Αυτό το σύμπτωμα συνδέεται με πτώση της αρτηριακής πίεσης - Μπορεί να είναι και πρώιμο σημάδι άνοιας

Όταν κάποιοι άνθρωποι σηκώνονται από καθιστή ή ξαπλωμένη θέση, μπορεί να νιώσουν ζαλάδα ή ακόμα και λιποθυμία εξαιτίας μιας απότομης πτώσης της αρτηριακής πίεσης. Αυτό το φαινόμενο, που γίνεται πιο συνηθισμένο στους ηλικιωμένους, ονομάζεται ορθοστατική υπόταση.

Η συνήθεια στον ύπνο που αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι άνοιας

Η ορθοστατική υπόταση αποτελεί ένα σύμπτωμα που μπορεί να δείχνει ότι κάποιος θα εμφανίσει άνοια. 

Το σύμπτωμα που μπορεί να είναι πρώιμο σημάδι άνοιας

Προηγούμενες έρευνες υπέδειξαν μια σύνδεση μεταξύ της ορθοστατικής υπότασης και της άνοιας, παρόλο που οι επιστήμονες δεν καταλαβαίνουν το γιατί. Όμως, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Hypertension της American Heart Association, εξετάζει πιο λεπτομερώς αυτή τη σύνδεση, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η πτώση της αρτηριακής πίεσης μέσα στο πρώτο λεπτό μετά την ορθοστάτηση σχετίζεται πιο έντονα με την ανάπτυξη άνοιας.

Το πρώιμο σημάδι της άνοιας που μπορεί να εμφανιστεί στον ύπνο σας 10 χρόνια πριν από τη διάγνωση

«Το καινούργιο σε αυτή τη μελέτη είναι η πρώιμη πτώση της αρτηριακής πίεσης και η σημασία της για τον κίνδυνο άνοιας», δήλωσε η Dr. Yuan Ma, επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Τ.H. Chan School of Public Health του Harvard στη Βοστώνη και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα που συλλέχθηκαν από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 στην εμβληματική και συνεχιζόμενη μελέτη Atherosclerosis Risk in Communities Study (ARIC). Κατά την πρώτη επίσκεψη, μετρήθηκε η αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων ενώ ήταν ξαπλωμένοι και στη συνέχεια 5 φορές μέσα στα πρώτα 2 λεπτά μετά μετά την όρθια στάση.

Μεταξύ 11.644 συμμετεχόντων, που ήταν κατά μέσο όρο 55 ετών στην αρχή της μελέτης, περίπου 1 στους 5 εμφάνισε άνοια κατά μέσο όρο 26 χρόνια αργότερα.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο ourlife.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα