομο λατέξ-φρούτων, το οποίο προκαλεί αντίδραση όταν καταναλώνουν τρόφιμα που περιέχουν ένα συγκεκριμένο είδος πρωτεΐνης που προέρχεται από το χυμό των καουτσούκ.
Σύμφωνα με το Ίδρυμα Άσθματος και Αλλεργιών της Αμερικής, περίπου το 30% έως 50% των ατόμων που έχουν τυπική αλλεργία στο λατέξ σε είδη όπως ορισμένα ιατρικά γάντια και οδοντιατρικά προϊόντα μπορεί να αναπτύξουν το σύνδρομο.
Εκτός από το αβοκάντο, τα άτομα με αυτή την αλλεργία μπορεί επίσης να εμφανίσουν συμπτώματα όταν καταναλώνουν μπανάνες, ροδάκινα, ντομάτες ή ακτινίδιο και άλλα επιλεγμένα φρούτα και λαχανικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις εμφανίζουν τυπικές αλλεργικές αντιδράσεις στο δέρμα, οίδημα και του πόνος στο στομάχι. Πολύ σπάνια, ορισμένα άτομα μπορεί να υποστούν αναφυλακτικό σοκ.
Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε αλλεργία στο λάτεξ και αντιμετωπίζετε συμπτώματα συνδρόμου λατέξ-φρούτων, επισκεφθείτε το γιατρό σας ή έναν αλλεργιολόγο για αξιολόγηση.
2. Άτομα με κολπική μαρμαρυγή
Άτομα με κολπική μαρμαρυγή, διαταραχή πήξης, ή που διατρέχουν κίνδυνο να αναπτύξουν θρόμβο αίματος συνήθως λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα για την πρόληψη εγκεφαλικών, καρδιαγγειακών προβλημάτων ή πνευμονικές εμβολές. Για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά, τα αντιπηκτικα μειώνουν την επίδραση της βιταμίνης Κ στο σώμα, η οποία με τη σειρά της επιβραδύνει την ικανότητα του αίματός σας να πήζει.
Αν και υπάρχουν διαφορετικά αντιπηκτικά φάρμακα, όσα περιέχουν βαρφαρίνη είναι γνωστό ότι αλληλεπιδρούν με τροφές που περιέχουν βιταμίνη Κ. Και ενώ το αβοκάντο από μόνο του δεν είναι το πιο πλούσιο σε βιταμίνη Κ (μια μερίδα 100 γραμμαρίων αβοκάντο περιέχει το 18% της ημερήσιας αξίας (ανά Healthline), είναι ένας σημαντικός λόγος που ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να περιορίσετε την πρόσληψη τροφών με βιταμίνη, καθώς μπορεί να εξουδετερώσουν τα αποτελέσματα του φαρμάκου και ενδεχομένως να μειώσουν το πόσο καλά λειτουργούν.
3. Άτομα με νεφρική νόσο
Άτομα με νεφρική νόσο σε πρώιμο στάδιο δεν χρειάζεται απαραίτητα να προσέχουν την κατανάλωση καλίου, καθώς σε αυτό το σημείο τα όργανα μπορούν ακόμα να επεξεργάζονται αποτελεσματικά το ορυκτό. Ωστόσο, καθώς η νόσος εξελίσσεται σε μεταγενέστερα στάδια, οι νεφροί χάνουν σιγά σιγά την ικανότητά τους να φιλτράρουν το κάλιο.
Αυτό μπορεί να προκαλέσει τη συσσώρευσή του στην κυκλοφορία του αίματος, οδηγώντας δυνητικά σε μια επικίνδυνη ανισορροπία στο σώμα, γνωστή ως υπερκαλιαιμία. Αν και η ίδια η πάθηση δεν είναι πολύ συχνή, οι ασθενείς με νεφρική νόσο τελικού σταδίου έχουν «έως και τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες» να αναπτύξουν την πάθηση (ανά κλινική του Κλίβελαντ).
Δεδομένου ότι το ένα τρίτο ενός αβοκάντο περιέχει 250 χιλιοστόγραμμα καλίου, είναι σημαντικό για τους ασθενείς που προσέχουν την πρόσληψή τους και να περιορίσουν την κατανάλωση φρούτων και άλλων τροφών με κάλιο. Η υπερκαλιαιμία δεν προκαλεί συνήθως συμπτώματα στα πρώτα της στάδια, αν και μερικοί άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν διάρροια ή ναυτία – αλλά δεν τα συνδέουν απαραίτητα με το αυξημένο κάλιο.
Τα αυξημένα επίπεδα ανιχνεύονται συνήθως μέσω της εξέτασης αίματος, οπότε ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει είτε ένα διουρητικό είτε ένα συνδετικό καλίου. Ωστόσο, εάν τα νεφρά ενός ασθενούς έχουν σταματήσει να παράγουν ούρα, ένα διουρητικό μπορεί να μην είναι αποτελεσματικό. Τα συνδετικά βοηθούν τον ασθενή να αποβάλλει το κάλιο από το σώμα, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσουν δυσάρεστες παρενέργειες στην κοιλιακή χώρα.
Για να είστε ασφαλείς, είναι καλύτερο να αποφύγετε εντελώς το αβοκάντο και άλλες τροφές πλούσιες σε κάλιο.
4. Όσοι κάνουν δίαιτα FODMAP
Όσοι κάνουν δίαιτα FODMAP. Τα αβοκάντο μπορεί να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αλλά μπορεί να είναι επικίνδυνα για άτομα που ακολουθούν δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP. Οι FODMAP (ζυμώσιμοι ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες) είναι ομάδες υδατανθράκων βραχείας αλυσίδας που μπορεί να είναι δύσκολο να αφομοιωθούν από μερικούς ανθρώπους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως αέρια, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα, διάρροια και γενική στομαχική διαταραχή.
Δυστυχώς, τα αβοκάντο περιέχουν σημαντική ποσότητα FODMAP ανάλογα με το μέγεθός του. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Monash, το οποίο δημοσιεύει ένα σύστημα κατάταξης FODMAP και διεξάγει τακτικές μελέτες για τη διατήρηση πληροφοριών, πρόσφατες δοκιμές του φρούτου αποκάλυψαν την παρουσία περσεϊτόλης, ενός τύπου σακχαροπολυόλης. Όπως και με άλλους τύπους πολυολών ζάχαρης, η περσεϊτόλη μπορεί να προκαλέσει αέρια, φούσκωμα και άλλα πεπτικά συμπτώματα.
Όσοι ακολουθούν μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP ίσως δεν μπορούν να τρώνε αβοκάντο. Τα ευρήματα του Πανεπιστημίου Monash υποδεικνύουν ότι ενώ εξακολουθεί να βαθμολογείται ψηλά στην κλίμακα FODMAP, το μέγεθος της μερίδας του αβοκάντο μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο απόκρισης ενός ατόμου. Εάν δεν είστε σίγουροι, ίσως θέλετε να κάνετε ένα πείραμα και να καταναλώσετε μόνο μια μικρή ποσότητα για να δείτε πώς επηρεάζει το στομάχι σας.
5. Όσοι πάσχουν από ημικρανία
Όσοι πάσχουν από ημικρανία ξέρουν ότι όταν εμφανιστούν τα συμπτώματα, δεν έχουν άλλη επιλογή από το να ξαπλώσουν και να περιμένουν να περάσει. Ωστόσο, όσοι υποφέρουν από ημικρανίες γνωρίζουν ότι μπορεί να χρειαστεί έως και 3 ημέρες μέχρι να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους.
Πώς να συντηρήσετε το αβοκάντο για να μη χαλάσει
Σε αυτή την περίπτωση, ίσως είναι χρήσιμο να κάνετε μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής, ξεκινώντας από τη διατροφή σας. Αν και δεν υπάρχει ακριβές διατροφικό πλάνο που να λειτουργεί για όλους, μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ότι το αβοκάντο ίσως συνδέεται με τις ημικρανίες. Ο ένοχος είναι η τυραμίνη, ένα αμινοξύ που περιέχει το αβοκάντο που μπορεί να οδηγήσει σε δυσφορία.
Υπάρχουν πολλά άλλα φρούτα που εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία, όπως τα δαμάσκηνα, οι παπάγια, οι σταφίδες, τα φρούτα του πάθους και τα κόκκινα δαμάσκηνα, μαζί με μια σειρά από άλλα τρόφιμα (ανά University of Hampshire Health & Wellness). Ο Noah Rosen, MD, λέει στo Everyday Health, ότι «υπάρχουν διαφορετικοί βαθμοί αποδείξεων ότι συγκεκριμένες τροφές είναι ενεργοποιητές, αλλά μπορεί επίσης να υπάρχει ένα ευρύ φάσμα ατομικών απαντήσεων». Εάν υποψιάζεστε ότι αφού φάτε αβοκάντο αρχίσουν τα συμπτώματα ίσως πρέπει να το αφαιρέσετε από τη διατροφή σας.
6. Όσοι υποφέρουν από κρίσεις παλινδρόμησης οξέος
Αν και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το αβοκάντο χαρακτηρίζεται με όλη τη σημασία της λέξης ως υπερτροφή για τα πολλά διατροφικά του οφέλη, μπορεί να είναι πολύ σκληρό για το στομάχι εάν έχετε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή ΓΟΠΝ. Τα άτομα με ΓΟΠΝ αναπτύσσουν οξύ στομάχου που ερεθίζει με τα χρόνια το περίβλημα του οισοφάγου, οδηγώντας σε κοινά συμπτώματα όπως καούρα, οπισθόπλυση (που προκαλεί μια ενδεικτική ξινή γεύση στο πίσω μέρος του λαιμού), ναυτία και κάθαρση του λαιμού ή αίσθηση όγκου ο λαιμός.
Ακόμα κι αν αποφεύγετε να τρώτε τις συνήθεις λιπαρές ουσίες, όπως τα τηγανητά φαγητά και την πίτσα, θα μπορούσατε να νιώσετε δυσφορία και με ένα αβοκάντο. Ο Δρ Colin Cable, ο οποίος είναι ο βοηθός επικεφαλής επιστήμονας της Royal Pharmaceutical Society, εξηγεί ότι «τα λιπαρά τρόφιμα, είτε είναι λιπαρά μπιφτέκια, είτε τρόφιμα που θεωρούμε υγιεινά, όπως το αβοκάντο ή οι ξηροί καρποί, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν. και έτσι μένουν στο στομάχι για περισσότερο, προκαλώντας την παραγωγή περισσότερου οξέος, τόσο πιο πιθανό είναι να οδηγήσει σε καούρα.
7. Όσοι λαμβάνουν β-αναστολείς και αναστολείς ΜΕΑ
Οι β-αναστολείς και αναστολείς ΜΕΑ, συνταγογραφούνται για τη διαχείριση της υψηλής αρτηριακής πίεσης (και άλλων προβλημάτων που σχετίζονται με την καρδιά). Αυτά τα φάρμακα μπορούν να ωφελήσουν σημαντικά την υγεία της καρδιάς σας, αλλά και τα δύο μπορεί επίσης να προκαλέσουν αυξημένα επίπεδα καλίου. Αυτό συμβαίνει επειδή μειώνουν την ικανότητα των νεφρών να αποβάλλουν αποτελεσματικά το κάλιο, προκαλώντας τη συσσώρευσή του στην κυκλοφορία του αίματος.
Αβοκάντο μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση διαβήτη; Νέα μελέτη αποκαλύπτει την αλήθεια
Δεδομένου ότι το αβοκάντο είναι πλούσια σε κάλιο, τα άτομα που λαμβάνουν βήτα-αναστολείς ή αναστολείς ΜΕΑ θα πρέπει να αποφεύγουν την υπερβολική κατανάλωση. Αυτό θα μπορούσε να επιδεινώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης υπερκαλιαιμίας, σύμφωνα με την Bethanne Brown, η οποία διδάσκει καθηγήτρια φαρμακευτικής πρακτικής στο James L. Winkle College of Pharmacy στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι (μέσω AARP). Αυτά τα αυξημένα επίπεδα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σοβαρές συνέπειες για την υγεία, όπως μυϊκή ατροφία, ακανόνιστο καρδιακό παλμό και, σε πιο ακραίες περιπτώσεις, καρδιακή ανακοπή.
Πηγή: oloygeia.gr