Άλλος ένας λόγος για να αποφεύγετε το κόκκινο κρέας

Άλλος ένας λόγος για να αποφεύγετε το κόκκινο κρέας

Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος συνδέεται με διάφορους κινδύνους για την υγεία, όπως ο καρκίνος (ιδίως ο καρκίνος του παχέος εντέρου λόγω της συχνής κατανάλωσης επεξεργασμένων προϊόντων), οι καρδιαγγειακές παθήσεις (υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη, που οδηγεί στην ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων), η παχυσαρκία, η φλεγμονή και η νεφρική δυσλειτουργία.

Εκτός από τα παραπάνω, νέες έρευνες δείχνουν ότι η διατροφή με κρέας αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Η τακτική κατανάλωση 50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα (που ισοδυναμεί με δύο ζαμπόν) αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου κατά 15%, διαπίστωσαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Cambridge. Η κατανάλωση 100 γραμμαρίων μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, όπως μια μικρή μπριζόλα, αυξάνει τον κίνδυνο κατά 10%.

Ο διαβήτης είναι μια ασθένεια που επηρεάζει την ικανότητα του οργανισμού να ελέγχει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και παρόλο που δεν υπάρχει επί του παρόντος θεραπεία, η ασθένεια μπορεί να ελεγχθεί. Ο διαβήτης τύπου 2 είναι η πιο συχνή μορφή της νόσου, η οποία επηρεάζει πάνω από 500 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί έως το 2050 λόγω της γήρανσης και της αύξησης του σωματικού βάρους.

Εκτός από τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, τα στοιχεία δείχνουν ότι ένας από τους κύριους τρόπους μείωσης του κινδύνου αυτής της νόσου είναι η βελτίωση της διατροφής.

Από τα 1,97 εκατομμύρια ενήλικες που συμμετείχαν στη μελέτη, περισσότεροι από 107.000 εμφάνισαν διαβήτη εντός 10 ετών. Ο Nick Wareham, διευθυντής της Μονάδας Επιδημιολογίας του Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, δήλωσε ότι η μελέτη ήταν πιο εκτεταμένη από προηγούμενες μελέτες, περιλαμβάνοντας δεδομένα από τη Μέση Ανατολή, τη Λατινική Αμερική και τη Νότια Ασία. Προηγούμενες μελέτες είχαν επικεντρωθεί στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Lancet Diabetes & Endocrinology, η παγκόσμια παραγωγή κρέατος έχει αυξηθεί ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες, με την κατανάλωση να υπερβαίνει τις κατευθυντήριες γραμμές για τη διαιτητική πρόσληψη σε πολλές χώρες.

Πηγή: 
 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα