Δόντια: Πώς επηρεάζονται από το αλκοόλ

Δόντια: Πώς επηρεάζονται από το αλκοόλ

Πάω στοίχημα πως στη λίστα με τις βλαβερές για τα δόντια τροφές θα κατέτασσες πρώτη τη ζάχαρη. Δικαίως. Το στόμα μας φιλοξενεί περισσότερα από 700 είδη βακτηρίων, κάποια από αυτά καλά για την υγεία μας και ορισμένα βλαβερά.

Τα βλαβερά βακτήρια διασπούν τα σάκχαρα από τις τροφές και τα ποτά και τα μετατρέπουν σε οξέα, τα οποία με τη μεσολάβηση ορισμένων διαδικασιών και με την πάροδο του χρόνου οδηγούν στην εμφάνιση τερηδόνας.

Όταν η ζάχαρη παραμένει στα δόντια, τα επιβλαβή βακτήρια την αποθηκεύσουν στα κύτταρά τους και συνεχίζουν να παράγουν οξύ για ώρες αφότου έχουμε φάει. Τα αναψυκτικά με ζάχαρη, οι χυμοί, τα milkshake και τα ενεργειακά ποτά κατηγορούνται ευθέως για τη συμβολή τους στη δημιουργία τερηδόνας.

Πώς και γιατί το αλκοόλ επηρεάζει τα δόντια

Τι γίνεται όμως με το αλκοόλ; Επηρεάζει την υγεία των δοντιών; Η απάντηση είναι «ναι», καθώς το αλκοόλ αντιμετωπίζεται και αυτό από τον οργανισμό σαν ζάχαρη.

Ο Tyler Hales, αισθητικός οδοντίατρος στο Λος Άντζελες και στο South Orange County της Καλιφόρνια, εξηγεί πώς το αλκοόλ βλάπτει την υγεία των δοντιών, αλλά και των ούλων:

Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει ξηροστομία. Πέρα από το δυσάρεστο συναίσθημα, η ξηροστομία σημαίνει ότι έχεις λιγότερο σάλιο, το οποίο συνήθως δρα ως ρυθμιστής έναντι των βακτηρίων και βοηθά στην παραγωγή θρεπτικών συστατικών για υγιή δόντια. Το λιγότερο σάλιο μετατρέπει το στόμα σου σε όξινο περιβάλλον, το οποίο μπορεί να επιτρέψει στα βακτήρια να πολλαπλασιαστούν και να οδηγήσουν σε μια σειρά από προβλήματα, όπως η φθορά των δοντιών και η τερηδόνα.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ με την πάροδο του χρόνου είναι επιβλαβής για τα ούλα. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2015 στο Journal of Periodontology, η πρόσληψη αλκοόλ έχει επιπτώσεις στην υγεία του στόματος σε πολλά επίπεδα, όπως στη συσσώρευση πλάκας, την αιμορραγία των ούλων, το μέγεθος των θυλάκων μεταξύ των ούλων και των δοντιών (που μπορεί να φιλοξενούν βακτήρια) και την περιοδοντίτιδα, μια φλεγμονώδη ασθένεια των ούλων.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Καρκίνου, η πρόσληψη αλκοόλ αυξάνει επίσης τον κίνδυνο καρκίνου της στοματικής κοιλότητας, του φάρυγγα και των φωνητικών χορδών, με όσους κάνουν υπερβολική χρήση να κινδυνεύουν περισσότερο.

Ποιο είδος αλκοόλ είναι πιο επικίνδυνο;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι περισσότερες από τις επιπτώσεις του αλκοόλ είναι μακροπρόθεσμες και εξαρτώνται σε κάποιον βαθμό από το είδος του αλκοόλ.

Για παράδειγμα, τα γλυκά κοκτέιλ (όλα τα κοκτέιλ περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα σακχάρων από μια μπίρα ή ένα κρασί) και τα αλκοολούχα αναψυκτικά αυξάνουν τον κίνδυνο για προβλήματα στοματικής υγείας.

Το κόκκινο κρασί και άλλα ποτά με σκούρες χρωστικές μπορεί να προκαλέσουν αποχρωματισμό των δοντιών, ο οποίος μπορεί να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου.

Οι υψηλότεροι αλκοολικοί βαθμοί, αλλά και η συχνή κατανάλωση αλκοόλ αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο τόσο για προβλήματα των δοντιών και των ούλων, όσο και για καρκίνο, καθώς προκαλούν περισσότερη ξηροστομία.

Πόσα ποτά «επιτρέπονται»;

Δεν υπάρχει κάποιος αυστηρός ή πολύ συγκεκριμένος κανόνας σχετικά με το πόσο αλκοόλ πρέπει να πίνεις ώστε να μην βλάψεις δόντια και ούλα, καθώς υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τις επιπτώσεις του αλκοόλ.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο ourlife.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα