6 καθημερινές τροφές που δεν ήξερες ότι μπορεί να γίνουν επικίνδυνες

6 καθημερινές τροφές που δεν ήξερες ότι μπορεί να γίνουν επικίνδυνες

Όπως όλοι γνωρίζουμε, η σημασία της προετοιμασίας του φαγητού είναι καθοριστική. Το ξέπλυμα φρούτων και λαχανικών για παράδειγμα, είναι μια κοινή πρακτική για την απομάκρυνση των φυτοφαρμάκων, και το σχολαστικό μαγείρεμα του ωμού κρέατος είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό. Τι γίνεται όμως όταν η προετοιμασία του φαγητού είναι θέμα ζωής και θανάτου;

Οι περισσότεροι από εμάς πιθανότατα έχουμε ακούσει για δηλητηριώδη ψάρια ή μανιτάρια. Το τρομακτικό είναι ότι υπάρχουν περισσότερες από μερικές γνωστές τροφές που μπορούν να σκοτώσουν, εάν προετοιμαστούν λανθασμένα. Παρακάτω λοιπόν εξετάζουμε μερικές από τις πιο (δυνητικά) επικίνδυνες τροφές, που μπορεί να γίνουν θανατηφόρες.

Πικραμύγδαλα

Τα πικραμύγδαλα στην πιο ακατέργαστη μορφή τους είναι γεμάτα κυάνιο. Για να απομακρυνθεί θα πρέπει να περάσουν από μεγάλη επεξεργασία. Καλό θα είναι στις εξορμήσεις στη φύση, να μην καταναλώνεις άγουρα αμύγδαλα, καθώς μπορεί να χρειαστείς πλύση στομάχου.

Μέλι

Είναι ένα ελάχιστα γνωστό γεγονός, αλλά το φυσικό μέλι περιέχει μια δηλητηριώδη τοξίνη, τα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης. Πρέπει να περάσει από μια διαδικασία παστερίωσης αφού καλλιεργηθεί για να αποβάλει αυτές τις τοξίνες, αλλά το μη παστεριωμένο μέλι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.

Η κατανάλωση μόνο ενός κουταλιού του γλυκού από μη παστεριωμένο μέλι μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους, ζάλη, αδυναμία και έμετο που μπορεί να διαρκέσει έως και 24 ώρες. Είναι πιθανό ότι περισσότερα από ένα κουταλάκια του γλυκού μπορούν να σκοτώσουν.

Πατάτες

Οι συνηθισμένες πατάτες, αν καταναλωθούν σε λάθος χρόνο, μπορεί να είναι επικίνδυνες. Τα φύλλα, ο μίσχος και τα βλαστάρια μιας πατάτας περιέχουν γλυκοαλκαλοειδή, ένα δηλητήριο που βρίσκεται σε κάποια φυτά, ένα από τα οποία είναι και η πατάτα.

Εάν αφήσεις μια πατάτα σε κακές συνθήκες, όπως σε ένα πολύ υγρό περιβάλλον, θα αρχίσουν να φυτρώνουν βλαστοί. Οι πράσινοι κόνδυλοι ή τα νέα βλαστάρια του φυτού της πατάτας περιέχουν την επικίνδυνη τοξίνη που είναι γνωστή ως σολανίνη, μία δηλητηριώδη ουσία και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες εάν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες.

Οι ειδικοί προτείνουν να πετάξεις αυτές τις πατάτες, ακόμα κι αν κόψεις τους βλαστούς, καθώς το δηλητήριο μπορεί να βρίσκεται στην πατάτα εάν έχει περάσει πολύς χρόνος.

Ο ξηρός καρπός που μπορεί να γίνει επικίνδυνος: Κάσιους

Όταν βλέπεις «ωμά κάσιους», να ξέρεις ότι έχουν μαγειρευτεί στον ατμό για να αφαιρέσουν μια χημική ουσία που ονομάζεται ουρουσιόλη, η οποία βρίσκεται επίσης στον δηλητηριώδη κισσό. Η κατανάλωση ωμών κάσιους μπορεί να αποδειχθεί μοιραία, ειδικά για άτομα με αλλεργία στον δηλητηριώδη κισσό. Ανάλογα με την ευαισθησία στον δηλητηριώδη κισσό, μόλις μια χούφτα ωμά κάσιους μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τον μέσο καταναλωτή.

Τα κόκκινα φασόλια είναι επίσης από τις πιο επικίνδυνες τροφές

Ενώ η κατανάλωση ωμών τροφίμων θεωρείται υγιεινή, ορισμένες πολύ ανθυγιεινές συνέπειες συμβαίνουν όταν τρώμε ορισμένα τρόφιμα ωμά. Ένα τέτοιο φαγητό είναι και τα κόκκινα φασόλια. Τα κόκκινα φασόλια περιέχουν τοξίνες που ονομάζονται λεκτίνες, οι οποίες ουσιαστικά σκοτώνουν τα κύτταρα στο στομάχι. Ο μόνος τρόπος για να απολαύσεις τα κόκκινα φασόλια χωρίς αυτή την επιβλαβή τοξίνη είναι να τα προετοιμάσεις σωστά: να μουλιάσουν τα φασόλια σε νερό για τουλάχιστον 5 ώρες πριν από την κατανάλωση. Διαφορετικά, μόλις μισό φλιτζάνι ωμά κόκκινα φασόλια μπορεί να σε αρρωστήσει σοβαρά.

Τα κεράσια μπορούν επίσης να γίνουν μία από τις πιο επικίνδυνες τροφές

Το υδροκυάνιο μπορεί να είναι γνωστό δηλητήριο, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν ότι βρίσκεται μέσα στο κουκούτσι του κερασιού. Ακόμη και αν το καταπιούμε μπορεί, δύσκολα βέβαια, τα στομαχικά υγρά να διαλύσουν το κέλυφος και να απελευθερωθεί το υδροκυάνιο στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό ισχύει και για άλλα πυρηνόκαρπα όπως τα ροδάκινα, τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα. Τα καλά νέα είναι ότι θα έπρεπε να φας υπερβολικά μεγάλες ποσότητες από κουκούτσια κερασιών, πριν σε σκοτώσουν.

Πηγή: ladylike.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα