Άγχος: Ποιες μέθοδοι αντιμετώπισης αποδίδουν καλύτερα

Άγχος: Ποιες μέθοδοι αντιμετώπισης αποδίδουν καλύτερα

Αν είσαι και εσύ από αυτούς που υποφέρουν από άγχος, ξέρεις πολύ καλά πόσο πολύ μπορεί να δηλητηριάσει τη ζωή σου, αλλά και πόσο δύσκολο είναι να το ελέγξεις και να το περιορίσεις. Τα συμπτώματα του άγχους περιλαμβάνουν υπερβολική ανησυχία, διαρκή αίσθηση πίεσης και στρες, διαταραχές ύπνου, δυσκολία συγκέντρωσης και πολλά ακόμη.

Ίσως στη διάρκεια της ζωής σου να έχεις δοκιμάσει διάφορους τρόπους για να αποσπάσεις το μυαλό σου από αγχωτικές σκέψεις και για να διοχετεύσεις την ενέργεια και την νευρικότητα που προκαλεί συχνά το άγχος σε μια ασχολία και να ανακουφιστείς.

Μια ομάδα Καναδών ερευνητών αποφάσισε να μελετήσει τις δραστηριότητες του ελεύθερου χρόνου στις οποίες κατέφευγαν οι άνθρωποι που υπέφεραν από άγχος, για να δουν ποιες από αυτές ήταν αποτελεσματικές και ποιες όχι. H μελέτη τους δημοσιεύτηκε στο Public Library of Science One τον Ιούνιο του 2024. Οι μελετητές ανέλυσαν τα στοιχεία από δύο ξεχωριστές μελέτες που έγιναν στη διάρκεια της πανδημίας, στις οποίες συμμετείχαν 8,818 άτομα και εξετάστηκε η συμμετοχή τους σε τρεις δραστηριότητες:

  • σωματική άσκηση,
  • επικοινωνία με φίλους και οικογένεια,
  • διαλογισμός.

Η σωματική άσκηση

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα άτομα που αθλούνταν είχαν τα μεγαλύτερα οφέλη σε σχέση με τη μείωση των επιπέδων του άγχους τους. Στην πρώτη έρευνα, το 24,4% όσων αθλούνταν τακτικά ανέφεραν ότι δεν βίωναν από μεσαίο έως έντονο άγχος, σε σύγκριση με το 17% που δήλωσε πως βίωνε άγχος. Στην δεύτερη έρευνα, τα νούμερα ήταν 19% και 12% αντίστοιχα.

Επικοινωνία με αγαπημένα πρόσωπα
Η επικοινωνία με οικογένεια και φίλους έρχεται αμέσως μετά όσον αφορά την αποτελεσματικότητα διαχείρισης του άγχους: 19,9 % στην πρώτη έρευνα και 18,3 στη δεύτερη δεν βίωναν ούτε μέτριο ούτε έντονο άγχος, ενώ 18% και 12,7 % αντίστοιχα ανέφεραν ότι είχαν συμπτώματα έντονου άγχους.

Διαλογισμός και αντιμετώπιση άγχους
Σύμφωνα με την έρευνα, οι συμμετέχοντες που έκαναν διαλογισμό βίωναν τα πιο έντονα συμπτώματα άγχους. Στην πρώτη έρευνα, 24% από αυτούς που έκαναν διαλογισμό ανέφεραν μέτριο έως έντονο άγχος, με μόνο 16,4 να μην αναφέρουν συμπτώματα άγχους. Στη δεύτερη έρευνα, 17,7% ανέφεραν μέτριο έως έντονο άγχος, με το 11,7% να αναφέρει πως δεν βίωνε στρες.

Αν και υπάρχει σημαντικός αριθμός ερευνών που υποστηρίζει τη θετική επίδραση του διαλογισμού στην μείωση του άγχους, το σημαντικό είναι ο καθένας να βρει τι ταιριάζει και τι λειτουργεί για εκείνον. Αν ένας περίπατος, το να παίζεις μπάσκετ με φίλους ή το να τηλεφωνείς σε ένα αγαπημένο πρόσωπο σε βοηθά να αντιμετωπίζεις το στρες, τότε σίγουρα αξίζει τον κόπο να το δοκιμάσεις.

πηγή: ow.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα