Η τιρζεπατίδη, το δραστικό συστατικό του φαρμάκου Zepbound, απέδειξε σε μια τριετή κλινική δοκιμή ότι μπορεί να μειώσει κατά 94% τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε παχύσαρκα ή υπέρβαρα άτομα με προδιαβήτη. Εκτός από τη μείωση του κινδύνου, οι συμμετέχοντες έχασαν κατά μέσο όρο 22,9% του σωματικού τους βάρους. Ωστόσο, η επαναπρόσληψη βάρους μετά τη διακοπή της θεραπείας και οι πιθανές παρενέργειες εγείρουν ανησυχίες σχετικά με τη μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του φαρμάκου.
Η τιρζεπατίδη, ένα νέο φάρμακο που κερδίζει συνεχώς έδαφος στη μάχη κατά της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2, απέδειξε σε πρόσφατη κλινική δοκιμή φάσης 3 ότι μπορεί να μειώσει δραστικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε άτομα με προδιαβήτη. Συγκεκριμένα, το φάρμακο, που διατίθεται στο εμπόριο ως Zepbound, μείωσε τον κίνδυνο κατά 94% σε παχύσαρκους ή υπέρβαρους ενήλικες που συμμετείχαν στη μελέτη. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες που έλαβαν την υψηλότερη δόση των 15 mg εβδομαδιαίως, κατέγραψαν σημαντική μείωση στο σωματικό τους βάρος, φτάνοντας κατά μέσο όρο στο 22,9%.
Η μελέτη, που διεξήχθη από την Eli Lilly και διήρκεσε τρία χρόνια, συμπεριέλαβε 1.032 εθελοντές. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν επίσης σε δίαιτα και πρόγραμμα άσκησης, γεγονός που ενίσχυσε τα αποτελέσματα της φαρμακευτικής αγωγής. Τα ευρήματα της έρευνας είναι πολλά υποσχόμενα, καθώς δείχνουν ότι η τιρζεπατίδη μπορεί να προσφέρει μια ισχυρή γραμμή άμυνας για άτομα με υψηλό κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
Ωστόσο, δεν λείπουν και οι προβληματισμοί. Παρά την αρχική επιτυχία, κατά τη διάρκεια της 17ης εβδομάδας μετά τη διακοπή της θεραπείας, παρατηρήθηκε επαναπρόσληψη βάρους και αυξημένος κίνδυνος ανάπτυξης διαβήτη, μειώνοντας την αρχική προστασία στο 88%. Επιπλέον, οι παρενέργειες που συνδέονται με την τιρζεπατίδη, κυρίως γαστρεντερικής φύσεως όπως ναυτία, διάρροια και δυσκοιλιότητα, δημιουργούν ανησυχίες για τη μακροπρόθεσμη χρήση του φαρμάκου.
Η τιρζεπατίδη λειτουργεί ως αγωνιστής δύο ορμονών, του GIP και του GLP-1, οι οποίες ρυθμίζουν την όρεξη και την παραγωγή ινσουλίνης, καθιστώντας την ιδιαίτερα αποτελεσματική τόσο για τη διαχείριση του βάρους όσο και για τον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Παρόλα αυτά, η μακροχρόνια αποτελεσματικότητα του φαρμάκου, καθώς και η διαχείριση των παρενεργειών, θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται, με περαιτέρω έρευνες να βρίσκονται σε εξέλιξη.
Τα αποτελέσματα της δοκιμής θα παρουσιαστούν στην Εβδομάδα Παχυσαρκίας 2024 στο Σαν Αντόνιο, δίνοντας περαιτέρω ώθηση στις ελπίδες ότι το Zepbound μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό όπλο κατά της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2.