Οι εφημερίες αποτελούν μία συνεχόμενη δοκιμασία για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) γεμίζουν από ασθενείς και η δύσκολη συνθήκη συνεχίζεται μέχρι και την επόμενη ημέρα, λόγω του τεράστιου όγκου πολιτών.
Οι εικόνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης. Στριμωγμένοι ασθενείς, ράντζα, πολύωρη αναμονή συνθέτουν ένα δυστοπικό σκηνικό. Την ίδια ώρα, οι γιατροί προσπαθούν σε συνθήκες υπερεφημέρευσης και εξάντλησης να ανταπεξέλθουν.
Από τη μεριά του, το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να διορθώσει αυτή την κατάσταση, αλλά φαίνεται ότι δεν νοιάζεται για τις δυνάμεις του υγειονομικού προσωπικού. Στην Αριστοτέλους επεξεργάζονται σχέδιο αλλαγών στις εφημερίες, το οποίο προβλέπει καθημερινή και συνεχής λειτουργία των ΤΕΠ. Δηλαδή, ουσιαστικά συζητιέται συνεχής εφημερία των νοσοκομείων! Μάλιστα, ήδη η 2η Υγειονομική Περιφέρεια εξετάζει να εντάξει σε αυτό το σχέδιο σε πρώτη φάση το Γενικό Κρατικό Νίκαιας.
Αντιδράσεις
Χθες έγινε μία πρώτη συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) με τη 2η ΥΠΕ, ωστόσο η συζήτηση δεν κατέληξε κάπου. Πάντως, οι γιατροί έχουν εκφράσει ρητά και αδιαπραγμάτευτα την αντίθεσή τους σε αυτό το σχέδιο.
Σήμερα οι εργαζόμενοι στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας έχουν συνέλευση για να ορίσουν τα επόμενα βήματά τους. Όπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους, το σχέδιο για καθημερινή γενική εφημερία είναι καταστροφικό λόγω των τραγικών ελλείψεων υγειονομικού και λοιπού προσωπικού. Συμπληρώνουν πως τα νοσοκομεία της Αττικής που ανήκουν στην 2η ΥΠΕ είναι ήδη από χρόνια επιφορτισμένα και με σχεδόν όλα τα σοβαρά επείγοντα περιστατικά των νησιών, ενώ στο παρελθόν αποδείχθηκε πως με εφαρμογή καθεστώτος πρωινής-απογευματινής γενικής εφημερίας εναλλάξ, ο όγκος αυτός πολλαπλασιάζεται αφόρητα.
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους του Γενικού Κρατικού Νίκαιας, η επιδίωξη είναι διπλή. «Το αυτονόητο είναι πως το νοσοκομείο ακαριαία θα μετατραπεί σε 'εφημεράδικο' όπως το παλιό 'Ρυθμιστικό'. Θα υποβαθμιστούν τραγικά και σε ποιότητα και σε ποσότητα οι παρεχόμενες στους ασθενείς υπηρεσίες Υγείας. Σαφέστατα θα παραμείνει ελαχιστότατο περιθώριο για τακτικές ιατρικές πράξεις. Αυτό έρχεται να δέσει με τα πρόσφατα νομοθετικά μέτρα Γεωργιάδη για άσκηση ιδιωτικού έργου εκτός νοσοκομείου.
Αν εφαρμοσθεί αυτή η αλλαγή στο πλάνο εφημέρευσης νοσοκομείων, τότε στο μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο πρακτικά θα υπάρχει περιθώριο μόνο για επείγουσες ιατρικές πράξεις καθώς και για πολύωρες απαιτητικές ιατρικές πράξεις (π.χ. μείζονες χειρουργικές επεμβάσεις) που για ευνόητους λόγους δεν μπορούν να γίνουν σε ιδιωτική κλινική. Οι ιδιώτες κλινικάρχες ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟΝ «ΤΖΙΡΟ» ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ: για την μεγάλη μάζα των ενδιάμεσων προγραμματισμένων ιατρικών πράξεων. Αυτές αποδίδουν το μεγαλύτερο «κέρδος» για τον κλινικάρχη (πάντα από την τσέπη του ασθενούς φυσικά).
Όχι οι επείγουσες ούτε οι πολύωρες – απαιτητικές. Άλλωστε αποδεδειγμένα οτιδήποτε κάνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε αυτό στοχεύει: στην αύξηση της ιδιωτικής επιχειρηματικής κερδοσκοπίας σε βάρος των ασθενών, σε βάρος των υγειονομικών, σε βάρος της εκπαίδευσης των ειδικευόμενων, γενικά σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας και σε βάρος του σήμερα και του αύριο της Ιατρικής στην χώρα μας».
Τέλος, οι υγειονομικοί ζητούν να αποσυρθεί αμέσως αυτό το σχέδιο, αλλιώς θα προχωρήσουν άμεσα σε απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας.
Οι ασθενείς στη Γαλλία περιμένουν 22 ώρες
Πάντως χθες ο Αδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο Mega και τον Νίκο Ευαγγελάτο, παραδέχθηκε ότι οι ασθενείς περιμένουν ένα οχτάωρο στις εφημερίες των νοσοκομείων, αλλά ως επιχείρημα ανέφερε ότι στη Γαλλία η αναμονή φτάνει τις 22 ώρες.
Ο υπουργός αναφέρθηκε σε ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού πως οι ασθενείς είναι σε απόγνωση επειδή περιμένουν έως και οχτώ ώρες για να εξεταστούν, όταν εφημερεύουν τα νοσοκομεία. «Όσοι διαμαρτύρονται για τη μεγάλη αναμονή στην εφημερία έχουν δίκιο» και συμπλήρωσε ότι το «μεγαλύτερο στοίχημα» που έχει βάλει μέχρι να φύγει από το υπουργείο Υγείας είναι να έχουν μειωθεί οι ώρες αναμονής.
«Τώρα περιμένουν; Πριν από 5, 10 χρόνια δεν περίμεναν 8 ώρες; Τώρα τους ήρθε η απόγνωση; Εκεί είναι η προπαγάνδα. Ο κόσμος ταλαιπωρείται, αλλά δεν είναι καινούριο φαινόμενο», ήταν ένα από τα επιχειρήματα του Άδωνι Γεωργιάδη.
Στη συνέχεια, έκανε σύγκριση με την κατάσταση που υπάρχει στη Γαλλία, επικαλούμενος ρεπορτάζ της Μαρίας Δεναξά. «Στη Γαλλία ο μέσος χρόνος αναμονής είναι 22 ώρες. Και μου παίζετε στο δελτίο αναμονή οχτώ ώρες; Σοβαρά μιλάμε;», σχολίασε.
Πηγή: healthstat.gr