Γιατί «πέφτει» το ανοσοποιητικό όταν έχεις περίοδο - Πώς να παραμείνεις υγιής εκείνες τις μέρες του μήνα

Γιατί «πέφτει» το ανοσοποιητικό όταν έχεις περίοδο - Πώς να παραμείνεις υγιής εκείνες τις μέρες του μήνα

Κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου υπάρχει μια ορμονική ανισορροπία και αυτές οι διακυμάνσεις επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα με πολλούς τρόπους. Όμως τι πραγματικά σημαίνει αυτό για την υγεία σας κάθε μήνα; Η λαχτάρα για γλυκά, εναλλαγές διάθεσης, κόπωση…υπάρχουν τόσα πολλά διαφορετικά συμπτώματα που αποδίδονται στο προεμμηνορροϊκό σύνδρομο ή PMS, που κυμαίνονται από ελαφρώς ενοχλητικά έως εντελώς εξουθενωτικά.

Όμως ένα σύμπτωμα που ίσως δεν είχατε σκεφτεί είναι το γεγονός ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι πιο αδύναμο κατά τη διάρκεια της περιόδου σας, με αποτέλεσμα να είστε πιο επιρρεπείς στο να αρρωστήσετε. Μάθετε εδώ, καθώς και πώς να διατηρήσετε γερό το ανοσοποιητικό σας ενώ έχετε περίοδο.

Η σύνδεση μεταξύ της περιόδου σας και του ανοσοποιητικού σας συστήματος

Οι αλλαγές στις ορμόνες, οιστρογόνα και προγεστερόνη, που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Η προγεστερόνη, συγκεκριμένα, έχει ανοσοκατασταλτικές ιδιότητες που μπορεί να δυσκολέψουν τον οργανισμό να καταπολεμήσει τη μόλυνση.

Αυτό σημαίνει ότι όταν τα επίπεδα προγεστερόνης του σώματός σας αυξάνονται μετά την ωορρηξία (για να βοηθήσει στην προετοιμασία της μήτρας σας για ένα γονιμοποιημένο ωάριο), μπορεί να είστε πιο επιρρεπείς στο να αρρωστήσετε.

Υπάρχουν και άλλα: Οι αιχμές των οιστρογόνων (που συμβαίνουν ακριβώς πριν από την ωορρηξία) οδηγούν σε αύξηση της παραγωγής της ισταμίνης - της χημικής ουσίας του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις.

Τα συμπτώματα από την αύξηση της ισταμίνης μιμούνται αυτά μιας αλλεργικής αντίδρασης ή μιας σύντομης ασθένειας που μοιάζει με γρίπη. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ναυτία, ζάλη, γενικευμένη αδιαθεσία και γενική κόπωση.

Οι ορμονικές διακυμάνσεις μπορεί ακόμη και να προκαλέσουν φλεγμονώδεις αλλαγές που μπορεί να επηρεάσουν τις χρόνιες παθήσεις. Για παράδειγμα, έως και το 40 τοις εκατό των γυναικών με άσθμα παρουσίασαν χειρότερα συμπτώματα πριν από την περίοδό τους, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του Αυγούστου 2016 στο Multidisciplinary Respiratory Medicine.

Και ενώ πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες για να προσδιοριστεί αυτή η σύνδεση, ορισμένες ορμονικές αλλαγές που σχετίζονται με την περίοδο πιστεύεται ότι παίζουν ρόλο στην επιδείνωση άλλων καταστάσεων όπως ο διαβήτης, οι αρρυθμίες, ακόμη και η σχιζοφρένεια, σύμφωνα με μια παλαιότερη ανασκόπηση του Μαΐου 2012 στο Autoimmunity Reviews.

Παρόλα αυτά δεν θα νιώθουν όλες οι γυναίκες άρρωστες κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού τους κύκλου. Μερικές έχουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα από άλλες. Αλλά αν συνεχίζετε να αρρωσταίνετε κάθε φορά που πρόκειται να έχετε περίοδο, ενημερώστε τον γιατρό σας. Ας δούμε πώς μπορείτε να παραμείνετε υγιείς εκείνη την εποχή του μήνα;

Επιλέξτε υγιεινά τρόφιμα 

Η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής είναι η πρώτη γραμμή άμυνας εδώ. Δοκιμάστε να ενσωματώσετε αντιφλεγμονώδεις τροφές —που μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος— όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ξηροί καρποί, σπόροι, λιπαρά ψάρια και φρούτα. Μια συστηματική ανασκόπηση του Σεπτεμβρίου 2020 στο International Journal of Preventative Medicine διαπίστωσε επίσης ότι η κατανάλωση περισσότερου ασβεστίου συσχετίστηκε με μείωση των συμπτωμάτων του PMS, όπως το άγχος και η κατακράτηση νερού.

Κοιμηθείτε αρκετά 

Ο καλός ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητος για τη διατήρηση του ανοσοποιητικού σας συστήματος, ειδικά πριν από την περίοδό σας. Το να κοιμάστε σωστά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση από διάφορα συμπτώματα PMS, συμπεριλαμβανομένου του άγχους και των εναλλαγών της διάθεσης,. Εάν δυσκολεύεστε να αποκοιμηθείτε, το να κάνετε διαλογισμό ή κάποιες ελαφριές διατάσεις μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε.

Βρείτε τρόπους για να παραμένετε σε κίνηση 

Η άσκηση μειώνει τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου στο σύνολό τους, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν αυτά τα συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, σύμφωνα με μια συστηματική ανασκόπηση του Ιανουαρίου 2020 στο Complementary Therapies in Medicine. Θα αποκομίσετε τα μεγαλύτερα οφέλη εάν ασκείστε τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

Τούτου λεχθέντος, εάν τα επίπεδα ενέργειάς σας δεν είναι στο αποκορύφωμά τους, συνεχίστε με ήπιες προπονήσεις όπως γιόγκα, περπάτημα ή πιλάτες. Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου μπορεί να κάνουν την έντονη άσκηση πιο δύσκολη. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, απλά γυμναστείτε με τον δικό σας ρυθμό.

Κάντε κάτι για το άγχος σας

Αποδεικνύεται ότι το άγχος μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να σας κάνει να αρρωστήσετε πιο εύκολα. Μπορεί επίσης να επιδεινώσει τις συναισθηματικές διακυμάνσεις που μπορεί να αντιμετωπίζετε πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου σας. Βρείτε αυτό που σας ταιρίαζει καλύτερα, ώστε να μειώσετε το άγχος. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει οτιδήποτε σας χαλαρώνει, όπως το να γράψετε ημερολόγιο, να συναντήσετε φίλους ή να ασχοληθείτε με ένα νέο χόμπι.

Μιλήστε με τον γιατρό σας 

Εάν τα συμπτώματα της περιόδου σας επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής σας, ίσως είναι καιρός να απευθυνθείτε σε έναν γιατρό, ο οποίος μπορεί να προτείνει θεραπευτικές επιλογές όπως ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής, συμπληρώματα ή ορμονικό έλεγχο, για να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση των ορμονών σας και στη μείωση των συμπτωμάτων της περιόδου.

Πηγή: jenny.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα