Καρκίνος του εντέρου: Τα 4 προειδοποιητικά σημάδια όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα

Καρκίνος του εντέρου: Τα 4 προειδοποιητικά σημάδια όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα

Ο βρετανικός οργανισμός υγείας NHS προέτρεψε τους ανθρώπους να ελέγξουν για τα βασικά σημάδια, καθώς όσο νωρίτερα εντοπιστεί ο καρκίνος του εντέρου, τόσο πιο εύκολο είναι να αντιμετωπιστεί. Συγκεκριμένα εξέδωσε προειδοποιήσεις ώστε να προσέχουν τέσσερα συμπτώματα καρκίνου του εντέρου όταν πηγαίνουν στην τουαλέτα. 

Η καθοδήγηση έχει προτείνει ότι οι καθημερινοί πόνοι στο στομάχι και η κούραση μπορεί να είναι σημάδια ενός αδιάγνωστου καρκίνου και τώρα συνιστάται να ελέγχετε τη συχνότητα με την οποία επισκέπτεστε την τουαλέτα.

Όσοι έχουν βιώσει τα συμπτώματα που αναφέρονται στον επίσημο ιστότοπο του NHS για περισσότερες από τρεις εβδομάδες καλούνται να μιλήσουν με έναν γιατρό, ιδιαίτερα εάν υπάρχει αίμα στα κόπρανα ή προβλήματα του εντέρου που δεν είναι συνηθισμένα.

Καρκίνος του εντέρου: Τα 4 συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

  • Αλλαγές στις κενώσεις
  • Πόνος στο στομάχι ή ένα εξόγκωμα στην κοιλιά
  • Φούσκωμα ή απώλεια βάρους χωρίς προσπάθεια
  • Κούραση ή αίσθημα κόπωσης χωρίς λόγο.

Αναλυτικά τα συμπτώματα που μπορεί να υποδεικνύουν καρκίνο του εντέρου

Η λίστα συμπτωμάτων προειδοποιεί ότι αλλαγές στις κενώσεις, όπως τα πιο μαλακά κόπρανα, η διάρροια ή η δυσκοιλιότητα που δεν είναι συνηθισμένη για εσάς, μπορεί να είναι ένας παράγοντας για πρώιμα σημάδια καρκίνου του εντέρου. Ο κατάλογος επιβεβαίωσε επίσης ότι η συχνότερη ή σπανιότερη ανάγκη για τουαλέτα, το αίμα στα κόπρανα, που μπορεί να φαίνεται κόκκινο ή μαύρο και η αιμορραγία από το ορθό θεωρούνται πιθανά σημάδια καρκίνου του εντέρου.

Άλλες ενδείξεις περιελάμβαναν την συχνή αίσθηση ότι πρέπει να κενώσετε το έντερό σας, ακόμα κι αν έχετε μόλις πάει στην τουαλέτα, καθώς και πόνο στο στομάχι ή ένα εξόγκωμα στην κοιλιά. Το φούσκωμα και η απώλεια βάρους χωρίς προσπάθεια ήταν επίσης σημαντικά σημάδια για τα οποία ο NHS συμβουλεύει το κοινό να λάβει μέτρα.

Οι κατευθυντήριες γραμμές του NHS προτείνουν να επισκεφτείτε έναν γενικό γιατρό εάν τα συμπτώματα έχουν εμφανιστεί για τρεις εβδομάδες. Προτάθηκε ένα επείγον ραντεβού σε γιατρό σε όσους μπορεί να εμφανίσουν μαύρα ή σκούρα κόπρανα ή σε όσους εμφανίζουν διάρροια με αίμα. Η άμεση ιατρική φροντίδα θεωρείται αναγκαία εάν αιμορραγείτε ασταμάτητα από το ορθό ή υπάρχει πολύ αίμα.

«Μερικά από αυτά τα συμπτώματα είναι πολύ κοινά και μπορεί να προκληθούν από άλλες παθήσεις. Το να έχετε τα συμπτώματα δεν σημαίνει σίγουρα ότι έχετε καρκίνο του εντέρου, αλλά είναι σημαντικό να ελεγχθείτε από γιατρό. Εάν τα συμπτώματά σας προκαλούνται από καρκίνο, το να τον εντοπίσετε νωρίς μπορεί να σημαίνει ότι είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί», σημειώνεται στον ιστότοπο.

Νέες θεραπείες για τον καρκίνο του εντέρου

Σχεδόν 43.000 άνθρωποι διαγιγνώσκονται με καρκίνο του εντέρου κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτή τη στιγμή, δοκιμάζονται νέες θεραπείες ανοσοθεραπείας και προσφέρουν μια νέα ελπίδα στους καρκινοπαθείς, καθώς οι βιοϊατρικοί επιστήμονες επαινούν τα «απίστευτα συναρπαστικά» αποτελέσματα στη θεραπεία του καρκίνου του εντέρου. Το botensilimab και το balstilimab, συγκεκριμένα, θα μπορούσαν να «προσφέρουν νέα ελπίδα» σε όσους έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του εντέρου.

Ο Justin Stebbing, καθηγητής βιοϊατρικών επιστημών στο Anglia Ruskin University, δήλωσε: «Αυτά τα αποτελέσματα είναι απίστευτα συναρπαστικά. Ο καρκίνος του εντέρου ή του παχέος εντέρου είναι μία από τις πιο κοινές μορφές καρκίνου παγκοσμίως και αυτή είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν πειστικά στοιχεία ότι η ανοσοθεραπεία μπορεί να λειτουργήσει σε όλες τις μορφές των όγκων του παχέος εντέρου, επομένως αυτό μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι άνθρωποι, ελπίζουμε οι αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο να είναι επίσης σε θέση να κινηθούν γρήγορα».

Πηγή: oloygeia.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα