Άσκηση: 5 τρόποι για να αυξήσετε την ευτυχία σας

Άσκηση: 5 τρόποι για να αυξήσετε την ευτυχία σας

Μελέτες έχουν βρει ότι η άσκηση, δεν είναι μόνο ευεργετική για το σώμα αλλά συνδέεται επίσης στενά με την ψυχική κατάσταση και τη διάθεση.

«Πάντα λέω ότι η άσκηση είναι σαν μια ενδοφλέβια δόση ελπίδας», ανέφερε η ψυχολόγος Kelly McGonigal. «Και αναφέρομαι σε οποιαδήποτε μορφή κίνησης που είναι διατεθειμένος κάποιος να κάνει με οποιοδήποτε μέρος του σώματος», πρόσθεσε.

Η McGonigal, είναι η συγγραφέας του βιβλίου «Η χαρά της κίνησης: Πώς η άσκηση μας βοηθά να βρούμε ευτυχία, ελπίδα, σύνδεση και θάρρος». Ως εκπαιδεύτρια φυσικής κατάστασης και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, χρησιμοποίησε την κίνηση και την άσκηση σε όλη της τη ζωή για να διαχειριστεί το δικό της άγχος και την κατάθλιψη.

Η άσκηση επιτρέπει τη δημιουργία και την απελευθέρωση μορίων «ελπίδας», που τεχνικά ονομάζονται μυοκίνες, κατά τη διάρκεια των μυϊκών συσπάσεων, για παράδειγμα, όταν ασκούμαστε ή ακόμα και απλώς όταν κινούμαστε.

Ορισμένες από αυτές τις μυοκίνες μπορεί να έχουν αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα.

Οι μύες μας κάνουν περισσότερα από το να κινούν τα οστά μας ή να σταθεροποιούν τον σκελετό μας. Οι μύες μας είναι σχεδόν σαν τα ενδοκρινικά όργανα. Παράγουν αυτά τα μόρια που μπορούν να απελευθερώσουν την κυκλοφορία του αίματος που στη συνέχεια ταξιδεύουν και επηρεάζουν όλα τα όργανά μας.

Και μερικά από αυτά μπορούν να περάσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και να επηρεάσουν τον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης και της ψυχικής υγείας και της υγείας του εγκεφάλου.

Η άσκηση σάς δίνει τη δυνατότητα να δείτε το σώμα σας ως σύμμαχό σας, κι όχι ως εχθρό σας.

Η McGonigal, τόνισε ότι πολλές άλλες χημικές ουσίες του εγκεφάλου απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια της άσκησης που μπορεί να επηρεάσουν την κατάσταση του μυαλού κάποιου, με αποτέλεσμα, για παράδειγμα, σε έναν υψηλού επιπέδου δρομέα, η τακτική άσκηση να του προσφέρει πραγματική ευφορία.

Υπάρχουν πραγματικά πολλά διαφορετικά είδη εγκεφαλικών καταστάσεων που θα μπορούσατε να βιώσετε κατά την άσκηση. Δοκιμάστε να κινείστε έστω και μισή ώρα την ημέρα, για να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία.

Η McGonigal, δίνει αυτές τις πέντε συμβουλές προκειμένου να αξιοποιήσετε όλα τα οφέλη της κίνησης και της άσκησης συνολικά, στην καθημερινότητά σας.

1. Κάντε την προπόνησή σας στο δρόμο

Βγείτε στη φύση. Γνωρίζουμε ότι η κίνηση σε εξωτερικούς χώρους στη φύση, τείνει να βάζει τον εγκέφαλο σε μια κατάσταση αυξημένης επίγνωσης στην παρούσα στιγμή δημιουργώντας ζωντάνια και σύνδεση με τη ζωή.

Οι άνθρωποι αισθάνονται συχνά μια ανακούφιση από την εσωτερική ανησυχία και το άγχος. Αλλάζει τα συστήματα του εγκεφάλου που γίνονται πιο ενεργά και σας βάζει σε μια κατάσταση που μοιάζει περισσότερο με διαλογισμό.

2. Ακούστε την αγαπημένη σας μουσική και δοκιμάστε έντονες προπονήσεις

Βάλτε να ακούσετε την αγαπημένη σας λίστα αναπαραγωγής και κινηθείτε!

Αν κάνετε μια προπόνηση κατά την οποία ακούτε τη μουσική που αγαπάτε και κινείστε με το ρυθμό, αυτό ανεβάζει τον καρδιακό σας ρυθμό. Αυτό συχνά μοιάζει περισσότερο με ευφορία.

Αυτή η χημεία του εγκεφάλου σας βοηθά επίσης πραγματικά να αισθανθείτε συνδεδεμένοι με άλλους ανθρώπους.

3. Εγγραφείτε σε μια ομάδα

Το να είσαι κοινωνικός σε βοηθά να ασκείσαι.

Κάντε την κίνηση μια δραστηριότητα κοινωνική. Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι δημιουργούν φιλίες και κοινότητες υποστήριξης μέσω της κίνησης, είτε πρόκειται για προπόνηση δύναμης είτε για τρέξιμο. Οι άνθρωποι που ασκούνται, αναφέρουν ότι είναι λιγότερο μόνοι, και ότι έχουν καλύτερες σχέσεις με τους άλλους.

Αν είστε κοινωνικά απομονωμένοι και ασκείστε, στο τέλος της προπόνησης, θα είστε σίγουρα μια πιο εξωστρεφής εκδοχή του εαυτού σας.

4. Βρείτε κάτι που σας αρέσει πολύ να κάνετε

Σκεφτείτε τις θετικές εμπειρίες που είχατε με την κίνηση στη ζωή σας. Ίσως να επιστρέψετε σε κάτι που σας λείπει ή να βρείτε έναν νέο τρόπο να το επιχειρήσετε.

5. Να αισθάνεστε ευγνωμοσύνη για το σώμα σας

Ενώ κινείστε, βρείτε τρόπους να εκτιμάτε το σώμα σας επειδή αυτό είναι που μπορεί να κινείται. Υιοθετήστε μια νοοτροπία, κατά την οποία, θα εκτιμάτε το σώμα σας και θα θέλετε να το διατηρείτε υγιές.

Πηγή: healthstat.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα