Τι να κάνετε αν φάτε χαλασμένο παγωτό

Τι να κάνετε αν φάτε χαλασμένο παγωτό

Όταν το παγωτό είναι χαλασμένο παρουσιάζει αλλοιώσεις στην υφή του. Εάν έχει γλοιώδη υφή και όχι κρεμώδη, τότε αυτό θα πρέπει να σας ανησυχήσει. Επίσης, αν έχει κρυστάλλους πάγου μπορεί να σημαίνει ότι δεν έχει συντηρηθεί σωστά. Τέλος, το χαλασμένο παγωτό δεν θα μυρίζει ωραία, ενώ η γεύση του μπορεί να είναι ξινή ή πικρή.

Αν παρ' όλα αυτά δεν εντοπίσετε εγκαίρως κάποιο από τα παραπάνω σημάδια στο παγωτό σας και καταναλώσετε κάποια ποσότητα, τότε διαβάστε παρακάτω τι πρέπει να κάνετε.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζονται ιατρική βοήθεια για πιθανή τροφική δηλητηρίαση από την κατανάλωση παγωτού. Τα πρώτα συμπτώματα που θα εμφανίσετε είναι πιθανότατα έμετος και διάρροια. Αυτό που θα πρέπει να κάνετε είναι να μείνετε στο σπίτι και να πίνετε πολλά υγρά.

Για μια ήπια περίπτωση τροφικής δηλητηρίασης λόγω κατανάλωσης χαλασμένου παγωτού, μπορείτε:

  • Να πιπιλίσετε παγάκια για να αντικαταστήσετε τα χαμένα υγρά,
  • να πίνετε πολλά υγρά για την αντικατάσταση των χαμένων ηλεκτρολυτών,
  • να επιστρέψετε στην κανονική σας διατροφή και ρουτίνα όταν νιώσετε έτοιμοι

Εάν είναι δυνατόν, αποφύγετε να ετοιμάσετε φαγητό στο σπίτι ενώ δεν είστε καλά ακόμη και για 2 ημέρες μετά τη διακοπή των συμπτωμάτων σας.

Τα αντιβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν σε ορισμένους βακτηριακούς τύπους τροφικής δηλητηρίασης, αλλά συνήθως δεν χρειάζονται.

Ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου για τροφική δηλητηρίαση από παγωτό

Τα άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης από παγωτό είναι:

  • Οι έγκυες,
  • οι ηλικιωμένοι,
  • τα παιδιά,
  • όσοι έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω ασθένειας ή φαρμάκων

Επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν έχετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

  • Πολύ σοβαρά συμπτώματα,
  • συμπτώματα για περισσότερες από 3 ημέρες,
  • αίμα ή βλέννα στον εμετό σας,
  • αίμα ή βλέννα στα κόπρανά σας

Η θερμοκρασία του καταψύκτη είναι σημαντική γιατί το παγωτό που έχει λιώσει είναι πιο πιθανό να μολυνθεί.

Τα βακτήρια μπορούν να μεταφερθούν στον πάγο με πολλούς τρόπους, μέσω σκευών ή άπλυτων χεριών. Δυστυχώς, μόλις το μολυσμένο παγωτό έρθει σε επαφή με ένα πιο ζεστό περιβάλλον, τα βακτήρια θα πολλαπλασιαστούν και η εκ νέου κατάψυξη θα κάνει τα πράγματα χειρότερα. Ορισμένα βακτήρια, όπως η λιστέρια, μπορούν όχι μόνο να επιβιώσουν αλλά και να ευδοκιμήσουν στον καταψύκτη σας.

Πηγή: healthstat.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα