Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, λέγεται, είναι καθημερινοί. Το αποτέλεσμα της δουλειάς τεσσάρων ετών (αυτή τη φορά μόνο τριών), κατά την οποία οι αθλητές κάθε αγωνίσματος φροντίζουν για κάθε λεπτομέρεια, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών, σωματικών και ψυχικών πτυχών. Ο στόχος είναι να βελτιωθεί κάθε χιλιοστό του δευτερολέπτου, κάθε χιλιοστό του χιλιοστού ή κάθε χιλιοστό του γραμμαρίου.
Για το λόγο αυτό, όλες οι πτυχές που περιβάλλουν τους αθλητές και τις αθλήτριες γίνονται όλο και πιο γνωστές και επαγγελµατικές... και µια από τις πιο σηµαντικές είναι η διατροφή τους. Τι τρώνε οι πρωταγωνιστές; Έχουν γαστρονοµικές ιδιοτροπίες; Έχουν ειδικά µενού; Τρώνε µόνο υδατάνθρακες και πρωτεΐνες;
Έξι αθλητές και δύο προπονητές από διάφορα αγωνίσματα μίλησαν στο Huffpost για το Ολυμπιακό μενού τους. Και ναι, παρόλο που οι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες είναι κοινός παρονομαστής στις απαντήσεις τους, εξομολογούνται επίσης κάποια από τα γαστρονομικά τους μυστικά.
Η Maialen Chourraut (κανόε-καγιάκ) αντιμετωπίζει τους πέμπτους της Ολυμπιακούς Αγώνες. Κέρδισε χάλκινο στο Λονδίνο, χρυσό στο Ρίο ντε Τζανέιρο και αβοκάντο στο Τόκιο: «Θα έλεγα τίποτα το ιδιαίτερο, κάτι υγιεινό. Είμαι πολύ συνηθισμένη και δεν κάνω κάτι διαφορετικό. Στην πραγματικότητα, στους αγώνες το στομάχι μου κλείνει αρκετά.
Sara Andrés (Παραολυμπιακή αθλήτρια), μπροστά στους τρίτους της Αγώνες. Κέρδισε δίπλωμα στο Ρίο 2016 και στο Τόκιο 2020: «Το πρωί τρώω έναν χυλό γάλακτος με βρώμη και μπανάνα, υδατάνθρακες με τη μορφή ζυμαρικών ή ρυζιού και στη συνέχεια μια μπανάνα ή ένα χουρμά για να ανεβάσω το σάκχαρο στο αίμα μου πριν από τον αγώνα και να είμαι σε μεγαλύτερη εγρήγορση».
Sergio Scariolo (προπονητής της ισπανικής ομάδας μπάσκετ ανδρών), στους τέταρτους Αγώνες του. Κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Λονδίνο το 2012: «Βασικά τρώω πάντα ό,τι προσφέρεται στην ομάδα. Είναι σχεδόν πάντα σαλάτα και φρούτα, δεν πάω πολύ παραπέρα. Οι αθλητές τρώνε υδατάνθρακες επειδή τους χρειάζονται. Θα ήθελα να τρώω λίγο περισσότερο επιδόρπιο, αλλά πρέπει να περιορίσω λίγο τον εαυτό μου.
«Δεν τρώω πολύ κρέας, μου αρέσει το ψάρι, αλλά προσπαθώ να μην το παρακάνω. Όταν βλέπεις έναν τόσο μεγάλο μπουφέ ο πειρασμός είναι εκεί και ακόμα και αν είναι όλα υγιεινά γεύματα για τους αθλητές είναι καλύτερα να προσέχεις την υγεία σου και τη σιλουέτα σου».
Joel Plata (γυμναστής), δεύτεροι Αγώνες μετά το Τόκιο 2020: «Προσπαθώ να τρώω το ίδιο πρωινό με αυτό που τρώω καθημερινά, να διαφοροποιώ τις συνήθειές μου όσο το δυνατόν λιγότερο και να τρώω το ίδιο πρωινό με αυτό που θα έτρωγα για ένα τεστ εδώ στο σπίτι. Δεν μπορείς να αλλάξεις τη ρουτίνα, έχω πάντα ένα σάντουιτς, έναν χυμό, έναν καφέ και ένα φρούτο».
Teresa Portela (κανόε-καγιάκ), έκτη Ολυμπιάδα: «Εκείνη την ημέρα το κλειδί είναι να μην κάνεις πειράματα και να τρως ό,τι τρως πάντα. Πρέπει να αισθάνεσαι δυνατός αλλά ελαφρύς. Μου αρέσει να τρώω ομελέτα ή νιφάδες βρώμης για πρωινό, μερικά φρούτα. Στα μέσα του πρωινού, αν υπάρχει χρόνος, τρώω μια μπανάνα ή ένα χουρμά.
Ο Adrián Ben (αθλητής 800μ.), προσβλέποντας στους δεύτερους Αγώνες του. Δίπλωμα στο Τόκιο 2020: «Ως συνήθως, είναι πολύ σημαντικό να μην κάνεις μεγάλες αλλαγές την ημέρα που αγωνίζεσαι. Τρώω το τοστ με ζαμπόν για πρωινό με ένα ποτήρι γάλα ή έναν καφέ και μια τηγανίτα με μέλι ή προϊόντα όπως μπάρες που σου επιτρέπουν να πάρεις λίγο περισσότερους υδατάνθρακες και άλατα αποκατάστασης.
Για μεσημεριανό γεύμα μου αρέσει να έχω ένα καλό φορτίο υδατανθράκων με ζυμαρικά ή ρύζι και κάποια πρωτεΐνη, ψάρι, κοτόπουλο ή κόκκινο κρέας, αν και αν έχω να αγωνιστώ αργότερα, συνήθως επιλέγω κοτόπουλο. Στη συνέχεια, για δείπνο τρώω κόκκινο κρέας ή ένα καλό ψάρι συμπληρωμένο με μαγνήσιο, ωμέγα τρία κ.λπ.».
Η Αντριάνα Τσερέζο (ταεκβοντίστρια), ενόψει των δεύτερων αγώνων της. Κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Τόκιο 2020: «Τοστ και λίγο γιαούρτι με φρούτα για πρωινό. Τρώμε πολλά ζυμαρικά, κρέας και πίτσα όποτε είναι δυνατόν. Επίσης, αν κερδίσω μετάλλιο, η γιαγιά μου πρέπει να φτιάξει ομελέτα με πατάτες. Η οικογένειά μου έχει πάρει ένα διαμέρισμα και το πρώτο πράγμα που θα κάνω είναι να πάω να φάω την ομελέτα πατάτας της γιαγιάς μου την επόμενη μέρα».
Miguel Ángel Herranz (προπονητής της ομάδας ταεκβοντό ανδρών): «Κάθε κατηγορία είναι πολύ διαφορετική, αλλά είναι πολύ σημαντικό να ζυγίζουμε πολύ κοντά. Αν πας στα -58 κιλά είσαι συνήθως στα 57'800, δεν δίνεις ένα κιλό για χάρη του. Τότε θα πρέπει να ενυδατωθείς πολύ για την ημέρα του πρωταθλήματος, για να είσαι σε αυτά τα 2-3 κιλά παραπάνω για να μπεις στο νόμιμο περιθώριο του 5% αν σε μετρήσουν στο τυχαίο ζύγισμα που εφαρμόζουν στο 25% των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό. Μπορεί να επιλεγείς ή να μην επιλεγείς, αλλά αν επιλεγείς και έχεις πάρει περισσότερο βάρος από το επιτρεπτό, αποκλείεσαι.
Εκείνη την ημέρα, οι αθλητές του ταεκβοντό παίρνουν τζελ, ενεργειακά ποτά και, ανάλογα με τις προτιμήσεις τους, υδατάνθρακες που καίνε γρήγορα. Αν προχωρήσουν στους γύρους και φτάσουν, για παράδειγμα, στον τελικό, που είναι το βράδυ, συνήθως δεν τρώνε πολλά, θα έλεγα λίγα ζυμαρικά με κρέας ή ρύζι, αλλά κάτι ελαφρύ, γιατί οι περισσότεροι προτιμούν να μην αισθάνονται πολύ φουσκωμένοι εκείνη την ημέρα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας αυτό που τρώνε είναι μπάρες και φρούτα».
Πηγή: healthstat.gr